Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Δεν είναι παράνομος ο φόρος Tobin

Ανάλυση νομικών συμβούλων της Κομισιόν απορρίπτει την άποψη ότι ο φόρος Tobin παραβιάζει την νομοθεσία της ΕΕ. Δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στα κράτη που δεν θα εφαρμόσουν τον νόμο, υποστηρίζει.

Κομισιόν: Δεν είναι παράνομος ο φόρος Tobin

Ο προτεινόμενος φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών στα έντεκα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν παραβιάζει τους διεθνείς νόμους ή τους κανονισμούς της Ε.Ε., σημειώνεται σε έγγραφο νομικών συμβούλων της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο τα κράτη μέλη είχαν υποστηρίξει πως ένα βασικό στοιχείο του σχεδίου για το φόρο είναι παράνομο.

Ωστόσο, οι νομικοί σύμβουλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απορρίπτουν την άποψη αυτή, όπως προκύπτει από ανάλυση που είδε το Reuters την Τετάρτη.

"Με βάση την παραπάνω ανάλυση οι υπηρεσίες της Κομισιόν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η οδηγία για τον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών βρίσκεται σε συμφωνία με τη διεθνή νομοθεσία και αυτήν της ΕΕ" αναφέρεται στην γνωμάτευση.

Το έγγραφο σημειώνει πως η πρόταση για τον φόρο στις συναλλαγές μετοχών, ομολόγων και παραγώγων δεν οδηγεί σε "αρνητικές" επιπτώσεις στις υπόλοιπες δεκαεφτά χώρες που δεν θα τον εφαρμόσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v