Σκληρή προειδοποίηση Ομπάμα σε Μόσχα

Η Ρωσία είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας, λέει ο Ομπάμα. Μέτρα κατά της Μόσχας εξετάζουν ΗΠΑ και Ευρώπη. Στο Κίεβο πηγαίνει ο Τζ. Κέρι. Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη. Θρίλερ με το τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις.

Σκληρή προειδοποίηση Ομπάμα σε Μόσχα

Η Ρωσία έχει παραβιάσει την διεθνή νομοθεσία με την στρατιωτική παρέμβασή της στην Ουκρανία, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από το Ισραήλ, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, συμπληρώνοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι θα εξετάσει μια σειρά οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων που θα απομονώσουν τη Ρωσία.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να μεσολαβήσουν για μια συμφωνία στην Ουκρανία που θα είναι αποδεκτή από όλους τους Ουκρανούς, τόνισε. «Η Ρωσία είναι στην λάθος πλευρά της ιστορίας».

«Με την πάροδο του χρόνου αυτή θα είναι μια κίνηση που θα κοστίσει στη Ρωσία. Και τώρα είναι η ώρα για να εξετάσουν εάν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους με τρόπο που θα καταφεύγει στην διπλωματία και όχι στην βία».

Παρέμβαση Μόσχας ζήτησε ο Γιανουκόβιτς

Ο πρέσβης της Μόσχας στον ΟΗΕ δήλωσε πως ο έκπτωτος ηγέτης της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έχει στείλει επιστολή στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με την οποία του ζητά να χρησιμοποιήσει τον ρωσικό στρατό για να αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα της επιστολής που ανέγνωσε ο ρώσος πρέσβης στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Γιανουκόβιτς ανέφερε ότι «υπό την επιρροή των Δυτικών χωρών, υπάρχουν ανοικτές ενέργειες τρομοκρατίας και βίας». «Ο κόσμος διώκεται για την γλώσσα του και για πολιτικούς λόγους», συνέχισε. «Έτσι, από αυτήν την άποψη ζητώ από τον Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Πούτιν να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Δημοκρατίας για να εδραιώσει την νομιμότητα, την ειρήνη, τον νόμο και την τάξη, τη σταθερότητα και για να υπερασπιστεί τον λαό της Ουκρανίας».

Καναδάς: Απειλεί με έξοδο της Ρωσίας από τους G8

Σύμφωνα με τον καναδό πρωθυπουργό, Στήβεν Χάρπερ, η Ρωσία θα μπορούσε να εκδιωχθεί από τους G8 λόγω της στρατιωτικής παρέμβασης του Πούτιν στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Ζητούμε για μια ακόμα φορά από τον Πρόεδρο Πούτιν να αποσύρει αμέσως τον στρατό του. Οι ενέργειες του προέδρου Πούτιν έχουν θέση τη χώρα του σε τροχιά διπλωματικής και οικονομικής απομόνωσης που θα μπορούσε κάλλιστα να δει τη Ρωσία να βγαίνει εντελώς από τους G8», δήλωσε.

Κυρώσεις εξετάζουν ΗΠΑ και ΕΕ

Οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στην επιβολή οικονομικών ή πολιτικών κυρώσεων στη Ρωσία, εάν η χώρα δεν αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Κριμαία, προειδοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εργαζόμαστε στενά με τα μέλη των G7 για να δούμε ποια θα είναι τα κατάλληλα επόμενα βήματα», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Ψάκι, συμπληρώνοντας πως οι ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ εξετάζουν ένα «ευρύ φάσμα» βημάτων, χωρίς ωστόσο να γίνεται πιο συγκεκριμένη.

Μάλιστα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, προετοιμάζει το έδαφος για την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία και είναι σε διαβούλευση με την κυβέρνηση Ομπάμα για την εφαρμογή πιθανών κυρώσεων κατά μεμονωμένων Ρώσων και Ουκρανών οι οποίοι συνεργάζονται μαζί τους, ανέφερε τη Δευτέρα ο πρόεδρός της Ρόμπερτ Μενέντεζ. Όπως είπε η βοήθεια προς την Ουκρανία θα είναι τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε εγγυήσεις δανείων για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας. Στις ενδεχόμενες κυρώσεις περιλαμβάνονται, η απαγόρευση της βίζας, το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, η αναθεώρηση της στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και άλλες οικονομικές κυρώσεις.

Από την άλλη πλευρά, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κος  Ρομπάι, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν κατεπειγόντως στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 6 Μαρτίου για να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ «θα συζητήσουν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και το πώς να διευκολύνουν την απαραίτητη αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε ο Ρομπάι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με το Κίεβο. Εν τω μεταξύ αποφασίστηκε να παγώσουν οι συζητήσεις για την προετοιμασία των G8. Τα επιπλέον μέτρα που θα πάρει η ΕΕ αναμένεται να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ, στο τραπέζι βρίσκεται και η επιλογή να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στη Μόσχα.

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης, πάντως, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Καθ. Αστον θα συναντηθεί με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών. 

Διαψεύδει η Ρωσία τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις

Το απόγευμα της Δευτέρας το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ρωσικό τελεσίγραφο προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην Κριμαία, όπως μεταδίδει το RT. Τις πληροφορίες διέψευσε και ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας.

Οι αναφορές περί υποτιθέμενου ρωσικού τελεσίγραφου είναι «παντελώς ανόητες», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου, τονίζοντας πως δεν έχει δοθεί κανένα τελεσίγραφο προς τις ουκρανικές δυνάμεις.
Παράλληλα, πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο RT ότι δεν γνωρίζουν τίποτα περί τελεσιγράφου και πως η πληροφορία αυτή κυκλοφόρησε από το πρακτορείο Interfax-Ukraine.

«Μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε φιλικές σχέσεις με του κόσμο της Ουκρανίας και να διατηρήσουμε την σταθερότητα», σημείωσε η ίδια πηγή.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει εάν η Ρωσία είχε πράγματι απειλήσει να καταλάβει ουκρανικά πολεμικά πλοία, ωστόσο η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, κα. Ψάκι είπε πως οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν τη Ρωσία «άμεσα υπεύθυνη» για την όποια κλιμάκωση της κρίσης.

Νωρίτερα, το Interfax, επικαλούμενο πηγή από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε ότι ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ζήτησε από τις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν ως τις 05:00 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ή να αντιμετωπίσουν στρατιωτική επίθεση. Το τελεσίγραφο, σύμφωνα με το πρακτορείο, εκδόθηκε από τον Αλεξάντερ Βίτκο τον διοικητή του στόλου.

«Αν δεν παραδοθούν πριν τις 05:00 αύριο, θα ξεκινήσει μια πραγματική επίθεση εναντίον των μονάδων και των μεραρχιών των ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρη την Κριμαία», δήλωσε η πηγή αυτή του υπουργείου Άμυνας.

Αυξημένη η ρωσική στρατιωτική παρουσία 

Η Ρωσία έχει από το πρωί αρχίσει να τοποθετεί τεθωρακισμένα οχήματα στη ρωσική πλευρά των συνόρων Ρωσίας-Κριμαίας, σύμφωνα με ουκρανούς συνοριοφύλακες, μεταδίδει το Reuters. Όπως επισημαίνουν, ρωσικά πλοία κινούνται εντός και γύρω από την Σεβαστούπολη, όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ενώ, σύμφωνα με τους ίδιους, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μπλοκάρει τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε ορισμένα σημεία της Κριμαίας. Ταυτόχρονα, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν δύο φορές τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στη διάρκεια της νύχτας.

Σημειώνεται ότι ο εντολοδόχος πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ έκανε λόγο για αύξηση της παρουσίας του ρωσικού στρατού στην περιοχή της Κριμαίας, απευθύνοντας έκκληση στη Μόσχα να σταματήσει αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ως «επιθετικότητα και πειρατεία».

Ο κ. Τουρτσίνοφ δήλωσε πως η κατάσταση είναι «δύσκολη» σε ορισμένες περιοχές τα νότια και τα ανατολικά της χώρας, όπου υπάρχουν πολλοί ρωσόφωνοι, όμως οι ουκρανικές αρχές έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας είχε εγκλωβίσει πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στους κόλπους της Σεβαστούπολης. «Η κατάσταση στην Κριμαία παραμένει τεταμένη και η παρουσία του ρωσικού στρατού αυξάνεται», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Απευθύνω έκκληση στη ρωσική ηγεσία –σταματήστε τις προκλητικές ενέργειες, την επιθετικότητα και την πειρατεία. Αυτό είναι έγκλημα και θα λογοδοτήσετε γι' αυτό».

Στο Κίεβο εκτάκτως ο Κέρι

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα μεταβεί εκτάκτως στο Κίεβο την Τρίτη, προκειμένου να «στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι στηρίζουμε τον λαό της Ουκρανίας», σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μεντβέντεφ-Μπάιντεν

Τις εξελίξεις στην Ουκρανία συζήτησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπως μετέδωσε το Interfax, επικαλούμενο την εκπρόσωπο του κ. Μεντβέντεφ.

Σύμφωνα με την ίδια, ο ρώσος πρωθυπουργός "διακήρυξε ότι είναι απαραίτητο να προστατευθούν τα συμφέροντα όλων των Ουκρανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της Κριμαίας και των πολιτών της Ρωσίας που βρίσκονται στην Ουκρανία".

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο αμερικανός αντιπρόεδρος κάλεσε τον Μεντβέντεφ, απευθύνοντας έκκληση προς τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία. Ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κάλεσε τη Ρωσία να στηρίξει την άμεση απόβαση διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία και να ξεκινήσει διάλογο με την ουκρανική κυβέρνηση.

Δούμα: Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσουμε τον στρατό

Ο εκπρόσωπος της Δούμας δήλωσε πως «προς το παρόν, δεν υπάρχει ανάγκη» για αποστολή ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία.

Το Σάββατο ο Ρώσος πρωθυπουργός εξασφάλισε την άδεια της Βουλής να χρησιμοποιήσει τον στρατό στην Ουκρανία, εάν το επιθυμεί, επικαλούμενος την ανάγκη για προστασία των Ρώσων του γειτονικού κράτους.
«Η απόφαση... απλώς δίνει το δικαίωμα (να χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις) που μπορεί να ασκηθεί στην περίπτωση ανάγκης. Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη», ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24 ο εκπρόσωπος της Δούμας, Σεργκέι Ναρυσκιν.

Διπλωματικός πυρετός

Το πρωί, ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία της με τον ρώσο πρόεδρο, δήλωσε πως είναι ξεκάθαρο ότι ο Πούτιν βλέπει τα γεγονότα στην Κριμαία από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία από αυτήν που βλέπουν η Γερμανία και η Δύση. Ο ίδιος δήλωσε πως ο ουκρανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την καγκελάριο τηλεφωνικά ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα της ρωσόφωνης πλειονότητας της Κριμαίας, ενώ σημείωσε πως δεν είναι πολύ αργά να λυθεί η κρίση στην Ουκρανία με πολιτικά μέσα. Σημειώνεται ότι η Γερμανία προτείνει λύση με την αποστολή παρατηρητών στην Κριμαία.

"Η στάση του ΝΑΤΟ δεν βοηθά"

Σχολιάζοντας την κριτική που άσκησε το ΝΑΤΟ στις ενέργειές της στην Κριμαία, η Ρωσία δήλωσε πως δεν θα βοηθήσουν ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ είχε προειδοποιήσει πως η Μόσχα απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη.

"Πιστεύουμε ότι μια τέτοια στάση δεν θα βοηθήσει ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και απλώς ενθαρρύνει αυτές τις δυνάμεις που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα γεγονότα για να επιτύχουν τους ανεύθυνους πολιτικούς σκοπούς τους", ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αναστέλλονται οι διαπραγματεύσεις για τις βίζες

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν, πάντως, να αναστείλουν τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για θέματα βίζας. Η Ρωσία και η ΕΕ βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις από το 2007 για το θέμα της βίζας, με τη Ρωσία να ενδιαφέρεται να έχει ελεύθερη πρόσβαση στα κράτη μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για θέμα που συζητείται σχεδόν σε κάθε συνάντηση Μόσχας-Βρυξελλών. Παράλληλα, σταμάτησαν να μετέχουν στις εργασίες προετοιμασίας της Συνόδου των G8 στη Ρωσία.

Δυσαρέσκεια στη Μόσχα για τη σύνοδο των G8

Από την πλευρά της, η Μόσχα άσκησε έντονη κριτική στα Δυτικά μέλη των G8 για την αναβολή των προετοιμασιών της συνόδου -η οποία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Σότσι της Ρωσίας τον Ιούνιο- λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Η απόφαση για την αναβολή των εργασιών προετοιμασίας για την σύνολο στο Σότσι «είναι αβάσιμη» και «δεν βλάπτει μόνο τις χώρες των G8 αλλά και ολόκληρη την διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Συνάντηση Λαβρόφ - Μπαν Κι-μουν

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Μπαν Κι-μουν και ο Σεργκέι Λαβρόφ είχαν "γεύμα εργασίας" στα γραφεία της ρωσικής αποστολής. Οι δύο άνδρες θα μετάσχουν στην έναρξη της κύριας ετήσιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Προσερχόμενος, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε σήμερα από τους δυτικούς εταίρους της Ρωσίας να βάλουν στην άκρη τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς τους και να σκεφτούν τον λαό της Ουκρανίας. «Ζητάμε μια υπεύθυνη προσέγγιση, να μπουν στην άκρη οι γεωπολιτικοί υπολογισμοί και να τεθεί πάνω από όλα το συμφέρον του ουκρανικού λαού», δήλωσε.

Ο ρώσος υπουργός κατήγγειλε επίσης τις απειλές για «κυρώσεις» και «μποϊκοτάζ» εναντίον της χώρας του. «Όσοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν την κατάσταση ως επίθεση και απειλούν με κυρώσεις και μποϊκοτάζ είναι οι ίδιοι που συστηματικά ενθαρρύνουν την άρνηση του διαλόγου και τελικά υποκίνησαν την πόλωση της ουκρανικής κοινότητας», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Ο ρώσος υπουργός κατηγόρησε εξάλλου τις νέες ουκρανικές αρχές ότι επιτίθενται στις μειονότητες που ζουν στη χώρα. «Οι εξτρεμιστές εξακολουθούν να ελέγχουν τις πόλεις. Αντί αυτών που υποσχέθηκαν, σχημάτισαν μια κυβέρνηση νικητών. Μια απόφαση ελήφθη στη Ράντα (το ουκρανικό κοινοβούλιο) να περιοριστούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Λέχθηκε ότι πρέπει να τιμωρηθεί η ρωσική γλώσσα. Οι νικητές έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν τους καρπούς των νικών τους για να καταφερθούν εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη δημιουργία «μονάδων αυτοάμυνας» για «την προστασία του λαού», ενώ δικαιολόγησε τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία λέγοντας ότι είναι καθήκον της Μόσχας να προστατεύσει τη ρωσική μειονότητα από τους ουκρανούς εθνικιστές.

Δεν εγκαταλείπουμε την Κριμαία, διαμηνύει το Κίεβο

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρέσβης της Ουκρανίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, δήλωσε πως η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει ότι μέσον είναι δυνατόν για να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Ο ουκρανός πρωθυπουργός Γιατσενιούκ είχε ξεκαθαρίσει λίγο νωρίτερα ότι δεν θα δώσει ποτέ την Κριμαία σε κανέναν.

Προηγουμένως ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Ρωσία έχει πάρει τον επιχειρησιακό έλεγχο της Κριμαίας, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την πιθανότητα περαιτέρω κινήσεων της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, ενώ τόνισε πως η παρέμβαση της Ρωσίας έχει δημιουργήσει μια πολύ έντονη και επικίνδυνη κατάσταση.

Επίθεση στη Ρωσία εξαπέλυσε και η πρώην ουκρανή πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο. «Κατακτώντας» την Κριμαία, η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τις χώρες που εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου, δήλωσε. «Ο (ρώσος πρόεδρος) Βλαντίμιρ Πούτιν γνωρίζει καλά ότι κηρύσσοντας πόλεμο εναντίον μας, κήρυξε επίσης τον πόλεμο στους εγγυητές της ασφάλειάς μας, δηλαδή στις ΗΠΑ και τη Βρετανία», δήλωσε η Τιμοσένκο σε βίντεο που ανέβηκε στον ιστότοπό της.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανέλαβαν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας το 1994, όταν η πρώην σοβιετική δημοκρατία αποκήρυξε τα πυρηνικά όπλα. «Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα περάσει αυτή την κόκκινη γραμμή. Αν το κάνει, θα χάσει», πρόσθεσε η Τιμοσένκο.

Σύγκλιση Μόσχας - Πεκίνου

Από την άλλη πλευρά, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε επαφές και με τον κινέζο ομόλογό του για το θέμα της Ουκρανίας, και, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, οι απόψεις τους για την κατάσταση συμβαδίζουν. Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως οι δυο χώρες –που έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο στις αποφάσεις του ΟΗΕ- θα παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα.

Παράλληλα, ο υπουργός εξωτερικών της Ιαπωνίας δεν σχεδιάζει να αναβάλει το προγραμματισμένο του ταξίδι στη Ρωσία, παρά το ότι λίγες ώρες νωρίτερα η Ιαπωνία καταδίκασε και αυτή τις ρωσικές κινήσεις στην Ουκρανία. «Σ'αυτό το σημείο δεν πιστεύω πως θα υπάρξει αλλαγή στα σχέδια», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του κυβερνητικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο Κίεβο το ΔΝΤ - Οικονομική στήριξη στην Ουκρανία υπόσχονται οι G7

Το ΔΝΤ θα μεταβεί σήμερα στο Κίεβο προκειμένου να ξεκινήσει αύριο διαβουλεύσεις, όπως ανέφερε αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας στο Reuters.

Ο αξιωματούχος δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες. Σημειώνεται ότι οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας έχουν δηλώσει πως η χώρα χρειάζεται βοήθεια ύψους περίπου 35 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη διετία προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη της G-7 ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι είναι διατεθειμένοι να παράσχουν «ισχυρή οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία» και ότι η στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι κρίσιμη για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση.

«Είμαστε ενωμένοι στη δέσμευσή μας να παρέχουμε ισχυρή οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία» ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των G-7 σε κοινή τους δήλωση.

Οι υπουργοί Οικονομικών των G-7 ανέφεραν επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στέλνει αυτή την εβδομάδα μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Κίεβο, η παρουσία της οποίας κρίνεται απαραίτητη ώστε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών ενίσχυσης της Ουκρανίας με την παροχή χρηματοοικονομικών και πολιτικών συμβουλών για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις με πιο πιεστικό τρόπο.

« Η στήριξη του ΔΝΤ θα είναι κρίσιμη για το ξεκλείδωμα επιπλέον βοήθειας από την Παγκόσμια Τράπεζα, άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, την ΕΕ καθώς επίσης και από διμερείς πηγές», ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών. «Έχουμε επίσης δεσμευτεί να κινητοποιήσουμε μια ταχεία τεχνική βοήθεια για να στηρίξει την Ουκρανία στην αντιμετώπιση των μακροοικονομικών, των κανονιστικών ρυθμίσεων όσο και στην καταπολέμηση της διαφθοράς», προστίθεται στη κοινή ανακοίνωση της ομάδας των G-7 η οποία αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Ιταλία και τη Βρετανία.

Εξάλλου, και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανήγγειλαν την Κυριακή ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντική οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία η οποία είναι απαραίτητη στη χώρα για να βγει από το δημοσιονομικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει.

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λου ο οποίος κάλεσε το Κίεβο να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να προσφέρει «χείρα βοηθείας», είτε μέσω διμερών προγραμμάτων είτε μέσω διεθνών οικονομικών οργανισμών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν σε διμερές επίπεδο αλλά και με τους εταίρους μας για να παράσχουν στην Ουκρανία όση στήριξη είναι απαραίτητη» ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών.
Ο Τζακ Λου πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία με "σοβαρή ανησυχία" μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην περιοχή της Κριμαίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v