ΔΝΤ: Παραμένουν οι προκλήσεις για Πορτογαλία

Η πορτογαλική οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, αλλά η επίτευξη των στόχων του προγράμματος συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με σημαντικούς κινδύνους. Καθοριστικός ο ρόλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Στο 0,8% η ανάπτυξη το 2014.

ΔΝΤ: Παραμένουν οι προκλήσεις για Πορτογαλία

To υψηλό χρέος και οι μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες σημαίνουν ότι η Πορτογαλία παραμένει ευάλωτη "σε απότομες αλλαγές στο αίσθημα των αγορών", ανέφερε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσθέτοντας ότι οι νομικές προκλήσεις στον προϋπολογισμό του 2014 έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα στις προσπάθειες της χώρας να μειώσει τις δαπάνες.

"Τα υψηλά επίπεδα χρέους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις" σημειώνει το ΔΝΤ σε έκθεση του για την οικονομία της Πορτογαλίας. Επιπλέον το Ταμείο υποστηρίζει πως ο έλεγχος βασικών συστατικών του προϋπολογισμού του 2014 από το Συνταγματικό Δικαστήριο "υπονομεύει την ποιότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής και δημιουργεί μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα".

"Τα ρίσκα για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος παραμένουν υψηλά" υπογραμμίζει. 

Το ΔΝΤ επισημαίνει ωστόσο ότι η πτώση της ανεργίας, η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και η έκδοση πενταετούς ομολόγου αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με 0,8% το 2014, μετά από συρρίκνωση 1,6% το 2013. Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου η ανάπτυξη αναμένεται να μείνει κάτω από το 2% τουλάχιστον μέχρι το 2019.

Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, όλα τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν επιτύχει τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο, τα κέρδη συνεχίζουν να υποχωρούν λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού και την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σημειώνεται πως η Πορτογαλία αναμένεται να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Μαϊο και πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2014 στο 4%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v