Αναπτυξιακό πακέτο 53 δισ. δολ. στην Ιαπωνία

Γενναίο πακέτο για την στήριξη της οικονομίας θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε. Στόχος, η προάσπιση της αναπτυξιακής πορείας από την πρώτη μεγάλη αύξηση της φορολογίας της τελευταίας δεκαετίας.

Αναπτυξιακό πακέτο 53 δισ. δολ. στην Ιαπωνία

Αναπτυξιακό πακέτο 53 δισ. δολ θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα η ιαπωνική κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έχει φέρει τα πάνω κάτω προχωρώντας τον τελευταίο χρόνο σε σαρωτική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και γενναία επέκταση της δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να βγάλει την Ιαπωνία από τη δίνη του αποπληθωρισμού. Ο κίνδυνος του αστρονομικού δημόσιου χρέους όμως, ελλοχεύει και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει τον Απρίλιο του 2014 σε αύξηση του φόρου επί των λιανικών πωλήσεων. Θα είναι η πρώτη μεγάλη αύξηση της φορολογίας στην Ιαπωνία την τελευταία δεκαετία.

Παράλληλα, όμως, υπάρχουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο από αυτή τη νέα φορολογία στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Σε αυτές τις ανησυχίες στοχεύει το γενναίο αναπτυξιακό πακέτο. Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση ελήφθη από τον Οκτώβριο και το τελικό μέγεθος του πακέτου θα είναι μεταξύ 5,4 τρισ. γεν (42,34 δισ. δολ.) και 5,5 τρισ. γεν. Τις τελευταίες ημέρες, αξιωματούχοι της κυβέρνησης είχαν δηλώσει πως απαιτείται πακέτο τουλάχιστον 5 τρισ. γεν, ώστε να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος από τη νέα φορολογία - που είναι και η μεγαλύτερη τέτοια κίνηση της τελευταίας δεκαετίας. 

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Πέμπτη και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στις 12 Δεκεμβρίου, κατά την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού από το υπουργικό συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v