Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

J. Yellen: Θα συνεχίσω την πολιτική Bernanke

Τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει να μειώνει σταδιακά τη στρατηγική παροχής ρευστότητας μέσω αγορών ομολόγων «με μετρημένα βήματα» καθώς εκδηλώνεται ευρύτερη βελτίωση στην οικονομία.

J. Yellen: Θα συνεχίσω την πολιτική Bernanke

Η νέα πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Janet Yellen, δήλωσε ότι οι αγορές δεν θα πρέπει να περιμένουν μεγάλες αλλαγές στη στρατηγική της Federal Reserve και τόνισε ότι θα συνεχίσει να τηρεί την πιστωτική πολιτική του προκατόχου της, Ben Bernanke.

Στην πρώτη ομιλία της ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, η διοικητής της Fed ανέφερεί: «Υπηρέτησα στη Federal Open Market Committee καθώς σχηματοποιούσαμε την τρέχουσα νομισματική στρατηγική και υποστηρίζω σθεναρά αυτήν τη στρατηγική».

Η κ. Yellen, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας του πλανήτη, σημείωσε επίσης ότι η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας «απέχει πολύ από το να επιτευχθεί» παρά την πτώση στους αριθμούς των ανέργων.

"Δεσμεύομαι στην επίτευξη και των δύο στόχων της αποστολής μας: η στήριξη της οικονομίας για την επιστροφή στην πλήρη απασχόληση και η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν παραμένει για αρκετό καιρό πάνω ή κάτω από αυτό το επίπεδο" υπογράμμισε η κ. Yellen.

Τόνισε πάντως ότι η κεντρική τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει να μειώνει σταδιακά τη στρατηγική παροχής ρευστότητας μέσω αγορών ομολόγων «με μετρημένα βήματα» καθώς εκδηλώνεται ευρύτερη βελτίωση στην οικονομία.

Μόνο μια σημαντική αλλαγή στο outlook της οικονομίας μπορεί να οδηγήσει τους αξιωματούχους στην επιβράδυνση του tapering, απάντησε η κ. Yellen σε ερώτηση της Επιτροπής. "Είναι σημαντικό για εμάς να πάρουμε το χρόνο μας για να αξιολογήσουμε την σημασία των πρόσφατων εκθέσεων που δείχνουν ότι οι νέες θέσεις εργασίας επεκτάθηκαν λιγότερο από ότι προβλεπόταν" σημείωσε.

Η ίδια τόνισε πως η αναταραχή στις χρηματοοιονομικές αγορές δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ και επανέλαβε την θέση της Fed ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού δεν είναι σε προδιαγεγραμμένη πορεία.

Όσον αφορά τις ανησυχίες για την πρόκληση φούσκας από την υπερβολικά επεκτατική νομισματική πολιτική, η κ. Yellen υποστήριξε πως η Fed παρακολουθεί στενά τις υπερβολές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όπως επισήμανε δεν βλέπει αύξηση της μόχλευσης και της πίστωσης σε επίπεδα φούσκας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v