Economist: Απέτυχε το bail-in στην Κύπρο

«Ακόμα κι αν η οικονομία έχει πληγωθεί λιγότερο από το αναμενόμενο, παραμένει στη μονάδα εντατικής θεραπείας» το Economist.

Economist: Απέτυχε το bail-in στην Κύπρο
Το κυπριακό πρόγραμμα βαίνει καλώς αλλά η διάσωση των τραπεζών με ίδια μέσα (bail-in) απέτυχε, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Economist, καταγράφοντας τις εξελίξεις στη χώρα μετά τα δραματικά γεγονότα Μαρτίου, μεταδίδει το Stockwatch.

Στην έντυπη του έκδοση σημειώνει ότι οι όροι των πιστωτών στην Κύπρο πέραν από τα συνήθη αιτήματα για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις, περιέλαβαν και το τραπεζικό bail-in όπου οι ανασφάλιστοι καταθέτες απορρόφησαν τις ζημιές των τραπεζών. Αναφέρει ότι η εμπειρία της Κύπρου έχει μεγάλες επιπτώσεις για το πώς θα αντιμετωπίζονται μελλοντικά τραπεζικές κρίσεις στην Ευρώπη.

Το περιοδικό αναφέρει ότι το τραύμα της περασμένης άνοιξης, όταν οι τράπεζες είχαν κλείσει για περίπου δύο εβδομάδες και επιβλήθηκαν οι έλεγχοι κεφαλαίου, αναμενόταν να έχει καταστροφικές συνέπειες για την Κύπρο.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,4% το 2013 μετά από μια πτώση 2,4% το 2012. Αν και επώδυνη, ήταν ωστόσο ηπιότερη από την πτώση 8,7% που προβλεπόταν τον Απρίλιο από την τρόικα.

Η κυπριακή οικονομία έχει αποδειχθεί να είναι πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν.

Το περιοδικό αναφέρει το μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού τομέα πριν τη διάσωση. Στο αποκορύφωμά τους, το 2009 τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν εννέα φορές το ΑΕΠ. Αλλά η Κύπρος έχει άλλες αντοχές, κυρίως ο τουρισμός και οι επιχειρηματικές υπηρεσίες, που κράτησαν αρκετά καλά.

Αναφέρεται ότι ο τομέας των επιχειρηματικών υπηρεσιών συρρικνώθηκε με μικρότερο ρυθμό από το σύνολο της οικονομίας.

Τα γεγονότα του Μαρτίου έχουν όμως πλήξει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες, κυρίως στην Τρ. Κύπρου. Σημειώνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που έφθασαν το 53%, και τη ρευστοτική τρύπα στον ισολογισμό της Τράπεζας Κύπρου μεταξύ δανείων και καταθέσεων, όπου τα δάνειά είναι 45% μεγαλύτερα από τις καταθέσεις. Το έλλειμμα καλύπτεται από € 11 δισ. χρηματοδότηση από κεντρικές τράπεζες.

Όσο ο κύριος δανειστής της χώρας αντιμετωπίζει προβλήματα, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η Κύπρος μπορεί να οργανώσει μια βιώσιμη ανάκαμψη, αναφέρει ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης.

«Ακόμα κι αν η οικονομία έχει πληγωθεί λιγότερο από το αναμενόμενο, παραμένει στη μονάδα εντατικής θεραπείας», υποστηρίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v