Κριμαία: Το 95,5% υπέρ της επανένωσης με Ρωσία

Συντριπτικό υπέρ της απόσχισης το δημοψήφισμα στην Κριμαία. Επίσημο αίτημα για επανένωση με τη Ρωσία τη Δευτέρα. Καταδίκη από Λευκό Οίκο-ΕΕ, αναμένονται κυρώσεις. Επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν. Συμφωνία για εκεχειρία μέχρι τις 21/3 μεταξύ Κίεβου-Μόσχας.

Κριμαία: Το 95,5% υπέρ της επανένωσης με Ρωσία

Υπέρ της επανένωσης με τη Ρωσία τάσσεται το 93% των κατοίκων της Κριμαίας, σύμφωνα με το exit poll που δόθηκε στη δημοσιότητα από το δημοψήφισμα που ολοκληρώθηκε νωρίτερα. Ωστόσο τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα ανεβάζουν ακόμα περισσότερο το ποσοστό. «Το 95,5% ψήφισε υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της τοπικής εκλογικής επιτροπής Μιχάιλο Μαλίτσεφ μετά την καταμέτρηση άνω του 50% των ψήφων, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σε ένα ευρέως αναμενόμενο αποτέλεσμα, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της χερσονήσου τάχθηκε υπέρ της της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.  

Το δημοψήφισμα έχει καταδικαστεί από πολλές χώρες της Δύσης που το χαρακτηρίζουν παράνομο και προειδοποιούν τη Ρωσία ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει στην ενσωμάτωση της Κριμαίας. Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής, το 60% των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε ότι το τοπικό κοινοβούλιο της χερσονήσου θα συνεδριάσει αύριο, προκειμένου να ζητήσει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συμπεριλάβει την Κριμαία στη ρωσική Ομοσπονδία. "Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα και έκαναν την επιλογή τους. Σήμερα λάβαμε μία πολύ σημαντική απόφαση που θα μείνει στην ιστορία", τόνισε ο πρωθυπουργός της επαρχίας. 

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Πούτιν

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είχαν τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Οπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι παρά τις διαφορές τους, είναι αναγκαίο να συνεργασθούν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι μία αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη πρέπει να καλύψει το έδαφος ολόκληρης της Ουκρανίας, ενώ επεσήμανε την έλλειψη βούλησης εκ μέρους των ουκρανικών αρχών να εμποδίσουν τη βία κατά των ρωσόφωνων στην Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στον ομόλογό του της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην περιοχή Κριμαία της Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

«Αυτός (ο Ομπάμα), τόνισε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας παραβίασαν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία για τις ενέργειές της» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος

Ο Ομπάμα είπε στον Πούτιν η κρίση μπορεί ακόμη να επιλυθεί διπλωματικά, αλλά ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός θα πρέπει πρώτα να σταματήσει την «εισβολή» του στην Ουκρανία, σημείωσε επίσης η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η Μόσχα θα πληρώσει βαρύ τίμημα

Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και ότι η Ρωσία θα πληρώσει τίμημα για την στρατιωτική της επέμβαση στην περιοχή, μέσω κυρώσεων και αυξημένης αστάθειας που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

«Όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας, η στρατιωτική επέμβαση και η παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας θα επιφέρει αυξημένα κόστη στη Ρωσία – όχι μόνο λόγω των κυρώσεων που θα επιβληθούν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους, αλλά και ως άμεσο αποτέλεσμα των ίδιων των αποσταθεροποιητικών κινήσεων της Ρωσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jay Carney.

«Έχουν περάσει προ πολλού που εποχές που η διεθνής κοινότητα κοιτούσε άπραγη ενώ μια χώρα καταλάμβανε με τη βία περιοχές μιας άλλης», τόνισε.

Παράλληλα, σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε επισήμως το δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς το "παράνομο και αθέμιτο" , αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα αποφασισθεί τη Δευτέρα.

"Το δημοψήφισμα είναι παράνομο και αθέμιτο και το αποτέλεσμά του δεν θα αναγνωρισθεί" δηλώνουν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αντίστοιχα σε κοινή τους ανακοίνωση, στην οποία καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της ώστε να επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδα και να παραμείνουν εντός των στρατοπέδων τους.

"Η Ρωσία οφείλει να αναγνωρίσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς. "Η Γαλλία καλεί την Ρωσική Ομοσπονδία να λάβει αμέσως μέτρα για την αποφυγή μιας άσκοπης και επικίνδυνης κλιμάκωσης στην Ουκρανία".

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι παράνομο, ότι αντιβαίνει στο σύνταγμα της Ουκρανίας, ειδικά με το δεδομένο ότι διεξήχθη υπό την απειλή της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης.

Προσωρινή εκεχειρία με Ρωσία

Εν τω μεταξύ Σε συμφωνία για προχωρινή εκεχειρία, έως τις 21 Μαρτίου κατέληξαν τα υπουργεία Άμυνας Ρωσίας και Ουκρανίας, σύμφωνα με δηλώσεις του Ουκρανού υπουργού Άμυνας που επικαλείται το Reuters.

«Έχει επιτευχθεί συμφωνία με τον (ρωσικό) Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για μια εκεχειρία στην Κριμαία έως τις 21 Μαρτίου». δήλωσε ο Ίχορ Τενιούχ προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως είπε, «κανένα μέτρο δεν θα ληφθεί εναντίον των στρατιωτικών εγκαταστάσεών μας στην Κριμαία στη διάρκεια της περιόδου αυτής. Οι στρατιωτικές μας θέσεις προχωρούν κατόπιν τούτου με μια αναπλήρωση των εφεδρειών».

Εν τω μεταξύ, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συμφώνησαν σήμερα να επιδιώξουν μια λύση στην κρίση στην Ουκρανία δίνοντας ώθηση στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το είδος των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται παρά είπε ότι θα πρέπει να επέλθουν "σε μια γενικά αποδεκτή μορφή και λαμβανομένων υπόψη των συμφερόντων όλων των περιοχών της Ουκρανίας". Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από την Ουάσινγκτον.

Στη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία τους μέσα σε δύο ημέρες, ο Λαβρόφ κάλεσε επίσης τον Κέρι να χρησιμοποιήσει την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών για να προτρέψει το Κίεβο να σταματήσει τη "μαζική ανομία" εναντίον του ρωσόφωνου πληθυσμού.

"Ο Σεργκέι Βικτόροβιτς Λαβρόφ και ο Τζον Κέρι συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται προκειμένου να βρουν μια λύση στην Ουκρανία μέσω μιας ταχείας συνταγματικής μεταρρύθμισης με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν έκανε πίσω στις πιέσεις η Μόσχα 

Στη μετά δημοψηφίσματος εποχή στην Κριμαία επικεντρώνονται πλέον οι συνομιλίες των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία δεν έδειξε σε καμία στιγμή διατεθειμένη να κάνει πίσω.

Σε μια ύστατη προσπάθεια των ΗΠΑ, ο υπουργός εξωτερικών Τζον Κέρι επικοινώνησε εκ νέου τηλεφωνικά με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα της Κριμαίας δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Πλέον, οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τη Ρωσία να μην προχωρήσει σε προσάρτηση της χερσονήσου «από την πίσω πόρτα». Αυτή τη διαβεβαίωση ήθελε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, στην εξάωρη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως φαίνεται, ο Κέρι δεν πέτυχε τον στόχο του και προς αυτή την κατεύθυνση δεν τον βοήθησε ούτε όταν έριξε για μία ακόμη φορά στο τραπέζι τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Ένα σημαντικό στοιχείο ωστόσο είναι ότι ο Τζον Κέρι μίλησε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την πολύωρη συνάντηση με τον Λαβρόφ για «νόμιμα συμφέροντα» από την πλευρά της Ρωσίας.

Αυτή η φράση ίσως να δείχνει και την αλλαγή στάσης από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στο Κρεμλίνο,εναντίον του οποίου έχει υιοθετήσει μία ιδιαίτερα επιθετική ρητορική το τελευταίο διάστημα.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε μετά το «ναυάγιο» στις συνομιλίες λυπηρή τη στάση της Ρωσίας, με τον Τζέι Κάρνεϊ να καθιστά σαφές ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν άμεσα από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σήμερα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία της Ουκρανίας συνάδει με το διεθνές δίκαιο, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην Κριμαία 22.000 ρώσοι στρατιώτες

Η Ρωσία συνεχίζει την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κριμαία και πλέον βρίσκονται στη χερσόνησο 22.000 άνδρες, υποστήριξε ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ιγόρ Τένιουχ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο Ουκρανός υπουργός είπε ότι η Μόσχα παραβιάζει τις διμερείς συμφωνίες της με το Κίεβο όσον αφορά τον αριθμό των ανδρών του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που θα σταθμεύουν στην Κριμαία το 2014. Με βάση της συμφωνία των δύο χωρών είχε τεθεί ανώτατο όριο στους 12.500 στρατιώτες.

"Δυστυχώς, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αυτοί οι 12.500 αυξήθηκαν σε 22.000. Πρόκειται για ωμή παραβίαση των διμερών συνθηκών και συνιστά μια απόδειξη ότι η Ρωσία παρανόμως έφερε στρατεύματα στο έδαφος της Κριμαίας" συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Τένιουχ, μέχρι την Παρασκευή είχαν αναπτυχθεί στη χερσόνησο 18.400 Ρώσοι στρατιώτες.

"Παρατηρούμε μια αύξηση του αριθμού των Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία. Και κατά συνέπεια οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα κατά μήκος των νότιων συνόρων", κατέληξε.

Ρωσικό βέτο στο ψήφισμα του ΟΗΕ

Η Ρωσία πρόβαλε το βέτο της στην απόφαση των δυτικών χωρών που κατήγγειλε το δημοψήφισμα στην Κριμαία, ενώ η Κίνα απείχε κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οδηγώντας σε περαιτέρω απομόνωση της Μόσχας ως προς το ζήτημα της Ουκρανίας.

Το σχέδιο της απόφασης έλαβε 13 ψήφους υπέρ και απορρίφθηκε, αφού αρκεί το βέτο ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση.

Στο σχέδιο απόφασης που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ, το αυριανό δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία χαρακτηριζόταν «άνευ καμίας εγκυρότητας» και το κείμενο ήταν αρκετά μετριοπαθές για να εξασφαλισθεί η υποστήριξη της Κίνας.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δικαιολόγησε το βέτο επαναλαμβάνοντας ότι η νέα ηγεσία στο Κίεβο είναι προϊόν «πραξικοπήματος» και ότι η Ρωσία «θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας».

«Η Ρωσία μπορεί να προβάλει το βέτο της στην απόφαση αυτή, αλλά δεν μπορεί να προβάλει βέτο στην αλήθεια», απάντησε η αμερικανίδα πρεσβευτής Σαμάνθα Πάουερ επικαλούμενη το άρθρο 2 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και εκφράζοντας την ικανοποίησή της για «την συντριπτική αντίθεση στις επικίνδυνες ενέργειες» της Μόσχας που θα έχουν «συνέπειες».

Η Κίνα, η οποία συμμαχεί με τη Ρωσία κατά τις ψηφοφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχοντας μπλοκάρει τα τελευταία χρόνια τις αποφάσεις για τη Συρία, αυτή τη φορά αποστασιοποιήθηκε, διότι, σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη στα Ηνωμένα Εθνη, «οι Κινέζοι είναι ενοχλημένοι», αφού το αυριανό δημοψήφισμα στην Κριμαία παραβιάζει δύο αρχές της κινεζικής διπλωματίας, της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας.

Το σχέδιο της απόφασης δεν καταφερόταν απευθείας κατά της Ρωσίας, η οποία ούτε καν κατονομαζόταν στο κείμενο, δεν διατύπωνε απαίτηση για την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Κριμαίας και δεν απειλούσε με την επιβολή κυρώσεων.

Ένταση στα σύνορα της Ουκρανίας

Ο ουκρανικός στρατός ανέπτυξε αεροσκάφη και αλεξιπτωτιστές στην προσπάθεια να αποκρούσει μια προσπάθεια ρωσικών δυνάμεων να εισέλθουν σε μια μακριά λωρίδα γης που ανήκει σε γειτονική με την Κριμαία περιοχή, δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας απέκρουσαν προσπάθεια στρατιωτικών των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εισέλθουν στην επικράτεια της επαρχίας της Χερσώνας στα Αρμπάτσκαγια Στρέλκα», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου. «Η προσπάθεια αυτή απετράπη αμέσως».

Το υπουργείο ανέφερε πως ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε αεροπορικές, χερσαίες δυνάμεις και το αεροκίνητο τάγμα του στην επιχείρηση. Η εν λόγω περιοχή είναι μια μακρά λωρίδα γης παράλληλα στο ανατολικό τμήμα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, που ελέγχεται τώρα από ρωσικές δυνάμεις.

Ανησυχίες για τις ρωσόφωνες επαρχίες

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα «πράκτορες του Κρεμλίνο» ότι υπέθαλψαν τη φονική βία σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, σε μία από τις πιο άμεσες και υψηλότατου επιπέδου επικρίσεις του Κιέβου που στρέφονται κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Από το έδρανό του στο κοινοβούλιο, ο μεταβατικός αρχηγός του κράτους Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ αναφέρθηκε στους τρεις θανάτους σε δύο περιστατικά την εβδομάδα αυτή στο Ντονέτσκ και στο Χάρκοβο και είπε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης: «Γνωρίζετε όπως κι εμείς ποιος οργανώνει τις μαζικές διαμαρτυρίες στην ανατολική Ουκρανία - είναι πράκτορες του Κρεμλίνου που τις οργανώνουν και τις χρηματοδοτούν, που προκαλούν τις δολοφονίες ανθρώπων».

Ο Τουρτσίνοφ έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής στο ανατολικό τμήμα της χώρας έπειτα από την κατάληψη από τη Μόσχα της χερσονήσου της Κριμαίας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν καλέσει το λαό στις κυρίως ρωσόφωνες πόλεις της βιομηχανικής ανατολικής Ουκρανίας να μην ανταποκριθούν στην παρακίνηση που πιθανόν θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία για να δικαιολογήσει την αποστολή στρατευμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v