Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση της ανεργίας στην ευρωζώνη στο 12,1%

Είναι η πρώτη μείωση της ανεργίας στην ευρωζώνη από τον Φεβρουάριο του 2011. Στο 12,1% από 12,2% τον Σεπτέμβριο. Ανάκαμψη του πληθωρισμού στο 0,9%.

Μείωση της ανεργίας στην ευρωζώνη στο 12,1%

Θετικά χαρακτηρίζονται τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για την οικονομία της ευρωζώνης καθώς αποτυπώνεται μείωση της ανεργίας, αλλά και άνοδος του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε τον Οκτώβριο στο 12,1% από 12,2% τον προηγούμενο μήνα. Είναι η πρώτη μείωση της ανεργίας στην ευρωζώνη από τον Φεβρουάριο του 2011 και ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν ότι το ποσοστό των ανέργων θα μείνει αμετάβλητο.

Οι αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν πως παραμένουν οι μεγάλες αποκλίσεις. Το ποσοστό της ανεργίας στην Αυστρία διαμορφώνεται στο 4,8%, ενώ στην Ελλάδα ανέρχεται στο 27,3% (στοιχεία Αυγούστου). 

«Σε ετήσια βάση, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στα μισά κράτη-μέλη και αυξήθηκε στα άλλα μισά» αναφέρει η Eurostat, επισημαίνοντας ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Ολλανδία. Αντιθέτως, η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στη Λετονία, στην Ιρλανδία και στη Λιθουανία.

Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην ευρωζώνη υπολογίζεται στα 19,298 εκατομμύρια. Η ανεργία των νέων διαμορφώνεται στο 23,7% στην ευρωζώνη που αντιστοιχεί σε 5,657 εκατομμύρια. Τη θλιβερή πρωτιά έχει και πάλι η Ελλάδα με ποσοστό ανεργίας νέων στο 58% (στοιχεία Αυγούστου).

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ποσοστό της ανεργίας έμεινε σταθερό στο 10,9%. Σε ετήσια βάση, τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. το ποσοστό μειώθηκε.

Παράλληλα, τα στοιχεία της Eurostat καθησυχάζουν όσους είχαν εκφράσει φόβο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Νοέμβριο κατά 0,9% σε ετήσια βάση. Τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης είχε ξαφνιάσει άπαντες καθώς υποχώρησε απότομα στο 0,7%. Οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν το Νοέμβριο, αλλά υπήρξε αύξηση στις τιμές των τροφίμων. Και εδώ όμως, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών καθώς η Ελλάδα και η Κύπρος αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποπληθωρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v