Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ

"Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι να εκτιμήσει κανείς ότι το πρόγραμμα υπερβαίνει τη δικαιοδοσία της ΕΚΤ", υποστηρίζει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. Εντός της εντολής μας το πρόγραμμα, απαντά η ΕΚΤ.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης αποφάσισε να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την κρίσιμη υπόθεση για τη νομιμότητα του προγράμματος ΟΜΤ. Πρόκειται για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι τον Σεπτέμβριο του 2012 στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξομάλυνση της κατάστασης. 

Συγκεκριμένα, το γερμανικό δικαστήριο «θεωρεί ότι η απόφαση του προγράμματος ΟΜΤ δεν είναι συμβατή με τις θεμελιώδεις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου» επειδή «δεν φαίνεται πως εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». «Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να εκτιμηθεί ότι υπερβαίνει τη δικαιοδοσία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και κατά συνέπεια παραβιάζει τις εξουσίες των κρατών-μελών και την αρχή απαγόρευσης νομισματικής χρηματοδότησης των προϋπολογισμών».

Προσθέτει όμως ότι «συνυπολογίζει πως εάν ερμηνεύσει κανείς περιοριστικά το πρόγραμμα ΟΜΤ τότε μπορεί να καταλήξει στο ότι είναι συμβατό με τον νόμο».

«Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου αποτελεί ήττα για την Bundesbank η οποία είχε ανοιχτά αμφισβητήσει τη νομιμότητα του προγράμματος ΟΜΤ, με ομιλία του προέδρου της Γενς Βάιντμαν», αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Το Γερμανικό Δικαστήριο θα αποφανθεί επίσης και για τη νομιμότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μετά από σχετικές καταγγελίες. Η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 18 Μαρτίου. 

Ο Marc Ostwald, της Monument Securities, δήλωσε πως η απόφαση αυτή «υπενθυμίζει σε όλους ότι η ευρωζώνη ΔΕΝ είναι η 'όαση ασφαλείας' ούτε ο 'αυτονόητος' επενδυτικός προορισμός που φαίνεται από τη μέχρι τώρα πορεία των αγορών για το 2014».

Για μια «καλή είδηση» για την πολιτική διάσωσης του ευρώ κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σχολιάζοντας την απόφαση των γερμανών δικαστών. Και αυτό διότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θεωρείται μια αρχή που αντιμετωπίζει με ιδιαίτερα κριτική διάθεση το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του Μάριο Ντράγκι, εν αντιθέσει με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που αναμένεται να στηρίξει την πολιτική του επικεφαλής της ΕΚΤ.

ΕΚΤ: Εντος δικαιοδοσίας της τράπεζας το πρόγραμμα

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ανακοίνωσε ότι λαμβάνει υπόψη την κρίση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας. Παράλληλα, όμως, επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα ΟΜΤ εμπίπτει στη δικαιοδοσία της. 

EE: Σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο η αγορά ομολόγων από ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου την Παρασκευή να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την απόφαση για την νομιμότητα του ΟΜΤ.

"H Kομισιόν καλωσορίζει το γεγονός ότι το δικαστήριο παρέπεμψε την ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μια απόφαση που λαμβάνεται για πρώτη φορά" ανέφερε εκπρόσωπός της. Παράλληλα σημείωσε ότι η απόφαση της ΕΚΤ για απεριόριστη αγορά ομολόγων λήφθηκε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v