Εντός της εβδομάδας η νομική διαδικασία για ένταξη της Κριμαίας

Αποκλείουν οι ΗΠΑ στρατιωτική εμπλοκή τους στην Ουκρανία. Με τον γ.γ. του ΟΗΕ συναντάται σήμερα ο Πούτιν. Ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Προς το παρόν δεν υφίστανται G8 λέει η Μέρκελ. Μετά την 1η Ιανουαρίου η πλήρης ενοποίηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Απελευθερώθηκαν ουκρανοί στρατιώτες.

Εντός της εβδομάδας η νομική διαδικασία για ένταξη της Κριμαίας

Η νομική διαδικασία που απαιτείται για να γίνει η Κριμαία μέρος της Ομοσπονδίας της Ρωσίας θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δύο ημέρες μετά την υπογραφή από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της συνθήκης για την ένταξη της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια.

«Πρακτικά μέτρα λαμβάνονται για την εφαρμογή των συμφωνιών σχετικά με την ένταξη της Κριμαίας και (του λιμανιού της) της Σεβαστούπολης στην Ομοσπονδία της Ρωσίας» μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS επικαλούμενο τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. «Η νομική διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας».

Η κάτω βουλή της Ρωσίας επικύρωσε την Πέμπτη τη συνθήκη για την προσάρτηση της Κριμαίας, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και η άνω βουλή την Παρασκευή.

Η συνθήκη αναφέρει ότι τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία επικύρωσή της και πως η Κριμαία θα ενοποιηθεί πλήρως με τη Ρωσία μετά από μια μεταβατική περίοδο που θα λήξει την 1η Ιανουαρίου.

Σύνοδος Κορυφής στην ΕΕ

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ θα συμφωνήσουν σε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας και θα ξεκαθαρίσουν ότι είναι έτοιμοι να περάσουν στο τρίτο στάδιο των κυρώσεων, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και οικονομικά μέτρα, εάν κριθεί απαραίτητο. 

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, η υφιστάμενη ένταση με τη Ρωσία σημαίνει πως προς το παρόν δεν υφίστανται G8, ενώ σημείωσε πως η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα πραγματοποιηθούν τελικά οι ρωσο-γερμανικές διαβουλεύσεις που είχαν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.

Λαβρόφ σε Μπαν κι Μουν: Η Ουκρανία παραβιάζει δικαιώματα ρωσόφωνων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε την Πέμπτη στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν πως η Μόσχα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις "πολυάριθμες παραβιάσεις δικαιωμάτων ρωσόφωνων στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας".

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Λαβρόφ σημείωσε ακόμα πως ακραίες ομάδες δημιουργούν εντάσεις στην Ουκρανία με την ανοχή των αρχών του Κιέβου.

Ομπάμα: «Υπάρχει ένας καλύτερος δρόμος»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, δίνοντας έμφαση στο ρόλο της διπλωματίας στην αντιπαράθεση της Αμερικής με τη Ρωσία για το θέμα της Κριμαίας.

«Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία» τόνισε ο Ομπάμα μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο KNSD του Σαν Ντιέγκο, ένα τοπικό κανάλι συνεργαζόμενο με το NBC.

Ο Ομπάμα, ο οποίος ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους τη Δευτέρα, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στη συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στη Ρωσία.

«Υπάρχει ένας καλύτερος δρόμος, αλλά πιστεύω ότι ακόμα και οι Ουκρανοί θα αναγνωρίσουν ότι για εμάς, το να εμπλακούμε εναντίον του ρωσικού στρατού δεν θα ήταν προσήκον και δεν θα ήταν καλό και για την Ουκρανία» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε χθες τις ρωσικές κινήσεις για την κατάληψη ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κριμαία, υποστηρίζοντας ότι δημιουργούν μια «επικίνδυνη κατάσταση».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ έκανε την κρίση αυτή αφού ρωσικά στρατεύματα και άοπλοι φιλορώσοι εθελοντές εισέβαλαν στη ναυτική βάση της Ουκρανίας στη Σεβαστούπολη και ύψωσαν τη σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να καταλάβουν ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις δημιουργούν μια επικίνδυνη κατάσταση. Καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες», είπε ο Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να επιβάλουν κυρώσεις σε περισσότερα πρόσωπα, πέραν των 11 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στους οποίους επιβλήθηκαν τη Δευτέρα κυρώσεις από την Ουάσινγκτον.

«Η διπλωματία παραμένει το μόνο αποδεκτό μέσο για την διευθέτηση αυτής της κατάστασης και είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας», είπε.

Σύμφωνα με τον Κάρνεϊ, οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία οφείλουν να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ουκρανών στρατιωτικών.

«Ο ρωσικός στρατός φέρει την πλήρη ευθύνη για τους τραυματισμούς ή τους θανάτους που προκαλούν μέλη τακτικών ή άτακτων δυνάμεων, αυτών που δεν φέρουν διακριτικά», τόνισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Ράσμουσεν: Η Κριμαία σοβαρότερη απειλή για την Ευρώπη μετά τον ψυχρό πόλεμο

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία συνιστά τη «σοβαρότερη απειλή» για τη σταθερότητα της Ευρώπης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Αυτή συνιστά ένα σήμα συναγερμού για την ευρωατλαντική κοινότητα, για το ΝΑΤΟ και για όλους εκείνους που έχουν δεσμευτεί στην υπεράσπιση μιας ακέραιης Ευρώπης, ελεύθερης και ειρηνικής» αναφέρει ο Ράσμουσεν σε μια ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει σε λίγο στην Ουάσιγκτον.

«Έχουμε γνωρίσει και άλλες κρίσεις στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια: στα Βαλκάνια τη δεκαετία του '90, στη Γεωργία το 2008. Όμως αυτή συνιστά την πλέον σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», προσθέτει.

Ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για μια ακόμη φορά κατηγορεί τη Ρωσία ότι με τη «στρατιωτική επίθεσή» της παραβίασε την ουκρανική εθνική κυριαρχία.

Όπως και την παραμονή του δημοψηφίσματος, προειδοποίησε ότι η Συμμαχία δεν θα αναγνωρίσει «την παράνομη και παράτυπη προσάρτηση» της Κριμαίας στη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Κάλεσε για μια ακόμη φορά τη Μόσχα να τερματίσει όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες εναντίον της Ουκρανίας και να αναζητήσει με τη γειτονική της χώρα τον ειρηνικό διάλογο.

«Εάν συνεχίσει να πορεύεται σε αυτό το δρόμο, η Ρωσία κάνει την επιλογή να απομονωθεί στη διεθνή σκηνή» προσέθεσε χωρίς ωστόσο να εκφράζει κανενός είδους στρατιωτική απειλή εναντίον της Ρωσίας.

«Δεν υπάρχουν ταχέα και εύκολα μέσα για να επιβληθεί κανείς στους τυράννους του κόσμου» επίσης τόνισε. «Καθώς οι δημοκρατίες μας συζητούν, μελετούν και σταθμίζουν τις επιλογές που έχουν πριν λάβουν αποφάσεις. Επειδή η διαφάνεια είναι για εμάς πολύτιμη και εμείς ακολουθούμε τις νόμιμες επιλογές και επειδή εμείς κάνουμε χρήση της βίας όχι κατά προτεραιότητα αλλά ως τελευταία επιλογή».

Απελευθερώθηκαν ουκρανοί στρατιώτες

Ο επικεφαλής του ουκρανικού ναυτικού, ναύαρχος Σερχι Χαϊντουκ και αρκετοί άλλοι όμηροι που κρατούνταν από τις αρχές της Κριμαίας την Τετάρτη, απελευθερώθηκαν, σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας.

Νωρίτερα ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκου είχε ζητήσει από τις αρχές της Κριμαίας να απελευθερώσουν τους ομήρους και να τους επιτρέψουν την ασφαλή έξοδό τους από την περιοχή.

Η Μόσχα θα καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κριμαίας

Η Ρωσία σκοπεύει να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κριμαίας -το οποίο ανέρχεται σε 1,53 δισ. δολάρια ΗΠΑ- με κεφάλαια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό

Τα παραπάνω δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

«Ο όγκος του ελλείμματος (του προϋπολογισμού) της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης ανέρχεται περίπου στα 55 δισεκατομμύρια ρούβλια», δήλωσε ο Σιλουάνοφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε από το Πρώτο Κανάλι της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης.

«Ολόκληρο το ποσό θα καλυφθεί ασφαλώς από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό», είπε.
Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νοβακ, δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία θα διασφαλίσει την συνεχή προμήθεια ενέργειας στην Κριμαία, παρέχοντας εφεδρικές πηγές και ελέγχοντας τα αποθέματα καυσίμων.

«Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσάις, μαζί με την κυβέρνηση της Κριμαίας και την διοίκηση της Σεβαστούπολης, έχουν επεξεργαστεί σχέδιο δράσης για την βελτίωση της αξιοπιστίας της υποδομής παροχής ενέργειας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νοβακ. «Αναγνωρίστηκε η ανάγκη για εφεδρικές πηγές ενέργειας στην περίπτωση που υπάρχουν τεχνικά προβλήματα στο ενεργειακό σύστημα».

Σύμφωνα με τον Νοβακ, η Κριμαία διαθέτει αποθέματα 50.000 τόνων βενζίνης και 15.000 τόνων diesel, που προς το παρόν καλύπτουν τις ανάγκες των οδηγών οχημάτων.

Σημειώνεται ότι η ηγεσία της Κριμαίας, προκειμένου να εξασφαλίσει τις ενεργειακές της ανάγκες, έχει δηλώσει ότι θα εθνικοποιήσει τις υποδομές πετρελαίου και αερίου που βρίσκονται στην χερσόνησο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v