Η μεγάλη γεωπολιτική νίκη Πούτιν στην Ουκρανία

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για θρίαμβο του Βλαντιμίρ Πούτιν στη γεωπολιτική μάχη με την ΕΕ. Πως οδηγήθηκε η Ουκρανία πίσω στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας και οι κίνδυνοι για τη ρωσική οικονομία

Η μεγάλη γεωπολιτική νίκη Πούτιν στην Ουκρανία

Δάνειο 15 δισ. δολ. θα καταβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε και μείωση μεγαλύτερη από 30% στις τιμές του εξαγόμενου φυσικού αερίου στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας που θα διατηρήσει το Κίεβο στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

«Η συμφωνία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποτελεί θρίαμβο για τον Ρώσο ηγέτη στη γεωπολιτική μάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία όμως, έρχεται με μεγάλο οικονομικό βάρος ενώ παράλληλα δεν κατάφερε να πείσει την Ουκρανία να προχωρήσει σε τελωνειακή ένωση με άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Με την είδηση της συμφωνίας δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Κίεβο κατηγορώντας το Γιανουκόβιτς ότι πούλησε την πατρίδα του επιλέγοντας να αποχωρήσει από την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. «Εγκατέλειψε τα εθνικά συμφέροντα της Ουκρανίας, την ανεξαρτησία και τις προοπτικές μίας καλύτερης ζωής για κάθε Ουκρανό» δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο, πρωταθλητής του box μιλώντας σε χιλιάδες διαδηλωτές.

Η αντίδραση από την Ουάσιγκτον ήταν μουδιασμένη, ενώ αντιθέτως το Βερολίνο δείχνει έτοιμο να διαπραγματευτεί το επόμενο βήμα. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η συμφωνία αυτή δεν αντιμετωπίζει τα αιτήματα των διαδηλωτών, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως το Κίεβο δεν πρέπει να εξαναγκάζεται να επιλέξει μεταξύ Ρωσίας ή ΕΕ. «Προς το παρόν φαίνεται πως είναι μία πρόταση ή τη μία επιλογή ή την άλλη… Χρειάζεται να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. Η Ουκρανία δεν μπορεί να το κάνει αυτό μόνη της. Η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να συνεχίζουν να συζητούν με τη Ρωσία. Ένας πλειοδοτικός διαγωνισμός δεν θα λύσει το πρόβλημα»

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικός Αντον Σουλιάνοφ δήλωσε πως η Μόσχα θα αγοράσει ουκρανικά ομόλογα αξίας 15 δισ.δολ.. Το πρακτορείο Interfax αναφέρει μάλιστα πως η πρώτη αγορά 2ετών τίτλων μπορεί να γίνει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα. Η Μόσχα προσέφερε επίσης σημαντική μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, η ουκρανική Naftogaz θα καταβάλει στη ρωσική Gazprom 268,5 δολ. ανά 1000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, από 400 δολ. μέχρι πρότινος, που αντιστοιχεί σε έκπτωση 34%.

Η Ουκρανία αναζητούσε οικονομική στήριξη ώστε να καλύψει χρηματοδοτικό κενό 17 δισ. δολ. για τον επόμενο χρόνο – σχεδόν το ποσό κατά το οποίο έχουν μειωθεί τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας. Οι επενδυτές αναφέρουν πως η συμφωνία θα μπορούσε να αποτρέψει την άμεση απειλή χρεοκοπίας ή συναλλαγματικής κρίσης, αλλά τονίζουν επίσης τους κινδύνους για τη Ρωσία της οποίας η οικονομία επίσης επιβραδύνεται.

«Αυτή είναι μία διάσωση. Χωρίς αυτά τα χρήματα, η Ουκρανία θα είχε χρεοκοπήσει κάποια στιγμή πριν τα μέσα του επόμενου έτους. Το φτηνό φυσικό αέριο παράλληλα, θα αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό κίνητρο» εξηγεί ο Κρις Γουόκερ της Macro-Advisory.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v