Ρωσία: Πιέζει G20 να παρακάμψουν ΗΠΑ για αλλαγές σε ΔΝΤ

Tην πρόταση έβαλε στο τραπέζι τον περασμένο μήνα ο Ρώσους υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ σε συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων από τις χώρες του G20 στο Σίνδνεϊ

Ρωσία: Πιέζει G20 να παρακάμψουν ΗΠΑ για αλλαγές σε ΔΝΤ

Ρώσοι αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προχωρήσει με τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις χωρίς τις ΗΠΑ, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Tην πρόταση έβαλε στο τραπέζι τον περασμένο μήνα ο Ρώσους υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ σε συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων από τις χώρες του G20 στο Σίνδνεϊ, σημείωσαν δύο πηγές.

Υπενθυμίζεται πως η αποτυχία του Κογκρέσου να εγκρίνει τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ έχει παγώσει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν το 2010 για τον διπλασιασμό των πόρων του Ταμείου.

Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα που έχει πλειοψηφικό μερίδιο στους ψήφους του ΔΝΤ, κάτι που σημαίνει πως η έγκριση της είναι απαραίτητη για να προχωρήσει οποιαδήποτε σημαντική απόφαση. Για να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις χωρίς την Ουάσιγκτον θα πρέπει να γίνουν σοβαρές αλλαγές στους κανονισμούς για τη λειτουργία του Ταμείου.

Τρίτη πηγή δεν επιβεβαίωσε πως ήταν η Ρωσία αυτή που έφερε το ζήτημα στο προσκήνιο, αλλά επιβεβαίωσε ότι οι χώρες του G20 έχουν συμφωνήσει να περιμένουν τις ΗΠΑ μέχρι τον Απρίλιο προτού λάβουν πιο επιθετικά μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v