Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατεβάζει όρια ηλικίας συνταξιοδότησης η Μέρκελ

Η Γερμανία προωθεί νομοσχέδιο για τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 από 67 χρόνια καθώς και την αύξηση των συντάξεων. Η πρόταση θα μπορούσε να κοστίσει έως 160 δισ. ευρώ έως το 2030, τονίζει ο Σρέντερ.

Κατεβάζει όρια ηλικίας συνταξιοδότησης η Μέρκελ

Νομοσχέδιο για τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την αύξηση των συντάξεων για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων κατέθεσε η γερμανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη WSJ, το νομοσχέδιο, το οποίο επικυρώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και θα συζητηθεί στη Βουλή, αποτελεί υλοποίηση εξαγγελθείσας προεκλογικά υπόσχεσης της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ προς τους συντηρητικούς αλλά και τους σοσιαλδημοκράτες, για αναθεώρηση και τροποποίηση της σταδιακής αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 στα 65 χρόνια.

Ο προκάτοχος της Άγκελα Μέρκελ, Γκέρχαρντ Σρέντερ, επέκρινε την πρόταση, η οποία θα μπορούσε να κοστίσει έως και 160 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Το νομοσχέδιο για τις συντάξεις και άλλα μέτρα που βρίσκονται στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης, όπως η σχεδιαζόμενη εισαγωγή υποχρεωτικού κατώτατου μισθού, έχουν ευρεία λαϊκή στήριξη, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Τα μέτρα είχαν θορυβήσει τους επιχειρηματικούς ηγέτες και τους οικονομολόγους, ενώ είναι αντίθετα με την εικόνα που έχει καλλιεργήσει η Γερμανία κατά τη διάρκεια της κρίσης για μια οικονομία που κατάφερε να ανακάμψει χάρη στις επώδυνες διαρθρωτικές αλλαγές. Η πρόωρη συνταξιοδότηση στα 63 είναι «ένα απόλυτα λάθος σήμα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους εταίρους μας, τους οποίους δικαίως καλούμε να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Γκ. Σρέντερ στο βιβλίο του «Plain Speaking», το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άντρεα Νάλες, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το προσπάθεια να υπάρξει περισσότερη δικαιοσύνη.

Ερωτηθείσα για τα σχόλια του Γκ. Σρέντερ, δήλωσε πως η ίδια είχε εκφράσει την αντίθεσή της σε πολλές από τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις που είχε προωθήσει εκείνος όταν ήταν καγκελάριος.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι που συνεισφέρουν στο γερμανικό ασφαλιστικό σύστημα κρατικών συντάξεων για 45 χρόνια μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 63 αντί για τα 65, ενώ οι γονείς παιδιών που γεννήθηκαν πριν από το 1992, και οι οποίοι δεν εργάζονται, θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους.

Εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, οικονομολόγοι και σχολιαστές λένε πως το νομοσχέδιο τονίζει την αυξανόμενη επιρροή των πιο μεγάλης ηλικίας ψηφοφόρων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα δύο τρίτα του εκλογικού σώματος.

Αρκετές γερμανικές εφημερίδες φιλοξενούν ολοσέλιδη καταχώριση του χρηματοδοτούμενου από τις επιχειρήσεις think tank «Initiative New Social Market Economy», η οποία δείχνει ένα κοριτσάκι με αυστηρό βλέμμα και από κάτω την πρόταση «Ποιος είναι υπέρ των κυβερνητικών σχεδίων για τις συντάξεις; Κανένας που να μπορεί να διαβάσει». Η διαφήμιση επικαλείται πολυάριθμα δημοσιογραφικά σχόλια από κορυφαίες εφημερίδες που επικρίνουν τα μέτρα.

Η BDA, ο σύνδεσμος-ομπρέλα των γερμανών εργοδοτών, εκτιμά πως το κόστος των μέτρων συνταξιοδότησης θα ανέλθει στα 160 δισ. δολάρια μέχρι το 2030, συμπεριλαμβάνοντας την αύξηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και την αναμενόμενη μείωση των συνταξιοδοτικών εισοδημάτων που θα προκαλέσουν οι υψηλότεροι φόροι μισθωτών υπηρεσιών.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v