S&P: Βλέπει αγωγές έως $104 δισ. σε τράπεζες ΗΠΑ

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον 104 δισ. δολ. για να κλείσουν νομικές υποθέσεις σχετικά με την κρίση των subprime. Δεν απειλείται η πιστοληπτική αξιολόγηση.

S&P: Βλέπει αγωγές έως $104 δισ. σε τράπεζες ΗΠΑ

Οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ μπορεί να αναγκαστούν να καταβάλουν επιπλέον 104 δισ. δολ. για την επίλυση νομικών θεμάτων που σχετίζονται με την κρίση της αγοράς κατοικιών και των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. Η εκτίμηση διατυπώνεται από την Standard & Poor’s η οποία υπολογίζεται ότι τράπεζες όπως η JPMorgan Chase και η Bank of America μπορεί να χρειαστεί να καταβάλουν ποσό που κυμαίνεται από 56,5 έως 104 δισ. δολ. για να διευθετήσουν σχετικές υποθέσεις με επενδυτές και άλλους αντισυμβαλλόμενους.

Επισημαίνεται ότι ακόμη και στο ανώτερο εύρος των εκτιμήσεων, το κόστος χαρακτηρίζεται διαχειρίσιμο καθώς οι τράπεζες έχουν «μαξιλάρι» 154,9 δισ. δολ.. Οι μεγαλύτεροι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί των ΗΠΑ άλλωστε, προετοιμάζονται καθώς αναμένεται νέο κύμα αγωγών από επενδυτές που συνασπίζονται για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τα κεφάλαια που έχασαν αγοράζοντας τίτλους που στηρίχθηκαν σε ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία στη συνέχεια έγιναν κόκκινα.

Αυτό το μήνα, η JPMorgan κατέληξε σε έναν διακανονισμό 4,5 δισ. δολ. με επενδυτές, ενώ η BofA εξετάζει αντίστοιχο διακανονισμό 8,5 δισ. δολ. «Υπάρχει νέο κύμα αντιδικιών που σχετίζονται με τα ενυπόθηκα δάνεια που πλέον επεκτείνονται πέρα από τις αποζημιώσεις των επενδυτών» γράφει ο Stuart Plesser, ο αναλυτής της S&P στην σχετική έκθεση.

Η S&P πάντως, αναφέρει ότι το νέο αυτό κόστος πιθανότατα δεν θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των αμερικανικών τραπεζών, αν και ήδη το outlook για την BofΑ είναι αρνητικό, εν μέρει λόγω «της αβεβαιότητας και της αστάθειας που υπάρχει στην έκθεση της τράπεζας σε νομικά θέματα που σχετίζονται με την κρίση ενυπόθηκων δανείων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v