BBG: Νέο σχέδιο Ντράγκι για να πέσει χρήμα στην αγορά

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο Μ. Ντράγκι ζητά γερμανική στήριξη για να καταργηθεί η πρακτική της «αποστείρωσης». Πρωτοβουλία για ρευστότητα 180 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα.

BBG: Νέο σχέδιο Ντράγκι για να πέσει χρήμα στην αγορά

Λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην αγορά διαρρέουν σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Μάριο Ντράγκι. Το πρακτορείο Bloomberg αποκαλύπτει μία πρωτοβουλία η οποία κατά την άποψη πολλών αναλυτών ισοδυναμεί με ευρωπαϊκού τύπου πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα, ο Μάριο Ντράγκι φέρεται να ζητά την έγκριση της γερμανικής Bundesbank ώστε να καταργήσει την πρακτική της «αποστείρωσης», ρίχνοντας ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ  κρατούσε από τις καταθέσεις των τραπεζών,ποσό ανάλογο με τις αγορές κρατικών ομολόγων στις οποίες είχε προχωρήσει. Αυτό θέλει τώρα να το σταματήσει, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μάριο Ντράγκι ζητά γερμανική στήριξη ώστε να σταματήσει αυτή η διακράτηση ρευστότητας από τις τράπεζες. «Υπάρχουν συζητήσεις ότι ο Ντράγκι θέλει να σταματήσει την πρακτική της αποστείρωσης» δηλώνει ένας trader στο Reuters και συμπληρώνει: «Για μένα αυτό είναι ουσιαστικά ποσοτική χαλάρωση».

Η ΕΚΤ, άλλωστε, δεν είχε καταφέρει τις τελευταίες εβδομάδες να «αποστειρώσει» το απαιτούμενο ποσό, καθώς οι τράπεζες προτίμησαν να κρατήσουν τη ρευστότητά τους αντί να την καταθέσουν στην ΕΚΤ. Κι αυτό γιατί η πλεονάζουσα ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων -δηλαδή τα μετρητά που μένουν εάν αφαιρεθεί το ποσό που απαιτείται για τις καθημερινές τους δραστηριότητες- πλησίαζε σε χαμηλό δύο ετών. «Διαμορφώνεται στα 170 δισ. ευρώ, οριακά πιο πάνω από τα χαμηλά των 125 δισ. του Ιανουαρίου, αλλά πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά των 800 δισ. δολ. που είχε αγγίξει στα μέσα του 2012 μετά την ένεση του 1 τρισ. ευρώ με φθηνά τριετή δάνεια από την ΕΚΤ» αναφέρει το Reuters. «Εάν η ΕΚΤ σταματήσει την πρακτική της αποστείρωσης, τότε η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα θα αυξηθεί κατά περίπου 180 δισ. ευρώ» αναφέρει το Reuters.

Η μείωση της πλεονάζουσας ρευστότητας οδήγησε και σε αύξηση της αστάθειας στο overnight επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού τον Ιανουάριο. Επισημαίνεται ότι ο Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει πως «αδικαιολόγητη» αύξηση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά θα μπορούσε να παρακινήσει νέες κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Και δεν είναι αυτό το μόνο επιχείρημα της ΕΚΤ. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αιφνιδιαστικά μειώθηκε στο 0,8% (σε μεγάλη απόσταση από τον στόχο του 2%) εντείνοντας τις πιέσεις για δράση προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού, πόσο μάλλον τώρα που κλιμακώνεται και η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές.

Στο τραπέζι η λήξη της αποστείρωσης - Δύσκολα θα αποφασίσει η ΕΚΤ την Πέμπτη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει συζητήσει την πιθανότητα να διακόψει την διαδικασία της "αποστείρωσης" στις αγορές κρατικών ομολόγων, αλλά αυτό είναι μόνο ένα από τα μέτρα που εξετάζει και δεν πρόκειται να αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

Σημειώνεται ότι η λήξη της λεγόμενης "αποστείρωσης" θα αυξήσει κατά 175 δισ. ευρώ την ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο θα βοηθήσει να χαλαH ΕΚΤ έχει εξετάσει την λήξη της "αποστείρωσης"ρώσουν οι περιορισμοί στις αγορές της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι η υπερβολική σύσφιξη της βραχυπρόθεσμης αγοράς χρήματος ήταν ένα από τα σενάρια που σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ. Το άλλο ήταν η επιδείνωση του μεσοπρόθεσμου outlook για τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, νέες οικονομικές προβλέψεις που θα παρουσιάσει η ΕΚΤ για συνεδρίαση του Μαρτίου μπορεί να προσφέρουν στο Διοικητικό Συμβούλιο επιπρόσθετους λόγους για μια επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής και μπορεί να οδηγήσει και στην επαναξιολόγηση της στάσης όσον αφορά την ρευστότητα, σημείωσε καλά πληροφορημένη πηγή στο Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v