Κύπρος:Μειώσεις μισθών στις Συνεταιριστικές

Η συμφωνία, που θα τεθεί ενώπιον γενικών συνελεύσεων του προσωπικού στις επόμενες μέρες, προβλέπει μειώσεις στους μισθούς, όπως επίσης και μείωση της καταβολής του εργοδότη στο ταμείο προνοίας.

Κύπρος:Μειώσεις μισθών στις Συνεταιριστικές
Σε καταρχήν συμφωνία φαίνεται να έχουν καταλήξει οι συντεχνίες με το συνεργατικό κίνημα για μείωση του μισθολογίου, σύμφωνα με τη Stockwatch.

Η συμφωνία, που θα τεθεί ενώπιον γενικών συνελεύσεων του προσωπικού στις επόμενες μέρες, προβλέπει μειώσεις στους μισθούς, όπως επίσης και μείωση της καταβολής του εργοδότη στο ταμείο προνοίας.

Με την επικύρωση της συμφωνίας από τους υπαλλήλους που ανήκουν στις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, τα κρατικοποιημένα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα (ΣΠΙ) υπολογίζουν να μειώσουν το μισθολογικό τους κόστος κατά 15%.

Οι υπάλληλοι της συνεργατικής κεντρικής τράπεζας είναι μέλη της ΕΤΥΚ με την οποία θα υπογραφτεί διαφορετική σύμβαση.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου οικονομικών, οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ συμφώνησαν μείωση της καταβολής του ταμείου προνοίας από τον εργοδότη από 12% σε 5%.

Επίσης θα υπάρξουν μειώσεις 3% των μισθών όλων των εργαζομένων και κλιμακωτές μειώσεις με βάση τη μισθολογική κλίμακα.

Ο ΓΓ της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων της ΣΕΚ Ελισαίος Μιχαήλ, στις τάξεις της οποίας ανήκει περίπου το 65% των υπαλλήλων στα ΣΠΙ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για καταρχήν συμφωνία.

Δεν θέλησε ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σε σχέση με τις μειώσεις που έχουν συμφωνηθεί πριν τις επικείμενες γενικές συνελεύσεις των υπαλλήλων.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι συμφωνήθηκαν μειώσεις μισθών, περίπου στο πλαίσιο άλλων εμπορικών τραπεζών.

Τόνισε το γεγονός ότι η εργατική πλευρά μέσα από την εν λόγω καταρχήν συμφωνία έχει καταφέρει να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας του προσωπικού.

«Σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι μειώσεις του προσωπικού στα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα θα είναι λιγότερες από τις συνολικές μειώσεις μισθών, που έγιναν είτε στη δημόσια υπηρεσία, είτε σε ημικρατικούς οργανισμούς», υπέδειξε ο κ. Μιχαήλ.

Οι υπάλληλοι των πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και της κεντρικής συνεργατικής τράπεζας, έχουν πάρει την ετήσια προσαύξηση για το 2013, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τραπεζικούς υπαλλήλους οι οποίοι δεν πήραν προσαυξήσεις, στο πλαίσιο των περικοπών για εξοικονόμηση του εργατικού κόστους στον τραπεζικό τομέα.

Το συνεργατικό κίνημα το οποίο είναι κάτω από κρατικό έλεγχο, ανακεφαλαιοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από το κράτος με €1.5 δισ. που λήφθηκε από το πακέτο του προγράμματος προσαρμογής.

Στις εμπορικές τράπεζες δεν έχει ακόμα επέλθει συμφωνία για μείωση μισθών, πλην στην Τρ. Κύπρου όπου το μισθολόγιο μειώθηκε περίπου κατά 10%. Με το πλάνο εθελούσιας πρόωρης αφυπηρέτησης έφυγε το καλοκαίρι το 24% του προσωπικού της Τράπεζας Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v