«Βραχυπρόθεσμη» η ουκρανική αναταραχή στις αγορές

Πολιτική λύση με περιορισμένες επιπτώσεις στις αγορές βλέπουν οι αναλυτές για την ουκρανική κρίση. Γιατί δίνουν ελάχιστες πιθανότητες στο σενάριο στρατιωτικής αναμέτρησης. Σενάρια για γρήγορη ανάκαμψη των αγορών.

«Βραχυπρόθεσμη» η ουκρανική αναταραχή στις αγορές

«Βραχυπρόθεσμο φαινόμενο» χαρακτηρίζουν οι διαχειριστές κεφαλαίων την αναταραχή των αγορών που επέφερε η κρίση στην Ουκρανία και η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Ήδη, οι ασιατικές αγορές κινούνται σταθεροποιητικά, ενώ το χρηματιστήριο της Μόσχας ανακάμπτει κατά 2,4% μετά τις εκροές των 60 δισ. δολ. της προηγούμενης συνεδρίασης.

«Υπήρξε κάποια αστάθεια στις κεφαλαιαγορές ως αποτέλεσμα της πολιτικής και στρατιωτικής αβεβαιότητας στην Ουκρανία που επέτειναν τις ανησυχίες ως προς τις θεμελιώδεις οικονομικές αδυναμίες της χώρας. Παρόλα αυτά, εκτιμώ ότι αυτό είναι ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο» υποστηρίζει ο Nigel Green, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της deVere Group.

«Πιστεύω ότι αυτή η πτώση θα κριθεί από την ιστορία ως μικρή ανωμαλία καθώς οι αγορές θα ανακάμψουν γρήγορα. Δεν ανησυχώ ότι θα βουλιάξουμε σε μία νέα παγκόσμια ύφεση λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία» προσέθεσε.
Μαζί του συμφωνεί και ο Uwe Parpart της Reorient Group. Υποστηρίζει ότι παρά την κλιμάκωση της ρητορικής, οι πιθανότητες στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Δύση είναι χαμηλές και πως το πιθανότερο σενάριο είναι εκείνο της διπλωματικής λύσης.

«Η ρητορική από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον είναι πραγματικά απλώς λόγια. Δεν έχουν τη δυνατότητα ή τα μέσα να κάνουν κάτι. Επιπλέον, η πιθανότητα να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ δύο στρατών (Ρωσίας και Ουκρανίας) που μέχρι πρότινος ήταν ο ίδιος στρατός δεν είναι πολύ μεγάλη» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Θα υπάρξει πολιτική διευθέτηση και μπορεί να χρειαστεί λίγος καιρός μέχρις ότου επιστρέψει η σταθερότητα, αλλά δεν βλέπω σημαντικό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κατάσταση».

«Ας έχουμε κατά νου την ευρύτερη εικόνα. Η Ουκρανία είχε το 2012 ΑΕΠ 176 δισ. δολ.. Η οικονομία της είναι μικρότερη από της Ελλάδας, της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας. Είναι μικρότερη από της Τσεχίας, της Αλγερίας ή του Περού. Κατά συνέπεια, ο άμεσος αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία, ακόμη κι αν η Ουκρανία βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο, θα είναι ελάχιστη» δήλωσε και ο Patrick Chovanec της Silvercrest Asset Management.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v