Ε.Κ.: «Απορρόφηση» της τρόικας από την ΕΕ

Έλλειψη διαφάνειας καταλογίζουν μεταξύ άλλων στην τρόικα οι ευρωβουλευτές της επιτροπής που συντάσσει το σχετικό πόρισμα. Η πρόταση μετεξέλιξης του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Δείτε το προσχέδιο που είχε παρουσιαστεί το Δεκέμβριο.

Ε.Κ.: «Απορρόφηση» της τρόικας από την ΕΕ

Η τρόικα πρέπει να υπόκειται σε δημοκρατικό έλεγχο και σε καταλογισμό ευθυνών, να είναι πιο ευαίσθητη στις κοινωνικές επιπτώσεις και να διορθώνει τις προτάσεις της όταν αποδεικνύονται λανθασμένες.

Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συζήτηση που είχαν για το προσχέδιο της έκθεσης σχετικά με το έργο της.

Σημειώνεται πως αυτήν την εβδομάδα μέλη της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν συναντήσεις με παράγοντες της τρόικας και έλαβαν απαντήσεις σε ερωτήσεις που έστειλαν σε θεσμούς αυτής και στις αρχές των χωρών που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής. Επιπλέον, τα μέλη της Επιτροπής πραγματοποίησαν επισκέψεις στη Λισαβόνα και στη Λευκωσία, ενώ την Πέμπτη θα επισκεφτούν το Δουβλίνο και στα τέλη του μήνα την Αθήνα.

Το Ευρωκοινοβούλιο θα εγκρίνει τα ευρήματα της Επιτροπής σε ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο.

Ενίσχυση της συμμετοχής ESM και Ε.Κ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Επιτροπής Othmar Karas τόνισε κατά την έναρξη της συζήτησης την ανάγκη να ληφθεί υπόψη ότι η Ε.Ε. βρέθηκε απροετοίμαστη όταν ξέσπασε η κρίση, χωρίς να διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία και την εμπειρία για να διαχειριστεί τη διάσωση κρατών. Ο ίδιος υπογράμμισε πως εκείνη τη στιγμή ίσως να μην υπήρχε εναλλακτική στην τρόικα, αλλά επισήμανε ότι “τώρα διαθέτουμε τους πόρους και τα συστήματα για τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών, οπότε πρέπει να εντάξουμε τα συστήματα αυτά στις καθιερωμένες διαδικασίες της Ε.Ε.”.

Ποια είναι λοιπόν η εναλλακτική λύση; Ο Αυστριακός αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου πιστεύει ότι θα χρειαστεί ένα διαφορετικό διάδοχο μοντέλο για την τρόικα και βλέπει τρεις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις: "Είτε θα αναλάβει μόνο του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είτε θα αναλάβει μόνη της η Κομισιόν, είτε ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο" τόνισε ο κ. Karas, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη σήμερα είναι πιο καλά προετοιμασμένη και θωρακισμένη για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Τη λύση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας φαίνεται να υποστηρίζει και ο Γάλλος Hoang Ngoc, ζητώντας όμως παράλληλα μεγαλύτερη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και των κοινωνικών εταίρων στις αποφάσεις. “Οι διαφωνίες μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ για το αν πρέπει να χρησιμοποιηθεί η λύση της λιτότητας ή της υποτίμησης οδήγησε στην εφαρμογή και των δύο, προκαλώντας μεγάλη ζημιά” σημείωσε.

Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου είχε επέλθει συμφωνία για κατώτατο μισθό 500 ευρώ, την οποία με βάση τον Γάλλο ευρωβουλευτή ακύρωσε η τρόικα, ώστε να μην υποχωρήσει η ανταγωνιστικότητα της πορτογαλικής οικονομίας. Ο Hoang Ngoc παρέθεσε μαρτυρία του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Socrates, σύμφωνα με την οποία ο σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν (και επίσης πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας) J.M. Barroso παρενέβη προσωπικά, ασκώντας πιέσεις για πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

Τις απόψεις αυτές εξέφρασαν και άλλοι ευρωβουλευτές, με τον Βέλγο Philippe Lamberts να υποστηρίζει πως το Κοινοβούλιο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απορρίπτει μια συμφωνία διάσωσης.

Καταλογισμός ευθυνών

Οι ευρωβουλευτές επέκριναν το γεγονός πως κανένας από την τρόικα δεν είναι υπόλογος για τα προγράμματα διάσωσης. “Είναι απογοητευτικό πως κανείς δεν μπορεί να πει mea culpa για όλα αυτά” ανέφερε ο Σουηδός Olle Schmidt. Άλλοι βουλευτές επισήμαναν πως μια δημοκρατική δομή πρέπει πάντοτε να δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζεται ο υπεύθυνος.

Παράλληλα, μερίδα βουλευτών επέκρινε την τρόικα γιατί κράτησε πιο ευνοϊκή στάση απέναντι στις επιχειρήσεις και τις αγορές από ό,τι στις κυβερνήσεις.

Λάθη

Οι βουλευτές κατηγόρησαν την τρόικα λιγότερο για τα λάθη που έκανε και περισσότερο γιατί απέτυχε να διορθώσει τις προτάσεις της όταν αποδείχθηκαν λανθασμένες. Τόνισαν ακόμα πως πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές που δεν θα βασίζονται μόνο στη λιτότητα, αλλά θα λαμβάνουν υπόψη και κοινωνικούς παράγοντες.

Η βουλευτίς της Πορτογαλίας Marisa Matias σημείωσε πως πρέπει να αλλάξει η πολιτική που μεταφέρει όλο το βάρος της προσαρμογής στους αδύναμους πολίτες.

* Δείτε στα ελληνικά το προσχέδιο της έκθεσης που είχε δημοσιοποιηθεί τον Δεκέμβριο στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v