Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρουμανία: Δεν υπογράφει τη συμφωνία με ΔΝΤ ο πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας δήλωσε πως δεν θα επικυρώσει το δάνειο με το ΔΝΤ γιατί διαφωνεί με την εισαγωγή νέου φόρου στα καύσιμα. Δεν μπορεί να προχωρήσει η συμφωνία στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου. "Δεν έχουμε πλέον συμφωνία" ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ρουμανία: Δεν υπογράφει τη συμφωνία με ΔΝΤ ο πρόεδρος

Ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Ρουμανίας, Traian Basescu, δήλωσε την Δευτέρα πως δεν θα εγκρίνει την δανειακή συμφωνία της ρουμανικής κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί διαφωνεί με την εισαγωγή νέο φόρου στα καύσιμα.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε την συμφωνία για δάνειο 4 δισ. ευρώ αρκετούς μήνες πριν και το ΔΝΤ ολοκλήρωσε την πρώτη αξιολόγηση το Νοέμβριο.

Η συμφωνία χρηματοδότησης αναμενόταν να λάβει το πράσινο φως από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ τον επόμενο μήνα.

"Είναι η πρώτη φορά που αρνήθηκα να υπογράψω μνημόνιο συνεργασίας που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση" σημείωσε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους ο Basescu.

"Νομικά, δεν μπορεί να προχωρήσει (στο συμβούλιο του ΔΝΤ) γιατί είναι μια διεθνής συμφωνία, για την οποία η υπογραφή του προέδρου είναι απαραίτητη" τόνισε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, oι εκπρόσωποι του ΔΝΤ στο Βουκουρέστι δεν έκαναν κάποιο σχόλιο. Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Victor Ponta ανέφερε στο ρουμανικό πρακτορείο Mediafax πως "πρακτικά μιλώντας, δεν έχουμε πλέον συμφωνία με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v