Κατασκοπεία μέσω... angry birds και google maps

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Βρετανίας χρησιμοποιούν δημοφιλείς εφαρμογές των smartphones (για παιχνίδια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης) ώστε να συγκεντρώσουν πληροφορίες για υπόπτους τρομοκρατίας και άλλους στόχους.

Κατασκοπεία μέσω... angry birds και google maps

Όταν οι χρήστες smartphones ανοίγουν εφαρμογές για το δημοφιλές παιχνίδι Angry Birds και αρχίζουν να παίζουν, οι υπηρεσίες κατασκοπείας συγκεντρώνουν δεδομένα που αποκαλύπτουν την τοποθεσία, την ηλικία, το φύλο και άλλες προσωπικές πληροφορίες του χρήστη, με βάση μυστικά έγγραφα της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, στο πλαίσιο της παγκόσμιας επιχείρησης παρακολούθησης υπόπτων τρομοκρατών και άλλων στόχων, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ και η αντίστοιχη βρετανική υπηρεσία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ένα βασικό υποπροϊόν των σύγχρονων τηλεπικοινωνιών, δηλαδή τα προσωπικά δεδομένα που περνούν μέσω των κινητών τηλεφώνων νέας γενιάς σε διάφορα δίκτυα, όπου μπορούν να τα «ψαρέψουν» οι κατάσκοποι.

Δεκάδες έγγραφα, που μέχρι πρότινος ήταν απόρρητα, δείχνουν ότι τα πιο πολύτιμα εργαλεία κατασκοπείας είναι τα επονομαζόμενα leaky apps (εφαρμογές με διαρροή), τα οποία «δίνουν» τα πάντα, από τους κωδικούς του smartphone του χρήστη, μέχρι το πού βρισκόταν αυτός εκείνη την ημέρα.

Η NSA και η βρετανική GCH συνεργάζονταν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων δεκάδων εφαρμογών smartphone το 2007, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Edward Snowden. Έκτοτε, οι υπηρεσίες ανταλλάσσουν ιδέες ως προς το πώς να συγκεντρώνουν δεδομένα για την τοποθεσία και τον προγραμματισμό όταν ένας συγκεκριμένος στόχος χρησιμοποιεί τα Google Maps, αλλά και για να έχουν πρόσβαση στις ατζέντες, στις λίστες φίλων, στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και στα γεωγραφικά δεδομένα που βρίσκονται ενσωματωμένα σε φωτογραφίες όταν κάποιος τις ανεβάζει μέσω των υπηρεσιών Facebook, Flickr, LinkedΙn, Twitter κ.ά., για κινητά τηλέφωνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v