Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βundesbank: Στηρίζει λήξη της "αποστείρωσης" από ΕΚΤ

Μια τέτοια κίνηση θα είχε σαν στόχο να εξομαλύνει τις πρόσφατες αναταράξεις στην αγορά χρήματος, ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή στην WSJ.

Βundesbank: Στηρίζει λήξη της αποστείρωσης από ΕΚΤ

Η γερμανική Bundesbank είναι υπέρ της κατάργησης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποσύρει ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα ως αντιστάθμισμα στις αγορές κρατικών ομολόγων, ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή στην WSJ.

H πηγή υποστήριξε πως μια τέτοια κίνηση, η οποία θα οδηγούσε στην τόνωση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, θα είχε σαν στόχο να εξομαλύνει τις πρόσφατες αναταράξεις στην αγορά χρήματος.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να αποσύρει κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα όταν κάνει αγορές κρατικών ομολόγων υπό το πρόγραμμα SME, ώστε να μην αυξηθεί η νομισματική βάση. Η ΕΚΤ έχει αγοράσει περισσότερα από 200 δισ. ευρώ σε ομόλογα της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Κάθε εβδομάδα, αποσύρει κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα προσφέροντας στις τράπεζες βραχυπρόθεσμα ομόλογα.

Η πρακτική αυτή είναι γνωστή ως "αποστείρωση".

Σύμφωνα με πηγές της WSJ, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον υπάρχει συναίνεση στην ΕΚΤ για να λήξει η διαδικασία της αποστείρωσης. Το Δεκέμβριο ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι η ΕΚΤ εξετάζει το ζήτημα.

Η "αποστείρωση" βοηθάει να διατηρηθεί σταθερή η νομισματική βάση και παράλληλα προστατεύει την ΕΚΤ από κριτική ότι χρησιμοποιεί τον ισολογισμό της για να χρηματοδοτήσει το κρατικό χρέος.

Ωστόσο η στρατηγική έχει προκαλέσει και ανησυχίες στις χρηματοοικονομικές αγορές ότι η ΕΚΤ δημιουργεί επιπρόσθετη μεταβλητότητα στις βραχυπρόθεσμες αγορές χρήματος μειώνοντας την ποσότητα της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Βάζοντας τέλος στην διαδικασία της αποστείρωσης, η ΕΚΤ θα αυξήσει την ποσότητα των επιπρόσθετων κεφαλαίων που οι τράπεζες συναλλάσουν μεταξύ τους, ανέφερε η πηγή στη WSJ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v