Fed: Nέα μείωση του QE κατά $10 δισ.

Συνεχίζει την περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με ρυθμό $10 δισ. το μήνα η Fed. Εγκαταλείπει το ποσοστό της ανεργίας ως καθοδήγηση για την αύξηση των επιτοκίων. Με πτώση αντέδρασε η Wall. Άλμα στις αποδόσεις των treasuries.

Fed: Nέα μείωση του QE κατά $10 δισ.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε την Τετάρτη να διατηρήσει το μηνιαία ρυθμό μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα $10 δισ., ενώ άλλαξε την καθοδήγηση για το πότε θα αυξήσει τα επιτόκια.

Με 8 ψήφους υπέρ και έναν κατά η Fed τάχθηκε υπέρ της μείωσης των αγορών στοιχείων ενεργητικού στα $55 δισ. από $65 δισ.

Την ίδια ώρα ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει το όριο του 6,5% για την ανεργία ως κριτήριο για την αύξηση των επιτοκίων, υποστηρίζοντας πως θα βασιστεί σε ένα μεγάλο εύρος στοιχείων για να αξιολογήσει την κατάσταση της οικονομίας.

Για να καθορίσει για πόσο καιρό θα διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλό επίπεδο, η επιτροπή θα αξιολογήσει την πρόοδο προς τον στόχο της πλήρους απασχόλησης και του 2% για τον πληθωρισμό, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της FOMC. Η αξιολόγηση θα λάβει υπόψη "ένα μεγάλο εύρος πληροφοριών", συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών στην αγορά εργασίας, των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και της κατάστασης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τονίζει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, η επιτροπή διευκρινίζει πως ενδέχεται να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά, ακόμα και μετά την αύξηση της απασχόλησης και του πληθωρισμού κοντά στους μακροπρόθεσμους στόχους.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η Fed δεσμευόταν πως δεν θα αυξήσει τα επιτόκια από τα σημερινά επίπεδα, αν το ποσοστό της ανεργίας δεν υποχωρήσει κάτω από το όριο του 6,5%.

Η επιτροπή της Fed επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει την μείωση των αγορών στοιχείων ενεργητικού σε περαιτέρω μετρημένα βήματα κατά τις επόμενες συσκέψεις, τονίζοντας παράλληλα πως το πρόγραμμα δεν βρίσκεται σε προδιαγεγραμμένη τροχιά.

"H ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας επιβραδύνθηκε κατά τους χειμερινούς μήνες, εν μέρει λόγω των κακών καιρικών συνθηκών" αναφέρει η Fed, αλλά προσθέτει πως παρ’ όλα αυτά η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να στηρίξει την συνεχιζόμενη βελτίωση στις συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Oι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν πως το βασικό επιτόκιο θα είναι 1% στο τέλος του 2015 και στο 2,25% ένα χρόνο αργότερα, υψηλότερα από ότι εκτιμούσαν προηγουμένως.

Η πλειοψηφία των μελών της FOMC επιμένει στην άποψη πως η Fed δεν θα αυξήσει το επιτόκιο πριν το 2015.

Οι βασικοί δείκτες στη Wall και τα αμερικάνικα ομόλογα υποχωρούν μετά την ανακοίνωση. Ο Dow σημειώνει πτώση 0,2% στις 16.297 μονάδες. Η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου πραγματοποιεί άνοδο 7 μονάδων βάσης στο 2,77%.

Yellen: Στα μέσα του 2015 βλέπει αύξηση επιτοκίων

Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Fed πρέπει να υπολογίζεται έξι μήνες μετά την λήξη του προγράμματος ποσοτικής, σύμφωνα με τις δηλώσεις της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen.

H κ. Yellen αναφερόμενη στην "αξιοσημείωτη περίοδο" που επισημαίνεται στην ανακοίνωση της FOMC σχετικά με το διάστημα που θα μεσολαβήσει μεταξύ της λήξης του προγράμματος αγορών ομολόγων και της αύξησης επιτοκίων σημείωσε:

"Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε στην ανακοίνωση είναι αξιοσημείωτη περίοδος. Είναι ένας όρος που είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς, αλλά πιθανότατα σημαίνει κάτι στην τάξη των έξι μηνών περίπου".

Aν υπολογίσει κανείς πως με τον σημερινό ρυθμό μείωσης των αγορών το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί σε πέντε με έξι μήνες, η πρώτη αύξηση επιτοκίων πρέπει να προσδιορίζεται κάπου στα μέσα του 2015.

Η νέα καθοδήγηση για την αύξηση των επιτοκίων έχει σαν στόχο να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες από ότι στο παρελθόν, οι οποίες έχουν πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά, πρόσθεσε η επικεφαλής της Fed.

Η κ. Yellen άφησε να εννοηθεί πως η εγκατάλειψη του ορίου του 6,5% για την ανεργία ως κριτηρίου για την αύξηση των επιτοκίων, δίνει τη δυνατότητα στους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά ακόμα και μετά την ενίσχυση της απασχόλησης και του πληθωρισμού στα επιθυμητά επίπεδα.

"Η ανακοίνωση προσθέτει την τρέχουσα αντίληψη της Fed: πως ακόμα και αν η απασχόληση και ο πληθωρισμός είναι κοντά στο στόχο, οι οικονομικές συνθήκες μπορούν να απαιτούν για ένα διάστημα να παραμείνουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια χαμηλότερα από τα επίπεδα που η επιτροπή θεωρεί φυσιολογικά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα" σημείωσε η κ. Yellen στην πρώτη συνέντευξη τύπου που έδωσε ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

"Αυτό που λέει η ανακοίνωση είναι πως εξαρτάται από το ποιες θα είναι οι συνθήκες. Πρέπει να δούμε που βρίσκεται η αγορά εργασίας, πόσο κοντά είμαστε στον στόχο για την πλήρη απασχόληση. Αυτή θα είναι μια πολύπλοκη αξιολόγηση, που δεν θα βασιστεί μόνο σε ένα στατιστικό στοιχείο" επισήμανε.

Παράλληλα, υποστήριξε πως η νέα καθοδήγηση δεν σηματοδοτεί κάποια αλλαγή κατεύθυνσης στη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η FOMC, αλλά στις συνθήκες στην οικονομία, τονίζοντας πως η αγορά εργασίας βελτιώθηκε γρηγορότερα από ότι αναμενόταν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v