ΕΕ: Παράνομη η απόφαση για δημοψήφισμα στην Κριμαία

Aπειλούν αλλά δεν προχωρούν ακόμα σε κυρώσεις οι Βρυξέλλες. Ζητούν από Μόσχα να ξεκινήσει διάλογο με Κίεβο. Συμφωνία για βοήθεια 11 δισ. Την ακύρωση του δημοψηφίσματος ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Περιορισμούς σε χορηγήσεις βίζας από ΗΠΑ. Δεν συμφώνησαν Κέρι-Λαβρόφ.

ΕΕ: Παράνομη η απόφαση για δημοψήφισμα στην Κριμαία

Παράνομη χαρακτηρίζει την απόφαση για το δημοψήφισμα στην Κριμαία η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία αναφέρουν ότι θα επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία αν δεν ξεκινήσει διάλογο με την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι διακόπτουν τις συνομιλίες της με τη Ρωσία για τη συμφωνία στο θέμα της και απειλούν ότι θα προχωρήσουν σε πάγωμα λογαριασμών Ρώσων αξιωματούχων αν η Μόσχα δεν συμφωνήσει σε απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία για το ζήτημα της Κριμαίας. 

Η ανακοίνωση σημειώνει πως αν η Ρωσία κλιμακώσει τις στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία, θα υπάρξουν σοβαρές και ευρύτατες επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις με την Ε.Ε. σε μια σειρά από οικονομικούς τομείς.

Παράλληλα οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύονται να υπογράψουν σύντομα τα πολιτικά κεφάλαια της συμφωνίας συνεργασίας με την Ουκρανία πριν από τις εκλογές του Μαϊου, ενώ συμφώνησαν να χορηγήσουν βοήθεια 11 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ζήτησε από την Ρωσία να αποσύρει άμεσα στα στρατεύματα της από την Κριμαία.

Εν τω μεταξύ ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρχίνοφ ανακοίνωσε πως ακυρώνει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Κριμαίας στις 16 Μαρτίου. Ο ίδιος χαρακτήρισε το δημοψήφισμα φάρσα και έγκλημα που οργανώθηκε από το ρωσικό στρατό και πρόσθεσε ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο θα ξεκινήσει διαδικασίες για τη διάλυση του κοινοβουλίου της Κριμαίας.

Νωρίτερα την Πέμπτη το κοινοβούλιο της Κριμαίας αποφάσισε ομόφωνα υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία, επικαλούμενο το κείμενο της σχετικής απόφασης. Όπως αναφέρεται σε αυτό, αποφασίστηκε "η εισδοχή στη Ρωσική Ομοσπονδία με τα δικαιώματα υπηκόου της Ρωσικής Ομοσπονδίας".

Ομπάμα: Παράνομο το δημοψήφισμα

Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε Ρώσους αξιωματούχους έχουν σαν στόχο να "επιβάλλουν ένα κόστος" στις ρωσικές ενέργειες στην Κριμαία, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι ένα δημοψήφισμα θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο.

"Το προτεινόμενο δημοψήφισμα για το μέλλον της Κριμαίας θα παραβίαζε το σύνταγμα της Ουκρανίας και θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο" ανέφερε ο κ. Ομπάμα από το Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οποιαδήποτε απόφαση για την Κριμαία πρέπει να περιλαμβάνει και την νέα ουκρανική κυβέρνηση. "Οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της Ουκρανίας πρέπει να περιλαμβάνει και την νόμιμη κυβέρνηση της Ουκρανίας" σημείωσε.

Παράλληλα, ζήτησε να επιτραπεί η αποστολή διεθνών παρατηρητών στην περιοχή.

Mέρκελ: Νέα Σύνοδος αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την απόφαση για το δημοψήφισμα "παράνομη και αντίθετη με το σύνταγμα της Ουκρανίας"

Η κ. Μέρκελ δήλωσε πως αν η Μόσχα δεν προχωρήσει σε πολιτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, η Ε.Ε. θα επιβάλλει “πάγωμα” λογαριασμών και σε περιορισμούς στη βίζα Ρώσων αξιωματούχων.

Η ίδια προανήγγειλε νέα σύσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών αν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις για την επίλυση της κρίσης.

Κυρώσεις από ΗΠΑ

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, διέταξε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και των χορηγήσεων θεώρησης διαβατηρίου για όσους εμπλέκονται σε απειλές κατά της ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα με στόχο να πιέσει τους Ρώσους και Ουκρανούς που είναι υπεύθυνοι για την επέμβαση στην Κριμαία.

Σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως το διάταγμα είναι "ένα ευέλικτο εργαλείο που θα μας επιτρέψει να επιβάλουμε κυρώσεις σε αυτούς που εμπλέκονται με τον πιο άμεσο τρόπο στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επέμβασης στην Κριμαία και δεν αποκλείει περαιτέρω βήματα αν η κατάσταση επιδεινωθεί".

Επιπλέον το υπουργείο Εξωτερικών προχωράει στην εφαρμογή περιορισμών στις χορηγήσεις βίζας για μια σειρά αξιωματούχων και πολιτών.

Λαβρόφ: Δεν υπήρξε συμφωνία με Κέρι

Ρώσος υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι πως δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για την Ουκρανία, τονίζοντας πως οι κυρώσεις αυξάνουν την πίεση και δεν είναι εποικοδομητικές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε πως οποιαδήποτε λύση για την ουκρανική κρίση πρέπει να έχει την στήριξη όλων των περιοχών, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας.

Ο ίδιος τόνισε πως ο κ. Κέρι τον διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν ακόμα μαύρες λίστες για Ρώσους αξιωματούχους.

Γιάτσενουκ: Η Κριμαία θα παραμείνει κομμάτι της Ουκρανίας

O νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, κάλεσε την Ρωσία να μην αναγνωρίσει την κυβέρνησης της Κριμαίας.

"Η Κριμαία ήταν και θα παραμείνει συστατικό μέρος της Ουκρανίας" ανέφερε σε συνέντευξη τύπου μετά την συνάντηση με τους ηγέτες των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Γιάτσενιουκ προειδοποίησε την Ρωσία πως οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας θα απαντήσουν σε κλιμάκωση των ρωσικών κινήσεων στην Κριμαία.

Παράλληλα δήλωσε πως είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένοπλοι εμπόδισαν παρατηρητές του ΟΑΣΕ να εισέλθουν στην Κριμαία

Oμάδα ενόπλων εμπόδισε αποστολή επιθεωρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να εισέλθει στην περιοχή της Κριμαίας, ανέφερε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.

Στη Μαύρη Θάλασσα κατευθύνεται αμερικάνικο αντιτορπιλικό

Το USS Truxtun, ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό με κατευθυνόμενους πυραύλους, οδεύει προς τη Μαύρη Θάλασσα όπου θα λάβει μέρος σε γυμνάσια με βουλγαρικές και ρουμανικές ναυτικές δυνάμεις.

Τα γυμνάσια αυτά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθούν πολύ καιρό πριν από την κρίση στην Ουκρανία, όπως διευκρίνισε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

To Πεντάγωνο στέλνει 12 F-16 στην Πολωνία

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στέλνουν 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Πολωνία, όπου πρόκειται να λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια, σύμφωνα με δημοσιεύματα σήμερα σε πολωνικά ΜΜΕ.

Τα αεριωθούμενα αυτά θα φθάσουν στην αεροπορική βάση Λασκ, στα κεντρικά της Πολωνίας, την Δευτέρα, κατά δημοσιεύματα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων Gazeta Wyborcza και Rzeczpospolita.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Πολωνίας είπε όμως ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

Χθες Τετάρτη το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εντείνει τη βοήθειά του στην Ουκρανία για να συμβάλει στην εκπαίδευση των Πολωνών πιλότων στο πλαίσιο της κρίσης με τη γειτονική Ουκρανία.

Η στάση της Κίνας

Η Κίνα από την πλευρά της κινείται προσεκτικά στο θέμα της Ουκρανίας, αποφεύγοντας να ασκήσει κριτική στον στρατηγικό εταίρο της, τη Ρωσία, και τηρώντας την παραδοσιακή πολιτική της να μην παρεμβαίνει στις υποθέσεις άλλων χωρών.

Στις επαφές που είχαν χθες Κινέζοι και Αμερικανοί ανώτατοι αξιωματούχοι, η Κίνα συμφώνησε με τις ΗΠΑ ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να γίνουν σεβαστές, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. Παράλληλα, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη σημασία που έχει για τις σινοαμερικανικές σχέσεις το βάθεμα "της πρακτικής συνεργασίας για τη διευθέτηση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων".

"Συμφώνησαν επίσης ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν κοινό συμφέρον να στηρίξουν τις προσπάθειες για αναγνώριση μιας ειρηνικής λύσης στη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η οποία θα βασίζεται στον σεβασμό για στη διεθνή νομοθεσία και θα υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Γιανουκόβιτς και άλλων 17

Σημειώνεται ότι το πρωί η Ε.Ε. ανακοίνωσε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, του πρώην πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ, και άλλων 16 υψηλόβαθμων Ουκρανών αξιωματούχων που είναι ύποπτοι για κακοδιαχείριση κρατικών πόρων και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό νομικό έγγραφο, "όλα τα κεφάλαια και οι οικονομικοί πόροι που ανήκουν, διακρατούνται ή ελέγχονται από τα 18 πρόσωπα" έχουν πλέον "παγώσει" εντός της Ε.Ε.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ ισχυρίζεται ότι ο Γιανουκόβιτς καταχράστηκε έως και 37 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Μεταξύ αυτών που βρίσκονται στη λίστα της Ε.Ε. είναι ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Βίκτορ Πσόνκα, ο πρώην επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας Ολεξάντερ Γιακιμένκο και η πρώην υπουργός δικαιοσύνης Ολένα Λούκας.

Αντίμετρα ετοιμάζει η Μόσχα

Η Μόσχα από την πλευρά της έχει γνωστοποιήσει ότι ετοιμάζει αντίμετρα που θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή εάν επιβάλλονταν κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο Ρώσος βουλευτής Αντρέι Κλίσας, μιλώντας στην εφημερίδα Izvestia, δήλωσε πως "η προτεινόμενη νομοθεσία θα μας επιτρέπει να παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών -συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών- που δραστηριοποιούνται στη χώρα".

Συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών χωρών της Βαλτικής, της Σκανδιναβίας και της ομάδας Visegrad

Σήμερα συνεδριάζουν όμως και οι υπουργοί Εξωτερικών χωρών της Βαλτικής, της Σκανδιναβίας και της ομάδας Visegrad στην πόλη Ναρβα της Εσθονίας, για να συζητήσουν ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. προς την ανατολική κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων με τη Ρωσία και την κατάσταση στην Ουκρανία και στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Ένα από τα βασικά ζητήματα στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι οι προοπτικές του προγράμματος Ανατολικής Συνεργασίας της Ε.Ε. (στοχεύει στην προώθηση περιφερειακών συνεργασιών με έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, και συγκεκριμένα με το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία), το οποίο ουσιαστικά μπήκε σε τέλμα μετά την απόφαση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη σχετική συμφωνία με την Ε.Ε. στη σύνοδο για την Ανατολική Συνεργασία που πραγματοποιήθηκε στη Λιθουανία στα τέλη Νοεμβρίου του 2013. Αναμφίβολα, η κατάσταση στην Ουκρανία θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης των ΥΠΕΞ, παρά το γεγονός ότι η ατζέντα της συνόδου είχε συμφωνηθεί πολύ καιρό πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία.
Φαίνεται πως η διαμάχη για τις εξελίξεις στην Ουκρανία θα είναι πολύ έντονη, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπ' όψιν ότι χθες Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας επιβεβαίωσε τη γνησιότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η οποία διέρρευσε, στην οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων ότι πίσω από τους ακροβολιστές που πυροβόλησαν και σκότωσαν διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Κίεβο δεν ήταν ο Γιανουκόβιτς, αλλά κάποιος από τη νέα κυβέρνηση.

Πάντως, τα βασικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων ήταν ήδη γνωστά. Με βάση όσα είναι γνωστά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας θα εκφράσει μεγάλη ανησυχία για τις γερμανικές επιχειρήσεις λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, ενώ ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα προς συζήτηση θα είναι και οι προμήθειες ενέργειας προς τη δυτική Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v