Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: 2.000 Ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία

Σκηνικό εμπόλεμης ζώνης στην Κριμαία, με το Κίεβο να μιλά για ένοπλη εισβολή, καλώντας τη Μόσχα να "σταματήσει τις προκλήσεις". Πληροφορίες για 2.000 Ρώσους στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης. Κλειστός ο εναέριος χώρος.

Ουκρανία: 2.000 Ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία

Για "ένοπλη εισβολή" στην Κριμαία κατηγόρησε την Ρωσία ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν "να σταματήσει τις προκλήσεις".

Ο Τουρτσίνοφ υποστήριξε ότι η Ρωσία επεξεργάζεται για την Ουκρανία ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο που είχε θέσει σε εφαρμογή πριν από την εισβολή της στη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ουκρανίας δήλωσε ότι 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

"Σήμερα παρακολουθούμε μια εισβολή του ρωσικού στρατού (. . .). Ο εναέριος χώρος (της Κριμαίας) έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων", είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ART. 

Την ίδια ώρα, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι τηλεφωνικές γραμμές στην Κριμαία έχουν κοπεί. Μάλιστα, εκπρόσωπος της εταιρίας που έχει το μονοπώλιο στην κινητή τηλεφωνία της Ουκρανίας δήλωσε ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να επικοινωνήσει με την θυγατρική της στην χερσόνησο.

Σημειώνεται ότι για το θέμα της Ουκρανίας συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Προς κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η χώρα

Στην Κριμαία οι εξελίξεις έτρεξαν από το πρωί της Παρασκευής όταν ένοπλοι κατέλαβαν δύο αεροδρόμια, κίνηση που η κυβέρνηση της Ουκρανίας χαρακτήρισε ως "εισβολή και κατάληψη" από ρωσικές δυνάμεις. Ωστόσο το ρωσικό ναυτικό διέψευσε οποιαδήποτε ανάμιξη, ενώ νωρίς το απόγευμα οι ένοπλοι αποχώρησαν από τα αεροδρόμια, παραμένοντας ωστόσο σε κοντινή απόσταση.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης δεν απέκλεισε να κηρυχθεί η Κριμαία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. "Είναι μία από τις επιλογές καθώς εξελίσσονται τα γεγονότα", δήλωσε ο Αντρέι Παρούμπι, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Γιανουκόβιτς: «Θα αγωνιστώ για την Ουκρανία»

Παρέμβαση στις εξελίξεις από τον Γιανουκόβιτς που έδωσε συνέντευξη τύπου από την Ρωσία λέγοντας ότι αυτός είναι το πραγματικός πρόεδρος.

Υποστήριξε πως θα συνεχίσει τον αγώνα για το μέλλον της Ουκρανίας, λέγοντας πως αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα γιατί δέχθηκε απειλές. Σύμφωνα με τον ίδιο η κρίση της Ουκρανίας προκλήθηκε από την ανεύθυνη πολιτική της Δύσης απέναντι στους διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο. Όπως είπε εμπιστεύτηκε την ακεραιότητα των δυτικών διαμεσολαβητών όταν υπέγραψε τη συμφωνία ειρήνης που προώθησε η Ε.Ε. Όπως τόνισε, μετά τη συμφωνία «ακολούθησαν η ανομία, η τρομοκρατία, η αναρχία και το χάος».

Σύμφωνα με τον κ. Γιανουκόβιτς, φασίστες ανέλαβαν την εξουσία στην Ουκρανία και το κοινοβούλιο δεν έχει νομιμοποίηση, καθώς η ψηφοφορία έγινε υπό την πίεση των υποκινητών των διαδηλώσεων στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Ο σφετερισμός της εξουσίας στην Ουκρανία έγινε από μια ομάδα φανατικών, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι ποτέ δεν έδωσε εντολή στην αστυνομία να πυροβολήσει εναντίον των διαδηλωτών.

Παράλληλα, διαμήνυσε πως δεν θα λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, και τις χαρακτήρισε παράνομες.

Όσον αφορά την περιοχή της Κριμαίας, υποστήριξε πως πρέπει να παραμείνει μέρος της Ουκρανίας, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία της.

Ο κ. Γιανουκόβιτς είπε πως δεν θα ζητήσει στρατιωτική στήριξη από τη Ρωσία, λέγοντας πως η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη. Ανέφερε ακόμα ότι δεν έχει συναντηθεί με τον Πούτιν όσο είναι στη Ρωσία, αλλά είπε ότι έχουν μιλήσει τηλεφωνικά.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε από την ουκρανική εισαγγελία ότι η Ουκρανία θα ζητήσει από τη Ρωσία να επιβεβαιωθεί ότι ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος.

ΗΠΑ: Δεν έχει καμία νομιμοποίηση ο Γιανουκόβιτς

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν σήμερα ότι ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν έχει πλέον καμιά νομιμοποίηση για να κυβερνήσει την Ουκρανία, μετά τη φυγή του από την χώρα.

«Εκτιμάμε ότι ο Γιανουκόβιτς έχει απολέσει κάθε νομιμοποίηση καθώς απέτυχε να εκπληρώσει τα καθήκοντά του. Εγκατέλειψε την Ουκρανία» δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι.
Εξάλλου η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε εκ νέου τη Ρωσία να μην επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία.

«Η επέμβαση θα αποτελούσε ένα σοβαρό λάθος» τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Υπογράμμισε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση για να δουν «αν η Ρωσία κάνει ο,τιδήποτε που υπερβαίνει τα όρια καθ' οιοδήποτε τρόπο».

Οι αναφορές για μια ενδεχόμενη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία έχουν προκαλέσει «βαθιά ανησυχία» στις ΗΠΑ και δε συνάδουν με τις προθέσεις που προβάλλει η Ρωσία για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, είπε ο ίδιος. Ανέφερε επίσης ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναφέρθηκε σε αυτές τις ανησυχίες στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν νωρίτερα σήμερα. Επρόκειτο για την 4η τηλεφωνική συνομιλία τους τις τελευταίες 6 ημέρες.

Κομισιόν: Χρειάζεται πολιτική λύση στην Κριμαία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση για την εύρεση πολιτικής λύσης στις εντάσεις στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση.

"Η κατάσταση στην Κριμαία θα απαιτήσει μια πολιτική λύση και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διαλόγου μεταξύ των διαφόρων εμπλεκόμενων πλευρών", δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

"Θέλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, όλες οι πλευρές να επιδείξουν όσον το δυνατό μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση και να σεβαστούν την ακεραιότητα και την ενότητα της Ουκρανίας", τόνισε.

Προτεραιότητα της ουκρανικής κυβέρνησης η οικονομία

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε πως προτεραιότητα του Κιέβου είναι να συνεργαστεί με το ΔΝΤ και να εκπληρώσει τους όρους του Ταμείου. Όπως επισήμανε, όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Κεντρική Τράπεζα και τις εμπορικές τράπεζες να αρχίσουν να χορηγούν δάνεια στην οικονομία. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα θα λάβει διεθνή οικονομική βοήθεια στο κοντινό μέλλον για να ενισχύσει τα αποθέματά της και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, ενώ δήλωσε πως ετοιμάζονται ξεκάθαρα βήματα για την παροχή της βοήθειας αυτής. Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα παρέμβει στην πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας και πως θα σεβαστεί την ανεξαρτησία της.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε πως η Ουκρανία διαθέτει σήμερα αρκετά αποθέματα για να αποπληρώσει τους πιστωτές της, ενώ επίσης επεβλήθη περιορισμός στις αναλήψεις ξένου συναλλάγματος από τις τραπεζικές καταθέσεις στα 1.500 δολάρια (15.000 hryvnia) ημερησίως. Η κίνηση αυτή έχει στόχο να περιοριστεί η αστάθεια του ουκρανικού νομίσματος και έρχεται την ώρα που τα αποθέματα ξένου νομίσματος της Ουκρανίας έχουν υποχωρήσει στα 15 δισ. δολάρια από 17,8 δισ. την 1η Φεβρουαρίου, όταν η Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να παρέμβει στην αγορά για να ενισχύσει το εγχώριο νόμισμα.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις επαφές με τους εταίρους στο Κίεβο για την ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, και να κάνει διαβουλεύσεις με τους ξένους εταίρους -συμπεριλαμβανομένων του ΔΝΤ και των G8- αναφορικά με την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Επίσης, έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να εξετάσει αίτημα από την Κριμαία για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

"Παγώνουν" οι λογαριασμοί Ουκρανών

Η Αυστρία πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία 18 Ουκρανών που βρίσκονται σε αυστριακές τράπεζες, κάνοντας λόγο για καταγγελίες παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθοράς. "Με αυτήν την εθνική απόφαση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαντά σε ένα συγκεκριμένο αίτημα από τη νέα ουκρανική κυβέρνηση" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Sebastian Kurz.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για προληπτικό μέτρο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά το ενδεχόμενο πιθανών κυρώσεων. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται τα ονόματα των 18 Ουκρανών.

Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων 20 Ουκρανών ανακοίνωσε και η ελβετική κυβέρνηση. Παράλληλα, εισαγγελείς της Γενεύης ανακοίνωσαν πως ανοίγουν έρευνα κατά του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και του γιου του Ολεξάντερ, για ξέπλυμα χρήματος, ενώ η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία της εταιρείας του Γιανουκόβιτς.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο της εισαγγελίας, από την Πέμπτη "διεξάγεται ποινική έρευνα κατά του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και του γιού του Ολεξάντερ στην Γενεύη για σοβαρό ξέπλυμα χρήματος". Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο εισαγγελέας Ιβ Μπερτόσα και η αστυνομία έκαναν έρευνα στο γραφείο εταιρείας που ανήκει στον Ο. Γιανουκόβιτς και κατέσχεσαν ορισμένα έγγραφα.

Σε παγώμα περιουσιακών στοιχείων μελών της πρώην ουκρανικής κυβέρνησης θα προχωρήσει και το Λιχτενστάιν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v