Ρωσική αντεπίθεση στο ενδεχόμενο κυρώσεων

Σταματούν τα γυμνάσια του ρωσικού στρατού. Απειλεί να εγκαταλείψει το δολάριο η Μόσχα αν επιβληθούν οικονομικά μέτρα. Η Gazprom αυξάνει τιμές φυσικού αερίου για Ουκρανία. «Παγώνουν» τις στρατιωτικές σχέσεις οι ΗΠΑ. Εξετάζουν πακέτο κυρώσεων με την ΕΕ.

Ρωσική αντεπίθεση στο ενδεχόμενο κυρώσεων

Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας, τότε η Μόσχα μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το δολάριο ως αποθετικό νόμισμα και να αρνηθεί να αποπληρώσει τα δάνεια στις αμερικανικές τράπεζες, διεμήνυσε το Κρεμλίνο.

Ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, σύμβουλος του Κρεμλίνου, προόσθεσε ότι εάν η Ουάσιγκτον παγώσει τους λογαριασμούς Ρώσων επιχειρηματιών και ιδιωτών, τότε η Μόσχα θα συστήσει σε όποιον κατέχει αμερικανικά ομόλογα να τα πουλήσει.

Από την άλλη πλευρά η Gazprom ανακοίνωσε πώς από τον Απρίλιο θα αυξήσει τις τιμές με τις οποίες πουλά φυσικό αέριο στην Ουκρανία καθώς η τελευταία διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να πληρώσει τις οφειλές του Φεβρουαρίου. Παράλληλα, όμως, ο ρωσικός όμιλος προτίθεται να χορηγήσει δάνειο στο Κίεβο, της τάξης των 2-3 δισ. για να καλύψει τα χρέη του.

Παγώνουν τις στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία οι ΗΠΑ

Τα ξημερώματα, λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση Ομπάμα ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει σειρά οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων που θα οδηγούσαν τη Μόσχα σε απομόνωση, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε το πάγωμα όλων των αμυντικών συναλλαγών με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών ασκήσεων, ενώ ανεστάλησαν και οι εμπορικές και οι επενδυτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Ζητούμε από τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία και να επιστρέψουν στη βάση τους οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζον Κέρμπι.

Όπως επισήμανε, αν και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ θεωρεί ότι υπάρχει αξία στις διαστρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία «λόγω των πρόσφατων γεγονότων στην Ουκρανία, αναστείλαμε όλες τις διαστρατιωτικές μας δεσμεύσει». Η αναστολή αυτή αφορά επίσης και τις διμερείς επαφές για αμυντικά ζητήματα καθώς και τον σχεδιασμό συνεδρίων, συμπλήρωσε.

Πάντως, η απόφαση αυτή δεν κόβει όλους τους δεσμούς, και ο διάλογος σε επίπεδο κορυφής θα μπορούσε να συνεχιστεί, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω συνομιλιών όπως αυτές που είχε το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο απέρριψαν το ενδεχόμενο στρατιωτικών κινήσεων, που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο την ένταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αμερικανικός στρατός δεν παίρνει εύκολα απόφαση για αναστολή αμυντικών σχέσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έλαβε τέτοια απόφαση για παράδειγμα πέρυσι με τις αναταραχές στην Αίγυπτο. Όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι, οι διαστρατιωτικές συμφωνίες βοηθούν ώστε να γεφυρώνονται τα χάσματα μεταξύ των εθνών και μειώνουν τις πιθανότητες «παρεξηγήσεων».

Λήξη στρατιωτικών γυμνασίων

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε το πρωί εντολή στους στρατιώτες που έλαβαν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις αυτήν την εβδομάδα να επιστρέψουν στη βάση τους, όπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, οι στρατιωτικές ασκήσεις, που η Μόσχα αρνείται ότι συνδέονται με τα γεγονότα στην Ουκρανία, ήταν επιτυχημένες. Οι ασκήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη δυτική Ρωσία, περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία.

Η Ουκρανία επικυρώνει δάνειο 610 εκατ. από την Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, το ουκρανικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2013 για δάνειο ύψους 610 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο δεν επικυρώθηκε επί προεδρίας Γιανουκόβιτς.

Η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί τη διεθνή νομοθεσία

Χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε έκκληση στη Μόσχα να βρει λύση στην κρίση της Ουκρανίας η οποία θα συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο.

Μετά από τηλεφωνική επαφή που είχε με τον Πολωνό ομόλογό του Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε την ανάγκη «η Ρωσία να αποδεχθεί μια λύση στην κρίση η οποία να συμμορφώνεται με τη διεθνή νομοθεσία».

Ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας ανέφερε πως ο Ολάντ και ο Κάμερον συμφωνούν με την «αυστηρή στάση που υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι, και συγκεκριμένα για τα πιθανά στοχευμένα μέτρα για τις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας, αν δεν υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση».

Ο Ολάντ και ο Κάμερον τόνισαν επίσης την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει και να συμμετάσχει στις προσπάθειες διαμεσολάβησης σε συντονισμό με τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη θα γίνει Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για το θέμα.

«Η μεγαλύτερη κρίση του 21ου αιώνα για την Ευρώπη»

Μιλώντας χθες από το Κίεβο, όπου είχε συνάντηση με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, χαρακτήρισε την επιδεινούμενη κατάσταση τη μεγαλύτερη κρίση στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα, προειδοποιώντας πως «ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέψει να συμβεί αυτό» και ότι «η Ρωσία δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Είναι κάτι που παίρνουμε πολύ σοβαρά».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων από την Ε.Ε. εάν η Ρωσία δεν αποσύρει τον στρατό της από το ουκρανικό έδαφος.

Κυρώσεις μεν, αλλά...

Ωστόσο, όπως προέκυψε λίγο αργότερα, η Βρετανία είναι απίθανο να κάνει κινήσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν τις εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία ή να μπλοκάρουν τη ρωσική συμμετοχή στο Σίτι του Λονδίνου. Σύμφωνα με σημείωμα συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών, που πραγματοποιήθηκε χθες, οι Βρετανοί υπουργοί εξετάζουν την επιβολή περιορισμών στην έκδοση βίζας και απαγόρευση ταξιδίων για πρόσωπα-κλειδιά της Ρωσίας. Το σημείωμα ανέφερε ότι οι υπουργοί θα πρέπει να «αποθαρρύνουν την όποια συζήτηση (για παράδειγμα στο ΝΑΤΟ) έκτακτων στρατιωτικών προετοιμασιών» και να στηρίξουν τις «έκτακτες διεργασίες στην Ε.Ε. για την παροχή εναλλακτικών προμηθειών αερίου και πετρελαίου στην Ουκρανία» εάν η Ρωσία κόψει την παροχή των προϊόντων αυτών. Ανέφερε επίσης πως «η Βρετανία δεν θα πρέπει να στηρίξει για την ώρα τις εμπορικές κυρώσεις ή να κλείσει το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου για τους Ρώσους».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v