Glaxo: Αλλάζει πολιτική στην προώθηση προϊόντων της

Σε αλλαγή πρακτικής σε ότι αφορά την προώθηση των προϊόντων της προχωρά η GlaxoSmithKline. Σταματά να πληρώνει γιατρούς για προώθηση των προϊόντων της και για συμμετοχή σε ιατρικά συνέδρια.

Glaxo: Αλλάζει πολιτική στην προώθηση προϊόντων της

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline θα σταματήσει να πληρώνει γιατρούς για να προωθούν τα προϊόντα της και θα σταματήσει να συνδέει τις αμοιβές των εμπορικών αντιπροσώπων της με τον αριθμό των συνταγών που γράφουν οι γιατροί, όπως γνωστοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Έτσι, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των New York Times, σταματούν δυο κοινές πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας που έχουν δεχθεί έντονες επικρίσεις καθώς θεωρούνται ότι συνιστούν σύγκρουση συμφερόντων.

Η ανακοίνωση αυτή φαίνεται πως είναι η πρώτη από μεγάλη φαρμακοβιομηχανία –αν και εκτιμάται πως δεν θα είναι η μόνη- και έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την Glaxo, η οποία ερευνάται για δωροδοκίες στην Κίνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Glaxo, Andrew Witty, υπογράμμισε πως οι προτεινόμενες αλλαγές δεν σχετίζονται με τις έρευνες στην Κίνα, αλλά αποτελούν μέρος μιας μακροχρόνιας προσπάθειας «να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι συμβαδίζουμε με τον τρόπο με τον οποίον αλλάζει ο κόσμος».

Το σχέδιο της Glaxo, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί παγκοσμίως το 2016, προβλέπει ότι η εταιρεία δεν θα πληρώνει πλέον επαγγελματίες του τομέα της υγείας για να προωθούν τα προϊόντα της ή τις ασθένειες που αυτά θεραπεύουν «σε κοινά που μπορούν να συνταγογραφούν ή που μπορούν να επηρεάσουν τη συνταγογράφηση», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, θα σταματήσει να δίνει άμεση οικονομική στήριξη σε γιατρούς για να συμμετέχουν σε ιατρικά συνέδρια, πρακτική η οποία έχει απαγορευτεί ήδη στις ΗΠΑ, αλλά συνεχίζει να εφαρμόζεται σε άλλες χώρες.

Η εταιρεία θα συνεχίσει να πληρώνει συμβουλευτικές αμοιβές σε γιατρούς προκειμένου να προωθούν θέματα έρευνας, διότι, κατά τον κ. Witty, αυτό είναι απαραίτητο ώστε η εταιρεία να μπορεί να έχει γνώση από τους γιατρούς για τα προϊόντα της, όμως η δραστηριότητα αυτή θα είναι περιορισμένη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v