ΕΚΤ: Ελέγχονται οι αναδιαρθρώσεις εταιρικών δανείων

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι αναδιαρθρώσεις εταιρικών δανείων στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι ορισμένες τράπεζες δεν ανακοινώνουν ποσοτικά στοιχεία. Ζητά τώρα πρωτοφανείς λεπτομέρειες για τα αναδιαρθρωμένα δάνεια. Το κεφαλαιακό κενό.

ΕΚΤ: Ελέγχονται οι αναδιαρθρώσεις εταιρικών δανείων

Φως σε μία σκοτεινή πλευρά του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος θέλει να ρίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της οποίας οι ελεγκτές περνούν από κόσκινο τα δάνεια που οι τράπεζες αναδιάρθρωσαν για πελάτες και τα οποία δεν έχουν πλήρως αποκαλύψει, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Αυτό που τρομάζει τους επενδυτές είναι το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο. Εάν οι τράπεζες δίνουν χρήματα σε επιχειρήσεις που θα έπρεπε να χρεοκοπήσουν και τις κρατούν ζωντανές για να αποφύγουν την καταγραφή ζημιών» εξηγεί ο Mascia Bedendo, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου και συμπληρώνει: «Το ύψος της ανοχής αλλά και των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πολύ θολό».

Οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης δεν ποσοτικοποιούν τα στοιχεία για τα δάνεια που επαναδιαπραγματεύονται. Μόνο το ένα τρίτο από τους 39 μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς κοινοποιεί «σαφείς ποσοτικές πληροφορίες» στην αρμόδια αρχή για τα χρηματιστήρια (ESMA).

Η ΕΚΤ όμως ζητά τώρα από τις τράπεζες πρωτοφανείς λεπτομέρειες για τα δάνεια που έχουν δώσει καθώς προσπαθεί να εξακριβώσει εάν δίνονται ευκολότεροι όροι αποπληρωμής ώστε να μην καταγράψουν περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η ESMA δήλωσε από τον Νοέμβριο ότι θέλει περισσότερες λεπτομέρειες από τις τράπεζες κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ώστε να εξακριβωθεί ο αντίκτυπος της ανοχής στον πιστωτικό κίνδυνο και τη χρηματοοικονομική τους θέση. «Η ανοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο για να αναβληθεί η αναγνώριση ζημιών» αναφέρει η ESMA σε σχετική ανακοίνωσή της.

«Οι τράπεζες μπορούν να γίνουν πολύ δημιουργικές σε ό,τι αφορά την αποτίμηση των στοιχείων ενεργητικού, έτσι η αναθεώρηση της ΕΚΤ είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε ποιες χρειάζονται κεφάλαια» εξηγεί ο Lutz Roehmeyer της Landesbank Berlin Investment και συμπλήρωσε: «Οι ισπανικές τράπεζες ήταν κάπως αισιόδοξες στην αποτίμηση των τοποθετήσεών τους σε real estate, ενώ οι ιταλικές φαίνεται πως έχουν αναβάλει την αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων. Εάν λοιπόν κάποιος ενδιαφέρεται για αυτές τις χώρες θα πρέπει να έχει κατά νου αυτό το κεφαλαιακό κενό».

«Η ανοχή μπορεί να είναι απολύτως λογική στρατηγική για τις τράπεζες που θέλουν να αποφύγουν την καταγραφή ζημιών» αναφέρει και ο Osman Sattar της Standard & Poor’s και συμπληρώνει: «Το πρόβλημα είναι πως μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αναβληθεί η αναγνώριση προβλημάτων όπως μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Με τη στρατηγική της ανοχής μπορεί να κρύβονται ζημίες».

Η Societe Generale, η BNP Paribas, η Credit Agricole και η Commerzbank είναι οι τέσσερις από τις 10 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες που δεν ανακοινώνουν ποσοτικά στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τράπεζες όπως η Deutsche Bank και η ING δίνουν κάποια ετήσια στοιχεία, ενώ η ισπανική BBVA και η ιταλική Unicredit δίνουν εξαμηνιαία στοιχεία.

Αντιθέτως, στις ΗΠΑ οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί υποχρεούνται να ανακοινώνουν κάθε τρίμηνο πόσα δάνεια άλλαξαν. Πρέπει να παρουσιάσουν αναλυτικά στοιχεία και να αποκαλύψουν πόσα δάνεια δεν εξυπηρετούνται.

Ο νέος εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ συλλέγει στοιχεία για τα αναδιαρθρωμένα δάνεια των τραπεζών και δηλώνει ότι θα ολοκληρώσει την έρευνα τον Νοέμβριο. Ζητά από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δείξουν ποια δάνεια είναι εξυπηρετούμενα, ποια δεν εξυπηρετούνται για διάστημα μικρότερο των 90 ημερών και ποια είναι τα κόκκινα.
«Υπάρχει έλλειψη στοιχείων που καθιστά δύσκολο για τους επενδυτές να συγκρίνουν την ποιότητα στοιχείων ενεργητικού μεταξύ των τραπεζών

Ο Vitor Constancio, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως οι τράπεζες που χρειάζονται κεφάλαια μπορούν να στραφούν στους επενδυτές και στη συνέχεια στο δημόσιο χρήμα «που είναι διαθέσιμο». «Θα βρούμε ό,τι υπάρχει και ό,τι υπάρχει θα αποκαλυφθεί πλήρως» κατέληξε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v