Βασιλεία ΙΙΙ: Χαλαρώνουν οι απαιτήσεις για μόχλευση

Τη χαλάρωση των κανόνων για το λόγο μόχλευσης αποφάσισε η Επιτροπή της Βασιλείας. Για σθεναρές πιέσεις του τραπεζικού λόμπι κάνουν λόγο οι Financial Times.

Βασιλεία ΙΙΙ: Χαλαρώνουν οι απαιτήσεις για μόχλευση

Στη χαλάρωση των μέτρων για τη μόχλευση των τραπεζών προχώρησε η επιτροπή της Βασιλείας υποκύπτοντας στις «σθεναρές πιέσεις του τραπεζικού λόμπι» όπως σχολιάζουν οι Financial Times. Η επιτροπή της Βασιλείας συνεδρίασε την Κυριακή και δήλωσε ότι προέβη στις αλλαγές «μετά από προσεκτική ανάλυση» των δεδομένων του κλάδου.

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν σίγουρα θα ικανοποιήσουν τις επενδυτικές τράπεζες που είχαν θορυβηθεί καθώς θα αναγκάζονταν να αναζητήσουν νέα κεφάλαια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με το Bloomberg, περίπου το 25% των μεγάλων διεθνών τραπεζών δεν ικανοποιούσαν την προηγούμενη συμφωνία (του Ιουνίου) για το λόγο μόχλευσης. Με τις αλλαγές αυτές χαλαρώνουν οι απαιτήσεις για προϊόντα όπως παράγωγα και repo που αποτελούν μεγάλο μέρος των ισολογισμών στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Ο Daniel Davies, αναλυτής της Exane BNP Paribas κάνει λόγο για «μεγαλύτερη νίκη του κλάδου από ότι περίμενα».

Οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγή προσκείμενη στις ρυθμιστικές αρχές, αναφέρουν ότι με τις προσαρμογές αυτές, για τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες ο μέσος λόγος μόχλευσης μπορεί να αυξηθεί από περίπου 3,8% στο 4%.

Επισημαίνεται ότι το μεταρρυθμιστικό πακέτο της Βασιλείας ΙΙΙ τίθεται σε εφαρμογή το 2018 και ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία για το ελάχιστο επιθυμητό επίπεδο του συγκεκριμένου μέτρου. Η Επιτροπή της Βασιλείας προτείνει ελάχιστο όριο στο 3%, ενώ οι εποπτικοί οργανισμοί πολλών κρατών – εκ των οποίων και οι ΗΠΑ – ζητούν να τεθεί σε ανώτερο επίπεδο. Ο λόγος μόχλευσης είναι συμπληρωματικός του λόγου κεφαλαιακής επάρκειας (που είναι η βασική παράμετρος της Βασιλείας ΙΙΙ) και λειτουργεί ως εναλλακτικό μέτρο αποτίμησης των χρεών μίας τράπεζας.

Ο βασικός λόγος κεφαλαιακής επάρκειας επικεντρώνεται στα στοιχεία ενεργητικού σταθμισμένου κινδύνου. Mε βάση τον συντελεστή μόχλευσης εξετάζεται το σύνολο του ενεργητικού των τραπεζών, ανεξαρτήτως ρίσκου, προκειμένου να εξεταστεί το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει κίνδυνος. Οι αλλαγές που προωθήθηκαν την Κυριακή επιτρέπουν την χρήση ρέπο για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών και παράλληλα μειώνουν τον βαθμό που στοιχεία που βρίσκονται εκτός ισολογισμού των τραπεζών θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δείκτη.

Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πως ο νέος κανόνας για το λόγο μόχλευσης «είναι ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v