Πώς θα «σκανάρει» τα «κόκκινα» δάνεια η ΕΚΤ

Επιτόπου ελέγχους αρχίζει η ΕΚΤ στο πλαίσιο της διαδικασίας των stress tests. Θα απαιτήσει από τις τράπεζες να αλλάξουν τα μοντέλα λειτουργίας τους αν κριθεί ότι δεν ανταποκρίνονται στα δεδομένα. Έλεγχος και στα collaterals.

Πώς θα «σκανάρει» τα «κόκκινα» δάνεια η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πιέσει τις τράπεζες να αλλάξουν τα μοντέλα που χρησιμοποιούν για να προβλέψουν απώλειες από το ενεργητικό τους και να λαμβάνουν υπ' όψιν τις απόψεις της σε ό,τι αφορά την αποτίμηση των assets στην περίπτωση που δεν είναι ικανοποιημένη με την υφιστάμενη αποτίμηση ρίσκου τους, κάτι που σηματοδοτεί ότι θα λάβει επιθετική στάση στην επιθεώρηση των τραπεζών της ευρωζώνης.

Όπως είναι γνωστό, η ΕΚΤ υποβάλλει τις 128 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης σε stress tests πριν αναλάβει την εποπτεία τους τον Νοέμβριο, σε μια προσπάθεια να έρθουν στο φως κρυμμένες ζημίες και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα δημοσίευσε το εγχειρίδιο με τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει για την επονομαζόμενη «φάση δύο» της διαδικασίας, η οποία προβλέπει επιτόπου ελέγχους.

Από τώρα μέχρι τον Αύγουστο, ομάδες εθνικών εποπτών και ελεγκτών θα ελέγξουν κατά μέσο όρο 1.250 δανειακούς φακέλους ανά τράπεζα -περισσότερους για τις μεγαλύτερες- τους οποίους θα συγκρίνουν με τις κοινές κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ.

Η συνολική άσκηση θα καλύπτει το 58% των assets, όπως σταθμίζονται με βάση το ρίσκο. Συνολικά υπό έλεγχο θα τεθεί ενεργητικό αξίας 3,72 τρισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της εξέτασης οι τράπεζες θα κληθούν να επικαιροποιήσουν την αξία των collaterals που έχουν αν αυτό δεν έχει γίνει τους τελευταίους 12 μήνες. 

Θα ακολουθήσει το καλοκαίρι τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί πως αντέχουν οι τράπεζες υπό ορισμένα σενάρια-σοκ και όλα τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν τον Οκτώβριο. Οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με το Reuters για το κεφαλαιακό κενό των τραπεζών, κυμαίνεται από τα 280 δισ. έως και τα 770 δισ. ευρώ.

* Δείτε αναλυτικά το εγχειρίδιο της ΕΚΤ στη στήλη «Συνοδευτικό Υλικό» (στα αγγλικά).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v