Κίνα: Με βήμα ταχύ οι τραπεζικές μεταρρυθμίσεις

Η Κίνα ξεπερνά τις προσδοκίες και προχωρά αμέσως στις μεταρρυθμίσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου. Στήνει ιδιωτικές τράπεζες και απελευθερώνει τα επιτόκια. Ποιοι θα είναι οι μέτοχοι των πρώτων ιδιωτικών τραπεζών στην Κίνα.

Κίνα: Με βήμα ταχύ οι τραπεζικές μεταρρυθμίσεις

Με ταχύτητα που οι αγορές δεν είχαν προβλέψει, η Κίνα προχωρά στη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού της κλάδου ανακοινώνοντας δύο ιστορικές μεταρρυθμίσεις. Το Πεκίνο δήλωσε κατά πρώτον ότι προχωρά στην αδειοδότηση για ίδρυση πέντε ιδιωτικών τραπεζών και δεύτερον πως η απελευθέρωση των επιτοκίων θα επιτευχθεί σε διάστημα δύο ετών – νωρίτερα από ότι ανέμεναν αναλυτές και επενδυτές.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής για τις Τράπεζες δήλωσε ότι ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία πέντε ιδιωτικών τραπεζών που θα έχουν έδρα στην Σαγκάη, την Τιαντσίν όπως επίσης και στις περιφέρειες Γκουάγκντονγκ, Ζειτχζιάνγκ και Σανγκ Φουλίν. Οι νέες ιδιωτικές τράπεζες θα υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με τους μεγάλους κρατικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, αλλά θα τους δοθούν κίνητρα να επικεντρώσουν το δανεισμό τους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο δοκιμαστικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 10 ιδιωτικές επιχειρήσεις από κολοσσούς της τεχνολογίας όπως η Alibaba, η Tencent, η μικρή αεροπορική εταιρεία JuneYao Group, η φαρμακευτική Fosun Group και ο όμιλος ηλεκτρικού εξοπλισμού Chint Electrics Co. Οι νέες τράπεζες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον δύο ιδιώτες επενδυτές και θα πάρουν άδεια εκκίνησης εργασιών όταν έχουν «ωριμάσει» οι προετοιμασίες.

Η δεύτερη πρωτοβουλία, εκείνη της απελευθέρωσης των επιτοκίων, επίσης πραγματοποιείται ταχύτερα. «Η απελευθέρωση των επιτοκίων καταθέσεων σίγουρα βρίσκεται στην ατζέντα μας» δήλωσε ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Zhou Xiaochuan και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί μέσα σε διάστημα ενός ή δύο ετών»

Η ενίσχυση των εναλλακτικών πηγών πίστωσης – πολλές εκ των οποίων πηγάζουν από τον τεράστιο σκιώδη τραπεζικό τομέα της χώρας – έχουν πρακτικά οδηγήσει σε απελευθέρωση των επιτοκίων παρέχοντας υψηλότερες αποδόσεις από το ετήσιο 3,3% που προσφέρουν οι καταθέσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v