MS: Καμπανάκι για ιαπωνική οικονομία

O Robert Feldman της Morgan Stanley υποστηρίζει πως η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει δύο με τρία χρόνια για να περιορίσει τις δαπάνες ή να έρθει αντιμέτωπη με μια ενδεχόμενη κρίση.

MS: Καμπανάκι για ιαπωνική οικονομία

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι ο πληθωρισμός και η αύξηση των δαπανών απειλούν να οδηγήσουν την οικονομία της Ιαπωνίας στο χείλος του γκρεμού, εν μέσω ενδείξεων πως οι επενδυτές κρατικών ομολόγων ετοιμάζονται για άνοδο στις τιμές καταναλωτή.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, σε χθεσινή δημοπρασία κρατικών ομολόγων διασυνδεδεμένων με τον πληθωρισμό η τιμή ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη, καθώς η κάλυψη έφτασε το 2,87. Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου, η απόδοση στα 10ετη ομόλογα θα αυξηθεί στο 0,84% ως το 2014, οδηγώντας σε απώλειες 0,5%. Αυτή θα είναι η πρώτη χρονιά αρνητικών επιστροφών από το 2003, με βάση το δείκτη της Bank of America Merrill Lynch.

O Robert Feldman, επικεφαλής στο τμήμα ανάλυσης της Morgan Stanley για την Ιαπωνία, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει δύο με τρία χρόνια για να περιορίσει τις δαπάνες ή να έρθει αντιμέτωπη με μια ενδεχόμενη κρίση.

"Υπάρχει ο κίνδυνος οι πληρωμές τόκων να διογκωθούν αν η κυβέρνηση αποτύχει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα όταν ο πληθωρισμός και οι αποδόσεις κινηθούν υψηλότερα" ανέφερε ο κ. Feldman σε συνέντευξη που έδωσε στο Τόκιο στις 8 Ιανουαρίου. "Χωρίς μια αύξηση στα φορολογικά έσοδα από μια αισθητή βελτίωση στην πραγματική οικονομία, υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης" προειδοποίησε. 

Η κυβέρνηση θα αυξήσει το φόρο επί των πωλήσεων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 8% τον Απρίλιο και στο 10% τον Οκτώβριο του 2015.

"Η άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολη, πυροδοτώντας ένα ασταμάτητο αρνητικό σπιράλ χρέους, για αυτό χρειάζονται βαθιές περικοπές στις δαπάνες" δήλωσε ο κ. Feldman, ο οποίος προηγουμένως είχε εργαστεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. "Η υπερβολική εξάρτηση στις αυξήσεις φόρων για την βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη" πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v