EBA: Ποιοι είναι οι βασικοί όροι των stress test

Περίοδο τριετίας θα καλύψει το stress test, σύμφωνα με την EBA. Οι τράπεζες θα κληθούν να έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 5,5% στο τέλος του ελέγχου με βάση το δυσμενές σενάριο. Ποια είναι τα ανοικτά θέματα.

EBA: Ποιοι είναι οι βασικοί όροι των stress test

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλούνται να περάσουν ένα σκληρό «stress test», όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της Εuropean Banking Authority (ΕΒΑ). Όπως ανέφερε, για να περάσουν τη δοκιμασία θα πρέπει να έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από 5,5% στο δυσμενές σενάριο στη διάρκεια μιας τριετίας που καλύπτει η άσκηση, περιλαμβανομένου δείκτη πάνω από 8% ως βασικό ποσοστό. Τα stress tests θα καλύψουν μία τριετία, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2013. 

Τα παραπάνω, μεταδίδει το Reuters, αντανακλούν τα κεφάλαια που θα πρέπει να διαθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης για να καλύψουν κόκκινα δάνεια ή λανθασμένα στοιχήματα στις αγορές.

Οι λεπτομέρειες της άσκησης (όπως για παράδειγμα το ποσοστό της πτώσης στις αγορές που θα περιλαμβάνει το σενάριο) θα ανακοινωθούν μεταξύ Απριλίου και Μαΐου.

Η άσκηση θα γίνει για 124 ομίλους οι οποίοι αντιστοιχούν σε περίπου 30 τρισ. ενεργητικό ή 80% του κλάδου.

Η EBA έθεσε τις βασικές αρχές που πρέπει να καλύπτουν οι τράπεζες, αλλά κάποιες εθνικές αρχές θα προσθέσουν ορισμένα επιπλέον «ρίσκα» στην άσκηση. Για παράδειγμα η Γερμανία είναι πιθανόν να εξετάσει την έκθεση στις ναυτιλιακές εργασίες, ενώ η Βρετανία μπορεί να προσθέσει επιπλέον κριτήρια για την κτηματαγορά.

Το τεστ θα καλύψει τρία χρόνια, ως τον Δεκέμβριο του 2016. Για να προστεθούν στα κεφάλαια τα ενεργητικά πρέπει να είναι συμβατά με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ για κάθε Δεκέμβριο του ελέγχου.

Τα stress tests ξεκινούν τον Μάιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο, δείχνοντας πιθανές ελλείψεις σε κεφάλαια. Κάποιοι αναλυτές υπολογίζουν ότι θα προκύψουν ανάγκες ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ.

Η ΕΒΑ δεν έχει αποφασίσει ακόμα πόσο χρόνο θα έχουν οι τράπεζες που δεν θα περάσουν τα τεστ για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια. Οι πολιτικοί ωστόσο επιμένουν ότι οι φορολογούμενοι θα είναι το τελευταίο καταφύγιο.

Παράλληλα, υπάρχει ακόμα συζήτηση αναφορικά με το πώς θα γίνει η διαχείριση των κρατικών ομολόγων τα οποία βρίσκονται σε «διαθέσιμα προς πώληση» χαρτοφυλάκια. Ορισμένες εθνικές αρχές μπορεί να τα αντιμετωπίσουν διαφορετικά, αλλά στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων αυτό θα καταγράφεται ώστε να ληφθεί υπόψη από τους αναλυτές που θα κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v