SocGen: O χρυσός σταμάτησε να είναι ασφαλές καταφύγιο

O χρυσός έχασε το ρόλο του ως ασφαλές καταφύγιο έναντι συστημικών κινδύνων το 2013, εκτιμά η SocGen. Οι ιταλικές εκλογές, η διάσωση της Κύπρου και το λουκέτο και το ταβάνι του χρέυος στις ΗΠΑ απέτυχαν να οδηγήσουν υψηλότερα τον χρυσό, τονίζει.

SocGen: O χρυσός σταμάτησε να είναι ασφαλές καταφύγιο

Η βουτιά του χρυσού σε μια χρονιά που ήταν γεμάτη από "θετικές" για το πολύτιμο μέταλλο ειδήσεις, δείχνει πως έχει χάσει το ρόλο του ως ασφαλούς καταφυγίου, εκτιμά ο αναλυτής της Societe General, Patrick Legland.

"O χρυσός έχασε το ρόλο του ως ασφαλές καταφύγιο έναντι συστημικών κινδύνων το 2013. Οι ιταλικές εκλογές, η διάσωση της Κύπρου και το λουκέτο και το ταβάνι του χρέυος στις ΗΠΑ απέτυχαν να οδηγήσουν υψηλότερα τον χρυσό" αναφέρει σε σχόλιο που έκανε τη Δευτέρα, ο κ. Legλand

"Επιπλέον, οι χρηματοπιστωτικές αγορές άρχισαν να βλέπουν το τέλος του QE της Fed στις αρχές του 2013 και αυτό διατήρησε την πίεση στην τιμή του χρυσού για όλο το χρόνο, καθώς η επέκταση του ισολογισμού των κεντρικών τραπεζών αποτελούσε βασικό κινητήριο μοχλό για το χρυσό" σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Legland η μεγάλη πτώση στην τιμή του χρυσού αντανακλά την νευρικότητα που επηρέασε όλα τα εμπορεύματα το 2013, ωστόσο για το πολύτιμο μέταλλο ειδικότερα ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες είναι ένα από τα πιο αρνητικά σημάδια.

Τόσο η Fed όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική προβλέπουν χαμηλό πληθωρισμό το 2014, ενώ ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία συνεχίζει να κινείται κοντά στο 1%, υποστηρίζει.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο κ. Legrand επισημαίνει πως με την μείωση της τιμής του χρυσού έχει οδηγήσει σε ενίσχυση της ζήτησης.

Τονίζει ωστόσο πως μακροπρόθεσμα ο χρυσός φαίνεται υπερτιμημένος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v