Εκροές δισεκατομμυρίων από μετοχές αναδυόμενων αγορών

Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων από τις εκροές είναι και ορισμένα κορυφαία funds που είναι επικεντρωμένα στις αναδυόμενες αγορές, όπως η Franklin Templeton, η Ashmore και η First State.

Εκροές δισεκατομμυρίων από μετοχές αναδυόμενων αγορών
Οι επενδυτές αποσύρουν χρήμα από τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2011, εν μέσω ενός ευρύτερου ξεπουλήματος στις χρηματαγορές που αιφνιδίασε τους επενδυτές που στοιχημάτιζαν σε ένα διατηρήσιμο 'bull run', σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global, μεταδίδουν οι Financial Times.

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί τα funds που είναι επικεντρωμένα στις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι εκροές μετοχών αναδυόμενων αγορών αυξήθηκαν στα 6,3 δισ. δολάρια την εβδομάδα μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, που ήταν και η μεγαλύτερη εβδομαδιαία απόσυρση από τον Αύγουστο του 2011. Από την αρχή του μήνα οι εκροές έχουν ανέλθει σε 12,2 δισ. δολάρια.

Τα funds ομολόγων αναδυόμενων αγορών επίσης δέχθηκαν πιέσεις, με τις εκροές να ανέρχονται στα 2,7 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα και στα 4,6% από την αρχή του έτους.

Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων από τις εκροές -που πυροδοτήθηκαν από την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας και την αστάθεια στις αγορές συναλλάγματος των αναδυόμενων αγορών- είναι και ορισμένα κορυφαία funds που είναι επικεντρωμένα στις αναδυόμενες αγορές, όπως η Franklin Templeton, η Ashmore και η First State, όπως ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση.

Υπήρξαν όμως και ορισμένοι που κέρδισαν από τις αναταράξεις, καθώς διάφορες ομάδες, όπως για παράδειγμα το hedge fund Moore Capital, σόρταραν τις αναδυόμενες αγορές. «Πολλά hedge funds το είχαν προβλέψει. Η Τουρκία ήταν ένα ατύχημα που περίμενε να συμβεί», δήλωσε επενδυτής. Κατά τον ίδιο αρκετά funds είχαν σορτάρει την τουρκική λίρα και το νοτιοαφρικανικό ραντ, αλλά και μικρότερα νομίσματα όπως το ουγγρικό φιορίνι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v