Αυστρία: Λύση «bail in» και «bad bank» για Hypo

Η κυβέρνηση της Αυστρίας απορρίπτει τελικά το σενάριο χρεοκοπίας για την καταπονημένη τράπεζα Hypo Alpe Adria. Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων καταλήγει σε λύση bad bank με κούρεμα όμως, για τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης.

Αυστρία: Λύση «bail in» και «bad bank» για Hypo

Το δύσκολο δρόμο επέλεξε να ακολουθήσει η Αυστρία για την Hypo Alpe Adria με τη σύσταση bad bank αλλά και bail in των ομολογιούχων μειωμένης εξασφάλισης. Μετά από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μίκαελ Σπίντελεγκερ δήλωσε πως η εναλλακτική επιλογή, δηλαδή η κατάρρευση της τράπεζας, θα είχε «ανυπολόγιστο κίνδυνο».

Το δίκτυο της τράπεζας στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη θα πουληθεί και όπως δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνι, στόχος είναι να βρεθεί φέτος αγοραστής. Οι υπόλοιπες «προβληματικές» τοποθετήσεις της τράπεζας θα τοποθετηθούν σε ένα νέο όχημα, που δεν θα έχει τραπεζική άδεια ούτε κρατική εγγύηση.

Για να μειωθεί το βάρος στους φορολογούμενους πολίτες, ο κ. Σπίντελεγκερ δήλωσε πως θα ζητηθεί από το κρατίδιο της Καρινθίας να στηρίξει την προσπάθεια με 900 εκατ. ευρώ, ενώ αποφασίστηκε να επιβληθεί bail in στους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.

Ο κ. Νοβότνι ρωτήθηκε τι θα συμβεί με τους κατόχους ομολόγων που έχουν ομοσπονδιακή εγγύηση. «Οι ομοσπονδιακές εγγυήσεις βεβαίως θα τηρηθούν» απάντησε αλλά προσέθεσε: «Αυτό είναι θέμα όπου χρειάζονται κατάλληλες διαπραγματεύσεις και ρυθμίσεις για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα».

Όπως αναφέρει το Reuters, με τη λύση αυτό το δημόσιο χρέος της Αυστρίας θα αυξηθεί στο περίπου 80% του ΑΕΠ και το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2014 κατά 1,2%. Η Hypo από το 2008 έχει λάβει κρατική εγγύηση 4,8 δισ. ευρώ και χρειάζεται ακόμη περισσότερα για να ανταποκριθεί στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών.

Σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη μητρική της Hypo τη BayernLB για έναν ευρύτερο διακανονισμό, δήλωσε ο κ. Σπίντελεγκερ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v