Ευρωζώνη: Νέα μείωση πληθωρισμού στο 0,7%

Νέα δεδομένα για την ΕΚΤ από την αιφνιδιαστική υποχώρηση του πληθωρισμού στο 0,7%. Για τρίτο μήνα η ανεργία παραμένει στο 12%. Σε χαμηλό δύο μηνών το ευρώ έναντι του γεν.

Ευρωζώνη: Νέα μείωση πληθωρισμού στο 0,7%

Αιφνιδιαστική χαρακτηρίζεται η μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η οποία αδιαμφισβήτητα αλλάζει τα δεδομένα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ παράλληλα η ανεργία παραμένει στο 12%.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Δεκέμβριο στο 0,7%, από 0,8% τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός βρέθηκε για πρώτη φορά στο 0,7% τον Οκτώβριο πυροδοτώντας φόβους για αποπληθωριστικές πιέσεις στη ζώνη του ευρώ. Η ανάκαμψη του Νοεμβρίου στο 0,9% αποδεικνύεται πλέον παροδική.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, πάντως, στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ απέρριψε τις αποπληθωριστικές ανησυχίες κάνοντας λόγο για υποχώρηση που αποδίδεται σε τεχνικούς παράγοντες.

Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, όμως, αλλάζουν την εικόνα, καθώς είναι πολύ δυσμενέστερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η μέση εκτίμηση ήταν εκείνη της ενίσχυσης του πληθωρισμού στο 0,9%. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις χώρες της περιφέρειας. Στη Γερμανία, οι τιμές καταναλωτών μειώθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να παραμείνει σταθερός στο 1,2%.

Η αντίδραση των αγορών στις ανακοινώσεις της Eurostat ήταν άμεση. Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών έναντι του ιαπωνικού νομίσματος (138,65 γεν) και στο 1,3525 δολ. έναντι του δολαρίου. Επίσης, η απόδοση των 10ετών Bunds υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών, αγγίζοντας το 1,574%. 

Ενώ ο πληθωρισμός μειώνεται, η ανεργία παραμένει στο 12% για τρίτο συνεχή μήνα. Περίπου 19 εκατ. άνθρωποι εκτιμάται ότι βρίσκονται στην ανεργία στην ευρωζώνη.  Η Ελλάδα διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά με ανεργία στο 27,8% (στοιχεία Οκτωβρίου) και ακολουθεί η Ισπανία στο 25,8%. Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας διαμορφώνεται στην Αυστρία (4,9%) και στη Γερμανία (5,1%).

Σε ετήσια βάση, η ανεργία μειώθηκε σε 14 κράτη-μέλη με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται σε Κύπρο και Ελλάδα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v