Toυρκία: Συνεχίζονται οι πιέσεις σε λίρα και μετοχές

Σε νέα ιστορικά χαμηλά η λίρα. Νέα πτώση για το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Οι ξένοι επενδυτές πωλούν τουρκικά ομόλογα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών.

Toυρκία: Συνεχίζονται οι πιέσεις σε λίρα και μετοχές

H τουρκική λίρα υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ και οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012, καθώς το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει την κυβέρνηση Ερντογάν ασκεί έντονες πιέσεις στις τουρκικές αγορές.

Η λίρα διολίσθησε την Παρασκευή στο νέο ιστορικό χαμηλό των 2.170 λιρών/δολάριο. Την Πέμπτη υποχώρησε έως και 2,23% στο χαμηλό-ρεκόρ των 2,1406 λιρών/δολάριο χθες, διευρύνοντας την πτώση που έχει καταγράψει από την αρχή του έτους στο 16% -η χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής μετά το ραντ της Νοτίου Αφρικής. 

Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έκλεισε με πτώση 1,04% στις 63.885,22 μονάδες, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2012.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το ξεπούλημα τουρκικών ομολόγων.Οι ξένοι επενδυτές πωλούν τουρκικά ομόλογα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, μειώνοντας τις τοποθετήσεις τους κατά 532 εκατ. δολάρια στα 53,8 δισ. στην εβδομάδα που έληξε στις 20 Δεκεμβρίου, ενώ μία εβδομάδα πριν είχαν μειώσει τις τοποθετήσει στους κατά 1,38 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας. Τον Μάιο, οι τοποθετήσεις ξένων σε τουρκικά ομόλογα είχαν αγγίξει το επίπεδο ρεκόρ των 72 δισ. δολαρίων.

Οι εκροές αυτές δείχνουν αντιστροφή του κλίματος επενδύσεων που βοήθησε στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της Τουρκίας στα 10 χρόνια ηγεσίας του Ερντογάν, περίοδος κατά την οποία το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας υπερτριπλασιάστηκε και τα δολαριακά ομόλογά της κατέγραφαν μέση ετήσια άνοδο 9,7%.

Οι αποδόσεις των διετών τουρκικών ομολόγων έκαναν άλμα 22 μονάδων βάσης ή 0,22% στο 9,85%, διευρύνοντας την άνοδό τους από την αρχή του έτους στις 363 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου ενισχύεται στο 10,28%.

Συνεχίζονται οι παραιτήσεις 

«Μπάζει» από παντού το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία, καθώς σήμερα υπέβαλαν την παραίτησή τους τρεις βουλευτές, διαμαρτυρόμενοι για το σκάνδαλο με τις μίζες που ξέσπασε πριν από περίπου δέκα ημέρες και έχει προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας.

Την ίδια ώρα, η Hurriett δημοσίευσε τον κατάλογο με τα ονόματα επιφανών προσωπικοτήτων, όπου ήταν να προσαχθούν στις 25 Δεκεμβρίου. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, καθώς οι αστυνομικές αρχές αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τη Δικαιοσύνη.

Σφίγγει ο κλοιός για τον Ερντογάν

Το μεσημέρι ο βουλευτής και πρώην υπουργός πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ ανακοίνωσε ότι παραιτείται, ενώ προηγήθηκαν οι παραιτήσεις πρώτα του βουλευτή Ερντάλ Καλκάν και στη συνέχεια του βουλευτή Χαλούκ Όζνταλγκα. Συνολικά οκτώ βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν παραιτηθεί από την 30ή Νοεμβρίου λόγω της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν και της υπόθεσης διαφθοράς.

Στο κλίμα έντασης που επικρατεί στην Τουρκία προστέθηκε και μία ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, το οποίο υπογραμμίζει μεν ότι «οι ένοπλες δυνάμεις σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να μετάσχουν στις πολιτικές συζητήσεις», αλλά ουσιαστικά σηματοδοτεί πως συμμετέχουν - αφού θίγει ένα άκρως σημαντικό ζήτημα που έχει ήδη ανακύψει σε σχέση με τις υποθέσεις όπως η «Εργκενεκόν», για τις οποίες έχουν καταδικαστεί πολλοί εν ενεργεία και απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v