RTRS: Στο τραπέζι χαλάρωση όρων της Βασιλείας ΙΙΙ

Την Κυριακή θα συναντηθούν στη Βασιλεία κεντρικοί τραπεζίτες από τις χώρες του G20 για να εγκρίνουν την τελική εκδοχή του δείκτη μόχλευσης. Προς δημόσια διαβούλευση και ο κανονισμός για τον δείκτη καθαρής σταθερής χρηματοδότηση (NSFR).

RTRS: Στο τραπέζι χαλάρωση όρων της Βασιλείας ΙΙΙ

Oι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές θα διευκολύνουν τις τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά χαλαρώνοντας τα όρια για τον λεγόμενο δείκτη μόχλευσης, ανέφεραν στο Reuters καλά πληροφορημένες πηγές. 

Ο κανονισμός αποτελεί ένα από τα τελευταία στοιχεία που συνθέτουν το διεθνές κανονιστικό πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ.

Την Κυριακή θα συναντηθούν στη Βασιλεία της Ελβετίας κεντρικοί τραπεζίτες από τις χώρες του G20 για να εγκρίνουν την τελική εκδοχή του δείκτη μόχλευσης, ο οποίος υπολογίζει τα κεφάλαια μιας τράπεζας έναντι του ενεργητικού της.

Ο δείκτης έχει οριστεί στο 3%, κάτι που σημαίνει πως μια τράπεζα πρέπει να έχει κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 3% του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της. 

Στις 3 Δεκεμβρίου το Reuters μετέδωσε ότι ο κανονισμός θα χαλαρώσει μετά από ενστάσεις των τραπεζών πως η εκδοχή που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο είναι πολύ αυστηρή. 

Εν τω μεταξύ, οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών και ρυθμιστικών αρχών (GHOS) που εποπτεύουν την επιτροπή της Βασιλείας αποφάσισαν να τηρήσουν μια πιο χαλαρή στάση ως προς τα κριτήρια ρευστότητας.

Συγκεκριμένα, το GHOS αναμένεται να θέσει προς δημόσια διαβούλευση τον κανονισμό για τον δείκτη καθαρής σταθερής χρηματοδότησης (NSFR).

Οι εποπτικές αρχές πρόκειται να ξεκινήσουν να μετρούν το NSFR το 2013, αλλά οι τράπεζες δεν θα είναι υποχρεωμένες να συμμορφωθούν με τα ελάχιστα όρια έως το 2018. 

Τραπεζικό στέλεχος υποστήριξε στο Reuters πως το GHOS θα χαλαρώσει τον τρόπο με τον οποίο ο δείκτης αντιμετωπίζει τα στεγαστικά δάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v