Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πισσαρίδης: Το ευρώ δημιουργεί μία χαμένη γενιά

Ο κ. Πισσαρίδης δεν δηλώνει πλέον θερμός υποστηρικτής του ευρώ. Τονίζει ότι δημιουργεί μία χαμένη γενιά νέων μορφωμένων ανθρώπων και ζητά είτε να αλλάξει είτε να εγκαταλειφθεί.

Πισσαρίδης: Το ευρώ δημιουργεί μία χαμένη γενιά

Σε μία κρίσιμη στιγμή για την προσωπική του καριέρα, αλλά και για την ευρύτερη συζήτηση για το ευρώ, ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης αλλάζει στάση και παραδέχεται ότι εσφαλμένα ήταν θερμός υποστηρικτής του ενιαίου νομίσματος.

Ο κ. Πισσαρίδης αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις του σε ομιλία του στο London School of Economics, αποσπάσματα της οποίας παρουσιάζει η Daily Mail. Το ευρωπαϊκό νόμισμα «δημιουργεί μία χαμένη γενιά άνεργων νέων» και «διχάζει την Ευρώπη», αναφέρει και καλεί τους αξιωματούχους να δράσουν «ώστε να ανακτηθεί η αξιοπιστία του ευρώ» στις διεθνείς αγορές και να «ανακτηθεί η εμπιστοσύνη που κάποτε είχαν μεταξύ τους τα έθνη της Ευρώπης».

«Δυστυχώς, όμως, δεν βλέπω να υλοποιείται κάτι τέτοιο», προσθέτει.

Ο κ. Πισσαρίδης αναφέρει ότι εάν δεν υπάρξει δραματική αλλαγή πολιτικής στο ευρώ, τότε θα πρέπει να διασπαστεί. «Θα πρέπει είτε το ευρώ να αποσυντεθεί με ελεγχόμενο τρόπο είτε τα ηγετικά μέλη να πράξουν τα απαραίτητα το ταχύτερο δυνατό ώστε να γίνει φιλικό για την ανάπτυξη και την απασχόληση», αναφέρει στην ομιλία του και συμπληρώνει: «Δεν θα πάμε πουθενά βαδίζοντας αργά με την τρέχουσα γραμμή ad hoc αποφάσεων και ασυνεπών πολιτικών για την ανακούφιση του χρέους».

«Οι πολιτικές που ακολουθούνται τώρα για τη σταθεροποίηση του ευρώ στοιχίζουν θέσεις εργασίας και δημιουργούν μία χαμένη γενιά μορφωμένων νέων ανθρώπων. Δεν ήταν αυτό που μας υποσχέθηκαν οι ιδρυτές της ευρωζώνης», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v