ΔΝΤ: Kάνουν λάθος Rogoff και Reinhart για χρέος

Το υψηλό χρέος δεν συνδέεται αναγκαστικά με χαμηλότερη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, υποστηρίζει έκθεση του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης μεγαλύτερη επίδραση στο ΑΕΠ έχει η κατεύθυνση στην οποία κινείται το χρέος.

ΔΝΤ: Kάνουν λάθος Rogoff και Reinhart για χρέος

Έκθεση που δημοσίευσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταρρίπτει την έρευνα του 2010 των καθηγητών του Harvard, Kenneth Rogoff και Carmen Reinhart που υποστηρίζει ότι το υψηλό επίπεδο έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα η έρευνα των δύο καθηγητών με τίτλο "Growth in a Time of Debt" εκτιμά ότι όταν ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ είναι πάνω από 90% η οικονομία της χώρας οδηγείται σε ύφεση.

Η έρευνα έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τους επικριτές της λιτότητας, οι οποίοι θεωρούν ότι έδωσε στήριξη στις πολιτικές που εφάρμοσε η ευρωζώνη.

Τον Απρίλιο του 2013 οικονομολόγοι του πανεπιστημίου του Amherst δημοσίευσαν έρευνα στην οποία δείχνουν ότι οι υποθέσεις των Rogoff και Reinhart βασίζονται σε στατιστικά λάθη. Σύμφωνα με τους ίδιους, με βάση τα στοιχεία των δύο καθηγητών του Harvard οι οικονομίες με χρέος πάνω από 90% αναπτύχθηκαν κατά 2,2%.

Τώρα το ΔΝΤ παίρνει θέση στην συζήτηση με έκθεση με τίτλο "Debt and Growth: Is There a Magic Threshold ?".

"Τα αποτελέσματα μας δεν δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο όριο χρέους πάνω από το οποίο οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης περιορίζονται σημαντικά" σημειώνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης το σημείο κλειδί φαίνεται ότι είναι η κατεύθυνση στην οποία κινείται το χρέος και όχι το απόλυτο επίπεδο.

"Μεταξύ των χωρών με τα ίδια επίπεδα χρέους, η ανάπτυξη σε ορίζοντα 15ετίας είναι υψηλότερη στις χώρες όπου το χρέος μειώνεται από ότι σε αυτές όπου αυξάνεται" επισημαίνουν.

Ωστόσο, οι ίδιοι τονίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους μπορεί να επηρεάσουν το ΑΕΠ εξαιτίας των πιέσεων από τις αγορές και τις δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές που έχουν στόχο να θέσουν το χρέος υπό έλεγχο.

Αλλά καταλήγουν ότι τα υψηλά επίπεδα χρέος δεν συνδέονται αναγκαστικά με χαμηλότερη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v