Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόκκινος συναγερμός» στην Κριμαία

Πυρετός διαβουλεύσεων μεταξύ Δύσης-Μόσχας. Στο Κίεβο πηγαίνει ο Τζ. Κέρι. Ρώσοι «πολιορκούν» μονάδες του στρατού στην χερσόνησο. Αυτομόλησε και καθαιρέθηκε ο επικεφαλής του ουκρανικού ναυτικού. Η Ουκρανία κινητοποιεί τους εφέδρους. Μποϊκοτάζ στο G8 από τη Δύση.

«Κόκκινος συναγερμός» στην Κριμαία

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Ουκρανία μετά την έγκριση που έλαβε ο Β. Πούτιν για ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κριμαία και την απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να θέσει σε πολεμική ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Σε διπλωματικό πεδίο βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Η Δύση πιέζει μποϊκοτάροντας τη Σύνοδο των G8 σε μια προσπάθεια να απομονώσει τη Μόσχα.

Οι επαφές μεταξύ των ηγετών είναι συνεχείς. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Πούτιν ο τελευταίος αποδέχθηκε την πρόταση της καγκελαρίου να δημιουργηθεί μια «αποστολή εξακρίβωσης των γεγονότων», παρόμοια με μια ομάδα επαφής, πιθανόν υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), προκειμένου να αρχίσει ένας πολιτικός διάλογος, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Όπως υποστήριξε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ, η Άγγελα Μέρκελ είπε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο προχωρώντας στην «απαράδεκτη ρωσική επέμβαση». Από την άλλη πλευρά ο Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε για το θέμα με την καγκελάριο και υπογράμμισε ότι είναι «εντελώς παράνομη» η εισβολή ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι πρόκειται να ταξιδέψει στο Κίεβο της Ουκρανίας την Τρίτη για να εκφράσει έμπρακτα την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της χώρας του στις νέες αρχές του Κίεβου. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει τρόπους να επιταχύνει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία στο άμεσο μέλλον, όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Στην κόψη του ξυραφιού η Κριμαία 

Η ένταση ανεβαίνει στην περιοχή της Κριμαίας. O κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ότι ένοπλες ομάδες προσπάθησαν να κόψουν το δρόμο που οδηγεί στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων.

Επιπροσθέτως Ρώσοι πήραν όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των "νόμιμων" ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο INTERFAX. Βάση Ουκρανών πεζοναυτών είναι περικυκλωμένη από πολυάριθμη μονάδα ενόπλων που δεν φέρει διακριτικά, ενώ ξένα πρακτορεία μεταδίδουν ότι σε "πολιορκία" βρίσκεται και μονάδα πεζικού στην Κριμαία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, Ουκρανοί στρατιώτες που υπηρετούν στην Κριμαία αλλάζουν πλευρά και προσχωρούν στις ρωσόφιλες "δυνάμεις ασφαλείας", ενώ καταγράφονται μαζικές παραιτήσεις αξιωματικών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων (που υπηρετούν στη χερσόνησο).

Αυτομόλησε η ναυαρχίδα

Παράλληλα η ναυαρχίδα του ουκρανικού ναυτικού "αυτομόλησε" προς την ρωσική πλευρά. Ο επικεφαλής του Ουκρανικού Ναυτικού, Ντέντις Μπερεζόφσκι, ο οποίος τοποθετήθηκε σε αυτή την θέση μόλις χθες από τον υπηρεσιακό πρόεδρο Τουρτσίνοφ, αυτομόλησε και ορκίστηκε πίστη στους πολίτες της Κριμαίας.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι καθαιρεί και ασκεί δίωξη για εσχάτη προδοσία εναντίον του επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού.

Πολλές στρατηγικές θέσεις τελούν πλέον υπό τον έλεγχο ενόπλων, ένστολων χωρίς διακριτικά. Ελέγχουν τα αεροδρόμια της Συμφερούπολης, της Σεβαστούπολης, της πόλης Κιρόφσκογε και το κέντρο της Συμφερούπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας, υψώνοντας τη ρωσική σημαία σε πολλά κυβερνητικά κτίρια.

Κινητοποιεί τους εφέδρους η Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι "είμαστε στο χείλος της καταστροφής" και επέρριψε ευθύνες στον Β. Πούτιν για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα. "Αν ο Πούτιν θέλει να είναι ο πρόεδρος που θα σημάνει τον πόλεμο ανάμεσα σε δυο φιλικές και γείτονες χώρες τότε είναι πολύ κοντά στο να το καταφέρει", δήλωσε.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της χώρας δήλωσε πως θα κινητοποιηθούν όλοι οι έφεδροι ώστε να εξασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για μάχη το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ακεραιότητα του εδάφους της.

"Το υπουργείο Αμυνας αναμένεται να καλέσει απ' όλη την Ουκρανία όλους όσους χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας Αντριι Παρούμπιι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει σύμφωνα με τον ουκρανό αξιωματούχο "να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η ασφάλεια του εδάφους της Ουκρανίας", μετά την "παραβίαση από τη Ρωσία διμερών συμφωνιών, κυρίως όσον αφορά το Στόλο της Μαύρης Θάλασσας".

Ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ δήλωσε πως η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας κάνει προετοιμασίες για να υπερασπιστεί τον εαυτό της εναντίον της Ρωσίας αλλά θα ζητήσει κι από άλλα κράτη να τη συνδράμουν εάν η Μόσχα επεκτείνει τη στρατιωτική της δράση, δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας αυτής στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σήμερα.

Με έξωση από τους G8 απειλεί τη Ρωσία ο Κέρι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι καταδίκασε την «απίστευτη επίθεση» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και απείλησε ότι θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες», τόσο από πλευράς των ΗΠΑ όσο και άλλων χωρών, περιλαμβανομένης πιθανόν της επιβολής κυρώσεων με στόχο την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας, μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Δεν μπορείς τον 21ο αιώνα να συμπεριφέρεσαι με τρόπο του 19ου αιώνα εισβάλλοντας σε μια άλλη χώρα προβάλλοντας εντελώς κατασκευασμένες δικαιολογίες» δήλωσε ο Κέρι στην εκπομπή "Face the Nation" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Ο Κέρι πάντως προσέθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της «ένα σύνολο σωστών επιλογών» που μπορεί να κάνει για να αποκλιμακώσει την κρίση.

«Πρόκειται για μια απίστευτη επιθετική ενέργεια. Είναι πραγματικά μία εκπληκτική, προμελετημένη επιλογή του προέδρου (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να εισβάλει σε μία άλλη χώρα. Η Ρωσία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία καταπατά τις διεθνείς της υποχρεώσεις της» προσέθεσε ο Κέρι.

Ο Κέρι τόνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε στον Πούτιν, με τον οποίο είχαν μία τηλεφωνική επικοινωνία χθες διάρκειας 90 λεπτών, ότι «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν επιμείνει σε αυτό. Ο πρόεδρος είπε στον κ. Πούτιν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βρει μια διαφορετική οδό, να αναστείλει αυτήν την εισβολή, να ακυρώσει αυτήν την εισβολή».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επίσης προειδοποίησε με έντονο τρόπο ότι η Ρωσία διατρέχει τον κίνδυνο να αποπεμφθεί την από την Ομάδα των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του πλανήτη εάν η Μόσχα συνεχίσει τη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «μπορεί να μην φιλοξενήσει τη (σύνοδο) της G8 στο Σότσι, μπορεί μάλιστα να μην είναι καν στους κόλπους της G8 εάν αυτό συνεχιστεί» προέβλεψε ο Κέρι σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC, στο πλαίσιο ενός κύκλου συνεντεύξεων που έδωσε σε εκπομπές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης το πρωί της Κυριακής για το ζήτημα της κρίσης στην Ουκρανία.

«Εάν η Ρωσία θέλει να είναι μία χώρα μέλος της G8, πρέπει να συμπεριφέρεται όπως μία χώρα της G8» είπε ακόμη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στο CBS.

«Η G8 και ορισμένοι άλλοι είναι έτοιμοι να φθάσουν στα άκρα για να απομονώσουν τη Ρωσία εξαιτίας αυτής της εισβολής» στην Κριμαία, διεμήνυσε ο Τζον Κέρι, απειλώντας τη Μόσχα με την «επιβολή κυρώσεων» και «οικονομική απομόνωση».

Ωστόσο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι «το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι η στρατιωτική επιλογή σε μια τέτοιου είδους κατάσταση. Επιθυμούμε μια ειρηνική διευθέτηση».

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να απαντήσει σήμερα όταν ερωτήθηκε για τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Τζον Κέρι εναντίον της Ρωσίας. «Δεν έχω κανένα σχόλιο προς το παρόν» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Πιέζουν μέσω... G8 Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία

Η Γαλλία αποφάσισε σήμερα να «αναστείλει» τη συμμετοχή της στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες της Συνόδου της G8, της ομάδας των οκτώ ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Σότσι τον προσεχή Ιούνιο εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής κλιμάκωσης στην ουκρανική κρίση, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία διπλωματική πηγή του Προεδρικού Μεγάρου.

«Αναστείλαμε τη συμμετοχή μας στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες» ανέφερε η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αυτή «εγκρίθηκε» κατά τη διάρκεια μίας «συνάντησης για την κρίση» στο μέγαρο των Ηλυσίων μεταξύ του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Βρετανία αναστέλλει τη συμμετοχή της στις προπαρασκευαστικές εργασίες της G8 του Σότσι, πριν αναχωρήσει για το Κίεβο.

«Η Βρετανία συμπορεύεται με τις άλλες χώρες της G8 αυτήν την εβδομάδα αναστέλλοντας τη συνεργασία μας υπό την αιγίδα της G8, της οποίας η Ρωσία έχει φέτος την προεδρία, περιλαμβανομένων των συναντήσεων αυτής της εβδομάδας για την προετοιμασία της Συνόδου της G8 και έπειτα θα διατηρήσουμε αυτήν την προσέγγιση για τις επόμενες συναντήσεις της G8 που εξετάζονται» ανακοίνωσε σε δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο Σκάϊ Νιους ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα πάρουν μέρος στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις.

Τι συζήτησαν Ομπάμα - Πούτιν

Ομπάμα και Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ του Σαββάτου, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο ρώσος πρόεδρος είπε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντα της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία. Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη δυνατότητα της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

«Σε απάντηση για τις εκφρασμένες ανησυχίες από τον Ομπάμα σχετικά με τα σχέδια για την πιθανή χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή στις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες από τους υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές για τη ζωή και την υγεία των ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών μας στην ουκρανική επικράτεια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι αν η βία εξαπλωθεί περαιτέρω στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και αυτά των ρωσόφωνων που ζουν εκεί» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου που αναμεταδίδει το ΑΠΕ.

Από την πλευρά του Λευκού Οίκου τονίζεται ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία ο Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία και προειδοποίησε εναντίον μιας αυξανόμενης διεθνούς απομόνωσης, εάν η Ρωσία συνεχίσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προέτρεψε τον Πούτιν να συνομιλήσει ειρηνικά με τις αρχές του Κιέβου.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας της G8 στο Σότσι της Ρωσίας.

Επικοινωνία Ολάντ - Πούτιν

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν εκφράζοντάς του την «σοβαρή ανησυχία» του για την κατάσταση στη Ουκρανία και τον παρότρυνε να «αποφευχθεί κάθε χρήση βίας και να αναζητηθεί με τη διεθνή κοινότητα μια λύση στην κρίση» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η εξωτερική παρέμβαση και ο κίνδυνος μιας εξαιρετικά επικίνδυνης κλιμάκωσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας

«Αντιμέτωποι με την κλιμάκωση των κινδύνων με την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εγκρίνει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων» ο πρόεδρος Ολάντ «επισήμανε τη σημασία μιας κοινής θέσης που βασίζεται στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, στην υποστήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας αλλά και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των διαφόρων κοινοτήτων στην Ουκρανία, όπως οι δεσμοί που συνδέουν τη Ρωσία με αυτή τη χώρα », συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος Ολάντ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν ταχεία και αποφασιστική δράση για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση στην Κριμαία και σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v