Zions: Η πρώτη τράπεζα "θύμα" το κανόνα Volcker

Η αμερικάνικη τράπεζα Zions ανακοίνωσε πως ο κανόνας Volcker θα επιβαρύνει το χαρτοφυλάκιο με δομημένα ομόλογα κατά $387 εκατ. Βάζει πωλητήριο σε μια σειρά από "TruPS" CDO.

Zions: Η πρώτη τράπεζα θύμα το κανόνα Volcker

To πρώτο θύμα από την εφαρμογή του κανόνα Volcker στις ΗΠΑ είναι μια μικρή τράπεζα με έδρα τη Utah.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., η Zions Bancorp ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι με βάση τον κανόνα Volcker δεν μπορεί να έχει στο ενεργητικό της μια σειρά από δομημένα ομόλογα (CDO).

Η μικρή αμερικάνικη τράπεζα ακολουθώντας όσα ορίζει ο νέος κανόνας για τα CDO που περιλαμβάνουν trust preferred securities, έγραψε τα στοιχεία ενεργητικού στην αγοραία αξία τους. Ο αντίκτυπος στα κέρδη της είναι της τάξης των $387 εκατ.

Σημειώνεται πως πριν από την κρίση οι τοπικές αμερικάνικες τράπεζες αγόρασαν και πούλησαν δισεκατομμύρια δολάρια από CDO καλυμμένα με trust preferred securities, καθώς πρόσφεραν φορολογικά και λογιστικά πλεονεκτήματα.

Η Zions ήλπιζε να κρατήσει στα χαρτοφυλάκια της τα λεγόμενα "TruPS" CDO, μέχρι να αυξηθεί η αξία τους. Τη Δευτέρα η τράπεζα ανέφερε πως θα προχωρήσει στην πώληση των εν λόγω στοιχείων ενεργητικού.

"Αυτό δεν ήταν κάτι που είχαμε προβλέψει ούτε πιστεύω πως θα μπορούσαμε να το είχαμε προβλέψει με βάση τα όσα ανέφερε ο προτεινόμενος κανόνας" δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη ο Doyle Arnold, CFO της Zions.

Η τράπεζα θα επανακατηγοριοποιήσει τα CDO από "held to maturity" (ΗΤΜ) σε "available for sale" (AFS). Τα κέρδη και οι απώλειες από παράγωγα που είναι διαθέσιμα προς πώληση υπολογίζονται στα εποπτικά κεφάλαια με βάση τους νέους κανονισμούς της Βασιλείας ΙΙΙ.

Η Zions έχει υπολογίσει πως η επανακατηγοριοποίηση των CDO στο χαρτοφυλάκιο της ως AFS θα μειώσει το δείκτη εποπτικών της κεφαλαίων στο 9,74% από 10,47%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v