Νορβηγία: Ψάχνει για νέες επενδύσεις το SWF

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, στο οποίο διοχετεύεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της χώρας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ψάχνει για νέες επενδυτικές επιλογές.

Νορβηγία: Ψάχνει για νέες επενδύσεις το SWF

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας, Oeystein Olsen, δήλωσε πως θα ήταν φυσικό το κρατικό επενδυτικό ταμείο, που διαθέτει κεφάλαια 800 δισ. δολαρίων, να επεκτείνει τις επενδυτικές επιλογές του, την ώρα που η νέα κυβέρνηση της χώρας εξετάζει τρόπους να διαχειριστεί την ανάπτυξη του ταμείου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Olsen έδωσε με αυτόν τον τρόπο στήριξη σε μια σύσταση που είχε γίνει το 2010 –και η οποία απορρίφθηκε τον αμέσως επόμενο χρόνο- το ταμείο να επενδύσει σε υποδομές και σε private equity.

Η ανάπτυξη του ταμείου, στο οποίο η Νορβηγία διοχετεύει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ήδη δημιουργεί επενδυτικά εμπόδια, ανέφερε στις αρχές Νοεμβρίου ο CIO του Ταμείου, Petter Johnsen. Το ταμείο έχει υπερτετραπλασιαστεί από το 2005 και φτάσει τα 875 δισ. δολάρια (5,34 τρις κορώνες) μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Το 2010 επετράπη στο ταμείο να επενδύσει 5% στο real estate, επεκτείνοντας έτσι τις επενδύσεις του που προηγουμένως αφορούσαν μόνο τοποθετήσεις σε ομόλογα και μετοχές.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας δημοσιοποιεί white paper για την διαχείριση του ταμείου κάθε χρόνο στη Βουλή, συνήθως τον Απρίλιο, στο οποίο περιγράφει τις όποιες αλλαγές στην στρατηγική του ταμείου.

Η Νορβηγία δημιούργησε το πετρελαϊκό ταμείο το 1996 σε μια προσπάθεια να αποφύγει την υπερθέρμανση της ύψους 500 δισ. δολαρίων οικονομίας της χώρας, αγοράζοντας εξωχώρια assets. Ωστόσο, η ανάπτυξη των επενδύσεων αυτών έχει εν μέρει υπονομεύσει τις προσπάθειες αυτές και η Νορβηγία είναι πλέον η πλουσιότερη οικονομία της Σκανδιναβίας, και αγωνίζεται να περιορίσει την υπερθέρμανση στην αγορά ακινήτων. Το ταμείο έχει εντολή να διακρατά περίπου 60% σε μετοχές, 35% σε ομόλογα και 5% σε real estate.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v