Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Νέα υψηλά για S&P και FTSE 100 το Φλεβάρη

Ο δείκτης MSCI World κατέγραψε άνοδο 4.3% και ο δείκτης MSCI Emerging Market επίσης κινήθηκε ανοδικά κατά 2.2% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την JPMorgan. Η βρετανική αγορά είχε την καλύτερη πορεία. Πώς κινήθηκαν τα ομόλογα.

JP Morgan: Νέα υψηλά για S&P και FTSE 100 το Φλεβάρη
Το δυσάρεστο κλίμα του Ιανουαρίου διαδέχθηκε ένας νέος ενθουσιασμός τον Φεβρουάριο, καθώς οι αγορές αντιπαρήλθαν τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία για πολλές περιοχές παγκοσμίως ωθώντας τους δείκτες S&P 500 και FTSE 100 σε νέα υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με την JPMorgan Asset Management

Αν και η ψυχολογία για τις αναδυόμενες αγορές ειδικότερα εξακολούθησε να είναι ιδιαίτερα αρνητική, οι επενδυτές εκμεταλλεύθηκαν τη μαζική εκποίηση του Ιανουαρίου για να τοποθετηθούν και πάλι προσεκτικά σε μετοχές και ομόλογα επιλεγμένων αναδυόμενων αγορών.

Ο δείκτης MSCI World κατέγραψε άνοδο 4.3% και ο δείκτης MSCI Emerging Market επίσης κινήθηκε ανοδικά κατά 2.2%. Η βρετανική αγορά είχε την καλύτερη πορεία και ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 5,0%, καθώς η κατάσταση της οικονομίας συνέχισε να βελτιώνεται.

Τα κρατικά ομόλογα παγκοσμίως ολοκλήρωσαν τον μήνα χωρίς σημαντική μεταβολή, ενώ τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών κατέγραψαν άνοδο 3,7% (όλες οι συνολικές αποδόσεις σε εγχώριο νόμισμα).

Η οικονομία της Ευρώπης εξακολούθησε να ενισχύεται. Τα οριστικά στοιχεία για το ΑΕΠ 4ου τριμήνου του 2013 εμφάνισαν περαιτέρω βελτίωση για πολλές οικονομίες και η Ιταλία εξήλθε τελικά από την ύφεση. Τα στοιχεία για τον σύνθετο δείκτη ΡΜΙ, που παρακολουθείται στενά από τις αγορές, υποχώρησαν ελαφρώς τον Φεβρουάριο αλλά διατηρούνται σαφώς πάνω από το 50, υποδεικνύοντας ότι συνεχίζεται η επέκταση στην περιοχή.

Παρά τις βελτιωμένες προοπτικές της ανάπτυξης, ο δανεισμός από τις τράπεζες εξακολουθεί να φθίνει. Κατά το 12μηνο διάστημα έως τον Ιανουάριο τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 2,0%. Η επέκταση του τραπεζικού δανεισμού είναι καθοριστικής σημασίας για τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης στην περιοχή.

Το πιο συγκρατημένο πιστωτικό περιβάλλον και τα χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού υποδεικνύουν ότι απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αν και οι κινήσεις της ΕΚΤ δεν μπορούν να προβλεφθούν με βεβαιότητα, είναι σαφές ότι απαιτούνται αποφασιστικά μέτρα, όπως είναι η ποσοτική χαλάρωση.

Η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου κατά του προγράμματος Οριστικών Νομισματικών Συναλλαγών (ΟΜΤ) της ΕΚΤ κατέδειξε την έντονη αντίθεση της Γερμανίας σε οτιδήποτε θα μπορούσε να υπονομεύσει το "πνεύμα" της συνθήκης, όπως, για παράδειγμα, η ποσοτική χαλάρωση.

Μετά από ένα σύντομο διάστημα σχετικής σταθερότητας, στην Ιταλία άλλαξε και πάλι η κυβέρνηση και ο Ματέο Ρέντσι έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας. Ο Ρέντσι παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει και το εκλογικό σύστημα της χώρας προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα.

Οι αγορές ομολόγων αντέδρασαν θετικά στην είδηση με αποτέλεσμα να μειωθούν οι αποδόσεις. Οι αγορές, ωστόσο, θα προσβλέπουν σε έναν ταχύτερο ρυθμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπό την ηγεσία του Ρέντσι εκτιμά η JPMorgan Asset Management.

Τα αναλυτικά στοιχεία για το ΑΕΠ 4ου τριμήνου στη Βρετανία συνθέτουν μια πιο ισορροπημένη εικόνα για την ανάκαμψη. Τα επίσημα στοιχεία για την ανάπτυξη παρέμειναν αμετάβλητα στο 0,7% έναντι του προηγούμενου τριμήνου, αλλά υπήρχε μια πιο ομοιόμορφη κατανομή ως προς τη συμβολή των επιχειρηματικών επενδύσεων και της κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Η εγχώρια ζήτηση, ωστόσο, θα συνεχίσει να καθορίζει την ανάπτυξη της Βρετανίας στο άμεσο μέλλον.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διαμόρφωσε ανοδικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη φέτος στο 3,4%. Εάν επαληθευτεί αυτή η εκτίμηση, θα καταγραφεί η πιο έντονη ανάπτυξη από το 2007. Μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη θα ήταν ενθαρρυντική για την Τράπεζα της Αγγλίας όσον αφορά στη σταθερότητα της ανάκαμψης, χωρίς όμως να επαρκεί για να στηρίξει μια άνοδο των επιτοκίων πριν από το 2015, ιδιαίτερα μάλιστα δεδομένου του συγκρατημένου πληθωρισμού.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να εφαρμόσει προληπτικά μακροοικονομικά μέτρα προκειμένου να μειωθούν οι τιμές στην αγορά κατοικίας, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη δημιουργία επενδυτικής "φούσκας". Τον Δεκέμβριο οι τιμές στην αγορά κατοικίας ήταν κατά 5,5% υψηλότερες σε όλη τη χώρα και κατά 12,7% στο Λονδίνο σε σχέση με τις τιμές πριν από έναν χρόνο.

Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο 4,6% τον Φεβρουάριο αλλά τα ανομοιογενή στοιχεία για την οικονομία δεν αποθάρρυναν ιδιαίτερα τους επενδυτές.

Η αυξημένη δραστηριότητα σε επίπεδο συγχωνεύσεων και εξαγορών (Μ&Α) είναι πιθανό να ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, παρέχοντας μια πιο ευπρόσδεκτη εικόνα για το κλίμα που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο. Οι συνθήκες καθιστούν τα στοιχεία λιγότερο σαφή αλλά υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομίας, ενώ οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη φέτος διαμορφώθηκαν καθοδικά σε επίπεδα κάτω του 3%.

Ακόμη και με αυτή τη βραδύτερη ανάπτυξη, η οικονομία των ΗΠΑ είναι αρκετά εύρωστη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, να ενθαρρύνονται οι δαπάνες και να προκύπτουν εταιρικά κέρδη στηρίζοντας τις μετοχικές αγορές.

Εξάλλου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα διατηρήσει την εξαιρετικά ευνοϊκή νομισματική πολιτική που ακολουθεί και τα επιτόκια θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα ακόμη και μετά την επίτευξη του ορίου του 6,5% για την ανεργία. Τον Δεκέμβριο το ποσοστό ανεργίας ήταν 6,6%. Το αμερικανικό Κογκρέσο ανέστειλε το θέμα του ανώτατου ορίου του χρέους έως το 2015 και, κατ' επέκταση, οι ΗΠΑ δεν θα βρεθούν σε νέο γύρο πολιτικών αντιπαραθέσεων για το ζήτημα αυτό.

Στην Ιαπωνία, εν τω μεταξύ, η πολιτική των "Αμπενόμικς" αρχίζει ίσως να χάνει την αίγλη της. Ο δείκτης TOPIX σημείωσε πτώση 7,0% μέχρι σήμερα φέτος καθώς υπήρξαν αρκετά υποτονικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η οικονομία χάνει τη δυναμική της. Ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης μειώθηκε και από 4% περίπου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 έφθασε σχεδόν στο 1% το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η υποχώρηση του γεν δεν πρόσφερε την αναμενόμενη τόνωση στις εξαγωγές της χώρας και η Ιαπωνία εμφάνισε έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η εγχώρια ζήτηση, ωστόσο, παραμένει ισχυρή και θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα. Ορισμένα πρόσθετα μέτρα, όπως η παράταση του προγράμματος στήριξης του δανεισμού από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, παρέχουν σαφή ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι αποφασισμένη να αναζωογονήσει την οικονομία. Ωστόσο, ενόψει της αύξησης του φόρου κατανάλωσης που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, μάλλον απαιτούνται και άλλα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η εικόνα στις αναδυόμενες

Τον Φεβρουάριο οι επενδυτές προέβησαν σε κάποιες δοκιμαστικές τοποθετήσεις στις αναδυόμενες αγορές, αν και πολύ επιλεκτικά. Πολλές αγορές της Ασίας ολοκλήρωσαν τον μήνα σε θετικό έδαφος, ενώ οι αγορές της Λατινικής Αμερικής εξασθένησαν. Στις πρόσφατες αποδόσεις, καθοριστικός ήταν ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών που έδρασαν αποφασιστικά.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας, βλέποντας τα αυξημένα επίπεδα συναλλαγματικών αποθεματικών και τη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, προέβη σε κάποιες ιδιαίτερα προληπτικές ενέργειες καθησυχάζοντας τους επενδυτές προκειμένου να συγκρατηθούν οι ροές κεφαλαίων, με αποτέλεσμα ο δείκτης Sensex να ολοκληρώσει τον μήνα με άνοδο 3,0%. Οι συνέπειες των πολιτικών ταραχών στην Ουκρανία, τη Βενεζουέλα και την Ταϊλάνδη υπήρξαν, μέχρι στιγμής, συγκρατημένες. Δεδομένου του μεγέθους της οικονομίας και της μετοχικής αγοράς της Ουκρανίας, οι επιπτώσεις της επανάστασης κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επεκταθούν πέρα από την περιοχή.

• Οι βρετανικές και οι ευρωπαϊκές μετοχές διατηρούνται σε δυναμική πορεία από τις αρχές του έτους.
• Η αγορά ομολόγων των αναδυόμενων αγορών κατέγραψε δυναμική πορεία τον Φεβρουάριο καθώς ορισμένοι τολμηρότεροι επενδυτές επέστρεψαν στη συγκεκριμένη αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v