Οι Ρώσοι επιστρέφουν στην... Κύπρο

Παρά την στοχοποίησή τους και την κατάσχεση των καταθέσεών τους, οι ρωσικές επιχειρήσεις επιστρέφουν στην Κύπρο, αφού θεωρούν ότι το νομικό και φορολογικό σύστημα είναι πιο σταθερό απ' ότι στη Ρωσία.

Οι Ρώσοι επιστρέφουν στην... Κύπρο

Όταν η κυπριακή κυβέρνηση ανάγκασε τους καταθέτες στις τράπεζες της χώρας –πολλοί από τους οποίους ήταν Ρώσοι- να πληρώσουν μερίδιο της διάσωσης, οι εταιρείες «έσπαγαν» τα τηλέφωνα των συμβουλευτικών εταιρειών για να μάθουν πόσο γρήγορα θα έπρεπε να φύγουν από τη χώρα.

Σήμερα όμως τα τηλεφωνήματα γίνονται για άλλον λόγο: για να μάθουν οι επιχειρήσεις πότε και πως μπορούν να μπουν στην κυπριακή αγορά.

Όπως αναφέρει στους New York Times ο κ. Βασίλης Ζερταλης, επικεφαλής εταιρείας παροχής υπηρεσιών Prospectacy Limited, «εγγράφουμε τις διπλάσιες επιχειρήσεις σε σχέση με τότε που ξεκίνησε η κρίση», σημειώνοντας πως ενδιαφέρον υπάρχει από Ρώσους, Γερμανούς, Λατινοαμερικάνους και Καναδούς.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον των Ρώσων, καθώς ήταν αυτοί ακριβώς που η κυπριακή κυβέρνηση και οι διεθνείς πιστωτές της ξεχώρισαν και τιμώρησαν, στην προσπάθειά τους να πάψει η Κύπρος να είναι φορολογικός παράδεισος.

Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου έχει εφαρμόσει δραστικές μεταρρυθμίσεις, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το θέμα του φορολογικού παραδείσου, σχολιάζουν οι NY Times.

«Ο κόσμος εξακολουθεί να ενδιαφέρεται διότι το νομικό και φορολογικό σύστημα εξακολουθούν να είναι πιο σταθερά απ' ότι στη Ρωσία, και θεωρούν απόμακρη την απειλή ενός νέου κουρέματος», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Κώστας Ερωτοκριτου, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ρώσων Επιχειρηματιών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον Ιανουάριο η εγγραφή επιχειρήσεων –κυρίως εικονικών- ανήλθε σε 1.454, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με το ναδίρ στο οποίο έπεσαν οι εγγραφές την περασμένη άνοιξη, μετά τη διάσωση, και λίγο μεγαλύτερος από τον αριθμό που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2012. Έτσι, υπάρχουν σήμερα περίπου 273.000 επιχειρήσεις στο επιχειρηματικό μητρώο της Κύπρου.

«Οι Ρώσοι δεν θα φύγουν διότι στην πραγματικότητα δεν έχουν άλλες επιλογές», σχολίασε ο κ. Ζερταλης. «Σίγουρα, έχασαν χρήματα στο «κούρεμα», όμως σε επιχειρηματικό επίπεδο θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την μεγαλόνησο διότι η επιστροφή στη Ρωσία δεν είναι καλύτερη λύση για αυτούς».

Πάντως, ο τραπεζικός παραμένει ο τομέας στον οποίον ούτε οι Ρώσοι, ούτε και κανένας άλλος ξένος επενδυτής δεν βάζει λεφτά. Μετά την κατάσχεση των καταθέσεων, «οι εταιρείες γενικά δεν κρατούν περισσότερα από 100.000 ευρώ στις κυπριακές τράπεζες πλέον», σημείωσε ο κ. Ερωτοκριτου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v