Μεταναστεύουν οι Κινέζοι εκατομμυριούχοι

Νέες εκθέσεις αποκαλύπτουν ότι πάνω από τους μισούς Κινέζους εκατομμυριούχους είτε σκέφτονται να μεταναστεύσουν είτε έχουν ήδη κάνει κινήσεις για να φύγουν στο εξωτερικό. Οι τοποθετήσεις σε εξωχώρια assets.

Μεταναστεύουν οι Κινέζοι εκατομμυριούχοι

Είναι μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερες μεταναστεύσεις πλούτου της εποχής μας: εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολ. και κύματα εκατομμυριούχων φεύγουν από την Κίνα με προορισμό άλλες χώρες, γράφει σε άρθρο του το CNBC.

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με το Wealthinsight, οι πλούσιοι Κινέζοι έχουν πλέον περίπου 658 δισ. δολάρια τοποθετημένα σε εξωχώρια assets. Η Boston Consulting Group λέει ότι το ποσό είναι χαμηλότερο, γύρω στα 450 δισ. δολάρια, σημειώνει όμως πως οι εξωχώριες επενδύσεις αναμένεται να διπλασιαστούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Μελέτη της Bain Consulting βρήκε ότι το ήμισυ των υπερπλούσιων της Κίνας -αυτών που έχουν πλούτο που ξεπερνά τα 16 εκατ. δολάρια- έχει πλέον επενδύσεις στο εξωτερικό.

Και δεν είναι μόνο τα χρήματά τους που φεύγουν από τη χώρα, αφού οι πλούσιοι όλο και περισσότερο «ακολουθούν» το χρήμα τους στο εξωτερικό.

Έκθεση των Hurun και Bank of China αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς εκατομμυριούχους της Κίνας είτε σκέφτονται να μεταναστεύσουν είτε έχουν ήδη κάνει κινήσεις για τη μετανάστευσή τους στο εξωτερικό.

Πολλοί ειδήμονες λένε πως οι πλούσιοι μετακινούνται για να προστατεύσουν τον πλούτο τους, την υγεία τους και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, καθώς η Κίνα κλιμακώνει τις προσπάθειές της για πάταξη της διαφθοράς, πολλοί από τους πλούσιους με πολιτικές διασυνδέσεις ψάχνουν για ασφαλέστερα καταφύγια στο εξωτερικό. Παράλληλα, ψάχνουν για καλύτερα περιβάλλοντα για τα παιδιά τους - με καλύτερα σχολεία και με πιο καθαρό αέρα.

Ορισμένοι εκτιμούν πως η φυγή κεφαλαίων και η μετανάστευση των εκατομμυριούχων αποτελεί μια φυσική συνέπεια του αυξανόμενου πλούτου. Σύμφωνα με τον Oliver Williams της Wealthinsight, οι πλούσιοι Κινέζοι έχουν περίπου το 13% του πλούτου τους εκτός Κίνας - ποσοστό χαμηλότερο του παγκόσμιου μέσου όρου του 20-30%.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος του εξωχώριου πλούτου της Κίνας μεταφέρθηκε παράνομα ή στο πλαίσιο της σκιώδους οικονομίας. Η Κίνα επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και γενικά οι Κινέζοι πολίτες δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν περισσότερα από 50.000 δολάρια εκτός χώρας. Έτσι, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία ως προς το ακριβές ποσό των χρημάτων που φεύγει από τη χώρα.

Όμως, η παγκόσμια αγοραστική έκρηξη από πλούσιους Κινέζους υποδηλώνει ότι τα νούμερα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που ανακοινώνονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία του National Association of Realtors, οι πλούσιοι Κινέζοι αγοραστές αγόρασαν οικιστικά ακίνητα αξίας άνω των 8 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ στο 12μηνο που έληξε τον Μάρτιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v