Fitch: Προβληματίζει η πολιτική κρίση στην Τουρκία

Οι εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας δεν είναι ασύμβατες με την αξιολόγηση ΒΒΒ- της χώρας, ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να αποδυναμώσουν την πιστοληπτική της ικανότητα, τονίζει η Fitch

Fitch: Προβληματίζει η πολιτική κρίση στην Τουρκία

Η αντίδραση της αγοράς στην πολιτική κρίση της Τουρκίας δείχνει το πώς μπορούν οι εγχώριες αναταράξεις να βλάψουν τις αντιλήψεις των επενδυτών αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, σχολιάζει η Fitch.

Σύμφωνα με τον οίκο, η κρίση αύξησε το premium των επενδυτών για τις τοποθετήσεις σε τουρκικούς τίτλους του χρηματοοικονομικού τομέα, ξαναέστρεψε την προσοχή στο τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας και πίεσε την τουρκική λίρα σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.

Οι εξελίξεις αυτές, πάντως, δεν έχουν επηρεάσει την αξιολόγηση ΒΒΒ- της χώρας.

Όπως επισημαίνει η Fitch, η τρέχουσα κρίση παραμένει πολύ ρευστή και δεν έχει ακόμα κάποια ουσιαστική αρνητική επίπτωση στην μακροοικονομική προοπτική της χώρας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές εν όψει των φετινών τοπικών και προεδρικών εκλογών. Εάν συνεχιστεί το σκάνδαλο διαφθοράς, θα μπορούσε να αποδυναμώσει την κυβέρνηση και να υπονομεύσει την δυνατότητά της να λάβει εγκαίρως μέτρα πολιτικής που θα διατηρούν την οικονομική της σταθερότητα.

Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 7% από τα μέσα Δεκεμβρίου 2013, όταν οι τούρκοι εισαγγελείς αποκάλυψαν την έρευνα για διαφθορά η οποία οδήγησε στην παραίτηση τριών υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν. Σύμφωνα με την Fitch, η λίρα πιθανότατα θα είχε υποχωρήσει ακόμα περισσότερο εάν δεν υπήρχε παρέμβαση από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα δαπανήσει 6 δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου για να στηρίξει το τουρκικό νόμισμα, κάτι που θα μειώσει τα μικρά αποθέματα ξένου συναλλάγματος σε περίπου 107 δισ. δολάρια. Αυτό θα αντιστρέψει εν μέρει την βελτίωση που είχε καταγραφεί από τον περασμένο Ιούλιο, όταν η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας και οι εκροές κεφαλαίων οδήγησαν σε μείωση των αποθεμάτων στα περίπου 103 δισ. δολάρια.

Με τις αντιλήψεις της αγοράς σε ότι αφορά το πολιτικό ρίσκο να μην δείχνουν σημάδια βελτίωσης, η Κεντρική Τράπεζα θα παραμείνει υπό πίεση να αυξήσει τα επιτόκιά της, ακόμα και ενώ οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν σε διατήρηση της ανάπτυξης στο 4% το 2014.

Σύμφωνα με τον οίκο, μια αύξηση επιτοκίων που θα καθυστερεί τις σημαντικές αστοχίες στις καθαρές εισροές κεφαλαίων, θα μείωνε το ρίσκο μιας σκληρότερης του αναμενόμενου προσαρμογής του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών που έπληξε την οικονομική ανάπτυξη, η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fitch θα διαμορφωθεί στο 3,2% το 2014 έναντι του περίπου 4% το 2014. Αντιστρόφως, μια παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στην αγορά ξένου συναλλάγματος δε μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον και η αδυναμία του τουρκικού νομίσματος αποτελεί απειλή για τις τουρκικές επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνει η Fitch, οι χαμηλές βαθμολογίες που δίνει η Παγκόσμια Τράπεζα στην Τουρκία για την πολιτική της σταθερότητα από καιρό αποτελούν στοιχείο του πιστωτικού προφίλ της χώρας, ενώ τα πολιτικά ρίσκα επηρεάζουν την πιστοληπτική ικανότητά της. Ομοίως, οι εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του υπουργείου Δικαιοσύνης λόγω της έρευνας για διαφθορά, δημιουργούν πιέσεις στην θεσμική ακεραιότητα. Οι παράγοντες αυτοί, τονίζει ο οίκος, δεν είναι ασύμβατοι με την αξιολόγηση ΒΒΒ-, ωστόσο έχουν την δυνατότητα να αποδυναμώσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v