Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόρος: Η Ευρώπη κινδυνεύει με 25 χρόνια... στον πάγο

Η οικονομική κρίση έχει λήξει, αλλά η ευρωζώνη βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την πολιτική κρίση δηλώνει ο μεγαλοεπενδυτής. Ο κίνδυνος για παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας που η ΕΕ δεν θα αντέξει. Τι λέει για τις τράπεζες και τα stress tests.

Σόρος: Η Ευρώπη κινδυνεύει με 25 χρόνια... στον πάγο

Η Ευρώπη κινδυνεύει με 25ετή στασιμότητα ιαπωνικού τύπου προειδοποιεί ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος καλώντας τους πολιτικούς της Γηραιάς Ηπείρου να προχωρήσουν σε περαιτέρω ολοκλήρωση και να αλλάξουν τις πολιτικές που αποθαρρύνουν τον τραπεζικό δανεισμό.

Ο κ. Σόρος παραδέχεται ότι η άμεση οικονομική κρίση που έπληξε την Ευρώπη από το 2010 «έχει λήξει», αλλά προειδοποιεί ότι τώρα η Ένωση αντιμετωπίζει μία πολιτική κρίση που την έχει διχάσει, δημιουργώντας το στρατόπεδο των δανειστών και το στρατόπεδο των δανειζόμενων. Παράλληλα, οι τράπεζες αναγκάζονται να περάσουν τη διαδικασία των stress tests αντί να δώσουν ώθηση στην οικονομία παρέχοντας κεφάλαια στις επιχειρήσεις.

«Η Ευρώπη μπορεί να μην επιβιώσει με 25 χρόνια στασιμότητας» είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg και συμπλήρωσε: «Πρέπει να προχωρήσει πιο πολύ στην ολοκλήρωση. Η Ευρώπη πρέπει να λύσει το τραπεζικό πρόβλημα, επειδή βρίσκεται πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο στο ξεκαθάρισμα των τραπεζών».

Ο κ. Σόρος, που εδώ και καιρό επικρίνει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την κρίση, αλλά και τα υπερχρεωμένα κράτη όπως η Ελλάδα, υποστήριξε ότι απαιτούνται πιο δραστικές πολιτικές για να αποτραπεί μία παρατεταμένη περίοδος στασιμότητας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v