Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγωγές σε 5 μεγάλες τράπεζες για χειραγώγηση χρυσού

Το fix χρυσού είναι το βασικό σημείο αναφοράς για τη διακύμανση των τιμών στη διεθνή αγορά του πολύτιμου μετάλλου, μια αγορά που αποτιμάται στα 20 τρισ. δολάρια τον χρόνο.

Αγωγές σε 5 μεγάλες τράπεζες για χειραγώγηση χρυσού

Η Barclays, η Deutsche Bank και τρεις ακόμη τράπεζες κατηγορούνται με νομική αγωγή, για χειραγώγηση του fixing τιμών χρυσού στο Λονδίνο, προσθέτοντας μια ακόμη βαριά κατηγορία για σύσταση καρτέλ στη διεθνή χρηματοοικονομική αγορά.

Το fix χρυσού είναι το βασικό σημείο αναφοράς για τη διακύμανση των τιμών στη διεθνή αγορά του πολυτίμου μετάλλου, μια αγορά που αποτιμάται στα 20 τρισ. δολάρια τον χρόνο.

Την προσφυγή κατέθεσε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν ο κ. Kevin Maher, κάτοικος Νέας Υόρκης, παραθέτοντας ως επιχειρήματα ποικίλα δημοσιεύματα στον τύπο, μεταξύ των οποίων ένα δημοσίευμα του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, το οποίο αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα.

Ο κ. Maher δηλώνει ότι αγόρασε χρυσό και futures και options χρυσού, αλλά έπεσε θύμα χειραγώγησης του fixing της τιμής του πολυτίμου μετάλλου, από τις πέντε τράπεζες οι οποίες εποπτεύουν αυτό το ηλικίας 100 ετών και πλέον βαρόμετρο.

Η Bank of Nova Scotia, η HSBC και η Societe Generale είναι οι υπόλοιπες ύποπτες τράπεζες.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον πλανήτη μελετούν ήδη υποθέσεις χειραγώγησης άλλων «σημείων αναφοράς» της διεθνούς χρηματοοικονομικής αγοράς, όπως το μεγάλο σκάνδαλο του επιτοκίου Libor.

Η γερμανική Deutsche Bank ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα αποσυρθεί από το πάνελ καθορισμού των fixing χρυσού και αργύρου, κατόπιν έρευνας της εγχώριας επιτροπής κεφαλαιαγοράς Bafin για χειραγώγηση.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v