ΕΚΤ: Στο τραπέζι η αλλαγή στάθμισης ρίσκου στα ομόλογα

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, με την ιδιότητά του ως προέδρου του European Systemic Risk Board δεν μπλοκάρισε τις προτάσεις για αλλαγή της στάθμισης ρίσκου κρατικών ομολόγων που κατέχουν χρηματοοικονομικά ιδρύματα, απαντά η ΕΚΤ στο δημοσίευμα του Spiegel.

ΕΚΤ: Στο τραπέζι η αλλαγή στάθμισης ρίσκου στα ομόλογα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δεν μπλοκάρισε τις προτάσεις που θα επέβαλαν στις τράπεζες να αρχίσουν να διακρατούν κεφάλαια έναντι του ρίσκου κήρυξης χρεοστασίου για ορισμένα κρατικά ομόλογα, τόνισε σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

Χθες το γερμανικό περιοδικό Spiegel ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι ο κ. Ντράγκι είχε δώσει πίσω τις προτάσεις για αλλαγή στον τρόπο στάθμισης του ρίσκου των κρατικών ομολόγων, που του είχαν υποβληθεί από στελέχη του European Systemic Risk Board, ζητώντας τους να τις «δουλέψουν» περισσότερο.

Σύμφωνα με το Spiegel, τα μέλη του European Systemic Risk Board, φορέα που συνδέεται με την ΕΚΤ, έκαναν μια σειρά προτάσεων όπως για παράδειγμα η σύνδεση των ρίσκων από τις μεγάλες επενδύσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών με τα ομόλογα των εθνικών κυβερνήσεών τους. Όπως ανέφερε το περιοδικό, οι σύμβουλοι φέρονται να δήλωσαν ότι τέτοιοι κίνδυνοι θα αντιμετωπίζονταν όπως το εταιρικό χρέος μεσοπρόθεσμα, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να κατέχουν μόνο ένα ορισμένο ποσό τέτοιου κινδύνου ή να τον στηρίζουν με κεφάλαια στον ισολογισμό τους. Ωστόσο, κατά το περιοδικό, ο Ντράγκι τους έδωσε πίσω τις συστάσεις προκειμένου να «αναθεωρηθούν».

«Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, με την ιδιότητά του ως προέδρου του European Systemic Risk Board δεν μπλοκάρισε τις προτάσεις για αλλαγή της στάθμισης ρίσκου κρατικών ομολόγων που κατέχουν χρηματοοικονομικά ιδρύματα», ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

«Το γενικό συμβούλιο του ESRB αποφάσισε τον Σεπτέμβριο να αναθεωρήσει την πρόταση των συμβούλων και να την εκδόσει μετά την αναθεώρηση» πρόσθεσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v